Előválasztás: itt az utolsó nap, hétfőn 57 ezren szavaztak

2021. szeptember 28. – 07:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább mérséklődött az előválasztáson megjelentek száma: míg vasárnap még 75 ezernél többen vettek részt rajta, addig hétfőn már csak 57 545-en szavaztak, közülük

  • 34 421-en sátorban
  • 23 124-en pedig az interneten keresztül.

Az Országos Előválasztási Iroda tájékoztatása szerint mostanra 570 ezer fölé emelkedett az összes szavazó száma.

Aki szeretne választani, az még kedden megteheti, de kedden este véget ér a kilencnapos szavazási időszak. Hivatalosan este nyolc órakor zárnak, de az általános választásokhoz hasonlóan az OEVB engedélyezi, hogy a 20 órakor sorban álló személyek még leadhassák a szavazatukat. A sorbanállási szabályt egyaránt alkalmazni kell a személyes és az online szavazási módokra. Ez a gyakorlatban annyit jelent, írják, hogy a személyes sátraknál a zárás pillanatában a szavazóbiztosok kijelölik, hogy kik azok a sorban álló személyek, akik még leadhatják a szavazatukat. Azoknak, akik személyesen szeretnének szavazni, érdemes megnézniük, meddig tartanak nyitva a közeli szavazópontok, mert vannak, amik már akár este hat órakor zárnak.

Az online szavazásnál a regisztráció megkezdésére 20 óráig van lehetőség, ezután 20 óra 15-ig van mód a regisztráció befejezésére. Akiknek 20 óra 15-kor még van sikeres regisztrációjuk, azok sorban állónak minősülnek. Az online szavazás akkor zárul, amikor az utolsó sorban álló személy videós azonosítása lezárul, és leadja a szavazatát.

A szavazatokat szerda reggel kezdik összeszámolni, ezután a képviselőjelölti eredményeket a nap folyamán folyamatosan ismerteti majd az OEVB, a miniszterelnök-jelölti választás eredménye pedig késő délutánra várható.

A jelölteknek ezután még három napjuk lesz fellebbezni a döntés ellen, így a hivatalos eredmény csak napokkal később lesz meg. Az első forduló végén eldől, ki lesz az ellenzék közös jelöltje az ország 106 választókerületében jövő áprilisban.

A második forduló október 4. és 10. között lesz, ekkor már csak három miniszterelnök-jelölt lesz versenyben. A miniszterelnök-jelöltek kampányáról itt írtunk részletesebben, a hat párt összefogásával és az elmúlt egy év megállapodásaival pedig ebben a cikkben foglalkoztunk részletesebben.

Keddi cikkünkben pedig azzal foglalkoztunk, hogy bár az előválasztó pártok hivatalosan nem tudhatnak semmiféle részeredményt, olyan, mintha mégis lenne információjuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!