Napokat vagy akár egy hetet is csúszhat az előválasztás második fordulója

Legfontosabb

2021. szeptember 28. – 10:26

frissítve

Napokat vagy akár egy hetet is csúszhat az előválasztás második fordulója
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő hétfő helyett később kezdődne az előválasztás második fordulója, értesült a Népszava, amelynek információit a Telex forrásai is megerősítették. A lap több forrásra hivatkozva azt írja: késhet a szavazólapok nyomtatása, ezért a DK, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum szakemberei is egyetértenek abban, hogy halasztásra lehet szükség.

A rendszer összeomlása miatt az előválasztás első fordulóját két nappal kellett meghosszabbítani. Ez ma este 8 órakor zárul le, de a 20 órakor sorban állók még leadhatják a szavazatukat.

Második fordulót csak akkor kell tartani, ha az elsőben egyik miniszterelnök-jelölt sem szerez 50 százalékos többséget (a képviselőjelöltek személyéről csak egy fordulót tartanak).

Ha lesz második forduló, akkor a szavazólapok és az urnák eljuttatása a szavazókörökbe több időt vesz igénybe a tervezettnél, és az informatikai rendszert is át kell hangolni.

A Telex úgy tudja, a halasztás néhány nap vagy akár egy hét is lehet. Az ügyben a tervek szerint ma döntenek az ellenzéki pártok.

Az Országos Előválasztási Iroda tájékoztatása szerint mostanra 570 ezer fölé emelkedett az összes szavazó száma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!