Napokat vagy akár egy hetet is csúszhat az előválasztás második fordulója

2021. szeptember 28. – 10:26

frissítve

Napokat vagy akár egy hetet is csúszhat az előválasztás második fordulója
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő hétfő helyett később kezdődne az előválasztás második fordulója, értesült a Népszava, amelynek információit a Telex forrásai is megerősítették. A lap több forrásra hivatkozva azt írja: késhet a szavazólapok nyomtatása, ezért a DK, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum szakemberei is egyetértenek abban, hogy halasztásra lehet szükség.

A rendszer összeomlása miatt az előválasztás első fordulóját két nappal kellett meghosszabbítani. Ez ma este 8 órakor zárul le, de a 20 órakor sorban állók még leadhatják a szavazatukat.

Második fordulót csak akkor kell tartani, ha az elsőben egyik miniszterelnök-jelölt sem szerez 50 százalékos többséget (a képviselőjelöltek személyéről csak egy fordulót tartanak).

Ha lesz második forduló, akkor a szavazólapok és az urnák eljuttatása a szavazókörökbe több időt vesz igénybe a tervezettnél, és az informatikai rendszert is át kell hangolni.

A Telex úgy tudja, a halasztás néhány nap vagy akár egy hét is lehet. Az ügyben a tervek szerint ma döntenek az ellenzéki pártok.

Az Országos Előválasztási Iroda tájékoztatása szerint mostanra 570 ezer fölé emelkedett az összes szavazó száma.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass