Telex Neked #30: Az ellenzék választ, az ország leggazdagabb embere párt választ, kitömött medvék

2021. október 1. – 10:46

Telex Neked #30: Az ellenzék választ, az ország leggazdagabb embere párt választ, kitömött medvék

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a szeptember 23–29. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kattintson ide, és iratkozzon fel! Ma Ághassi Attila válogatott.

Biztosan ismerik azt a viccet, amikor az asztalos nekifog egy hatalmas fatörzs megmunkálásának, és kérdezi tőle a gyereke, mi lesz ebből, apa? Elkezdi faragni. Először asztalt akar. Aztán széket. Aztán már beérné egy fakanállal is. Egyik se sikerül, aztán bosszúsan mondja az apa: fogpiszkáló. Amit most írok, az egy hírlevél lesz – és remélhetőleg nem fogpiszkáló.

Ághassi Attila vagyok, nyolcéves lehettem, amikor kimondtam magamnak: sportújságíró szeretnék lenni. Odaát szinte csak a sport volt a terepem, a Telexben kezdtem el más hangszeren is játszani, még étteremkritikát is írtam, de a sakkfeladványokat is tőlem kapják az olvasók. Tudósítottam téli és nyári olimpiáról, futball-Eb-ről, imádom a számmisztikát, kicsit bánom is, hogy nem a 31. hírlevél az enyém, ha már 31-én születtem. A 44. születésnapom Tokióban ünnepeltem. Odavagyok Szécsi Pál Távollét daláért, aminek a refrénje: „viharként tombol már a messzi távol”. Néhány bulin úgy rémlik, eldúdoltam. Szeretem a Nessun Dormát, azt tényleg csak dúdolni, és jó, bevallom: a magyar nótát is szeretem. Itt vagyok én.

És akkor most nézzük, mi történt az elmúlt napokban csütörtöktől szerda estig.

1. Az előválasztás, az ősz legnagyobb eseménye

Az MSZP-s zuglói Tóth Csaba lefotózta, hányan kíváncsiak arra, amikor bejelentette, visszalép az előválasztástól. Kedd estig lehetett szavazni, utána kiderült, hogy hárman folytathatják, bár a szavazatok összeszámlálása lassan halad, még csütörtökön sem lehet tudni, mikor lesz vége.

Maratoni, minden részletre kiterjedő közvetítésünket itt éri el. Ha térképen keresgélne, azt pedig itt teheti meg. Élő műsorban elemezte Török Gábor és Dull Szabolcs a történteket, Török meglátását a második fordulóról itt olvashatja. Az öt legfontosabb következtetést szerdán a főszerkesztőnk így vonta meg. Grafitember más perspektívából közelített az újonnan indult politikai karikatúra-sorozatunkban, a Vesézőben.

2. Vadászkiállítás

Többször írtunk róla, hogy gigantikus szarvasagancskapu várja a kiállítás résztvevőit, most végre kitárult ez a kapu. Semjén Zsolt bambizásával kezdődött, aki szomorkodott is egy sort, mert kevesen vadásznak mostanában. Egy másik szenvedélyes vadász, Kovács Zoltán államtitkár pedig azt mondta a költségek megtérüléséről, hogy azt pénzben nem érdemes mérni, és egyébként sem javasolja. Több 10 milliárd forint ment erre a célra adófizetői pénzből.

3. Német választás

A vasárnap nagy kérdése az volt, hogy Németországban ki veszi át a 16 év után távozó Angela Merkel helyét. A szocdemek nyertek, de csak szűken, így akár Merkel pártja is adhat még kancellárt, de a baloldal, Olaf Scholzcal az élen megkezdte az egyezkedést a zöldekkel és a liberálisokkal. Karácsonyra kormányt akarnak alakítani. Nem vádolhatjuk őket azzal, hogy szűk határidőt szabtak. A magyar vonatkozás: Orbánnal szemben Scholz várhatóan kevésbé lesz elnéző.

4. Hetedhét országra szóló lakodalom

Andi, jógázol? Bödőcs Tibor elképzelte az ország egyik leggazdagabb embere és a felesége, Várkonyi Andrea párbeszédét. Andi szombaton igazoltan volt felmentve a jóga alól, mert akkor volt a lagzi, az arborétumba be sem lehetett látni. Andrea akár nagy kanállal is belevethette magát a citrushínárba, amíg Lőrinc a kiöregedő falusi futballcsatár agilitásával láthatott neki a wagyu marhának. 20 ezer egy szelet, ahogy megtudhattuk erről, és a fejedelmi menüsorról is mindent megtalálhattunk, ami szem-szájnak ingere.

5. Marbella

Orbán Ráhel, Tiborcz István és a három gyerekük megtalálták otthonukat ebben a spanyol városban, ahol olyan jó az idő, hogy elég sok futballcsapat jár oda télen edzőtáborozni, emlékeim szerint amúgy volt ott a Felcsút is. Hogy a kis gengszterizmussal fűszerezett spanyol városról mit kell még tudni, arról Brückner Gergely írt. Augusztusban még arról írtunk, hogy Orbán Viktor kormányfő legnagyobb lánya saját céget alapított. A férje, Tiborcz István viszont Spanyolországban kíván terjeszkedni.

6. Ezek voltak még

7. A múlt hét legolvasottabb híre

Az volt, amikor Várkonyi Andrea kiposztolta az első, Mészáros Lőrinccel közös esküvői fotókat.

8. A hét képe

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex


Minden héten Barakonyi Szabolcs választja ki a hét képét.

Visszalépett az előválasztási indulástól Tóth Csaba, az MSZP–Párbeszéd zuglói jelöltje. „Nincs rá szükségem, hogy ebben a politikai mocsárban tovább küzdjek, amelyben nem az értékek, csak az érdekek a fontosak. Úgy döntöttem, hogy visszalépek a jelöltségtől.” A zuglói képviselő azt mondta: olyan támadások érték, amelyek ellen nem volt módja védekezni, és a támogatói is kihátráltak mögüle. Elmondta azt is, hogy a kampány előtt azzal fenyegették meg, hogy ha nem száll ki a politikából, akkor megölik. Tóth Csaba Facebook-oldaláról a bejelentés előtt eltűnt a politikus profilképe és az a borítókép, amelyen Karácsony Gergellyel közösen szerepel.

Ha kíváncsi arra, hogy mutatkoznak be személyes mini-interjúkon keresztül a Telex kollégái, itt tud feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!