Öt pontban, mit tudunk eddig az előválasztási eredményekből

2021. szeptember 30. – 00:14

frissítve

Öt pontban, mit tudunk eddig az előválasztási eredményekből
Folyik a számlálás az előválasztás szavazatszámláló helyszínén 2021. szeptember 29-én – Fotó: Előválasztás 2021 / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Még csütörtökön is tart a számlálás az ellenzék előválasztáson, így az előzetes ígéretek ellenére szerda késő este sem tudtak győztest hirdetni. A részeredményekből és a szivárgó adatokból azonban már kirajzolódik az összkép, amelyet most röviden összefoglalunk.

1. Nehezen, lassan halad a számlálás

Még kedden is azt ígérte az Országos Előválasztási Bizottság, hogy szerda estére meglesz a végeredmény, a pártok is így készültek. Aztán napközben kiderült, hogy kora délután nem tudják megkezdeni az óránkénti eredményhirdetést.

A szervezők a nagy mennyiségű szavazólappal és az időigényes ellenőrzési folyamattal indokolták a csúszást (QR-kód és csippantás), ám a Telexhez az is eljutott, hogy szerda napközben is riadóztatva kerestek szavazatszámlálókat.

Tény, hogy szerda este fél 11-kor a választókerületek kevesebb mint harmadában tudtak eredményt közölni (a 106-ból 30 választókerületben). Azt ígérik, éjszaka is lesznek még eredmények, és folyik a számlálás. Végeredmény pedig csütörtök napközben lehet.

Itt követheti az eredményhirdetést percről percre.

2. Dobrev, Karácsony, Márki-Zay a sorrend

A legfontosabb kérdés, ki nyeri a miniszterelnök-választást. A választókerületek harmadánál a következő sorrend rajzolódik ki: Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter, Jakab Péter, Fekete-Győr András.

Az arányok még bőven változhatnak, hiszen csak később jönnek például a budapesti adatok, itt Karácsony több szavazatra számíthat, vagyis még nagyon is szűkülhet a különbség Dobrev és Karácsony között. Itt ugyanis van olyan választókerület, ahol Márki-Zay is megelőzi Dobrevet.

Azonban már szerda késő este is kijelenthető egy fontos meglepetés: a Jobbik elnöke nem jut a három közé, és a Momentum vezetője egy számjegyű százalékos eredménnyel utolsó. A párt nélküli hódmezővásárhelyi polgármester viszont a harmadik lett.

3. Dobrev nagyot nyer, de nem eleget: lesz második forduló

Szintén már most látszik az eredményekből, hogy bár a DK-sok múlt héten még arra számítottak, hogy Dobrev Klára az első fordulóban 50 százalék felett szerepelhet, ez nem jött össze: lesz második forduló. A DK miniszterelnök-jelöltje nagyon magabiztosan veri a vetélytársait az eddigiek alapján: szerda éjféli állás szerint 40 választókerületből 34-ben győzött. Ez az eredmény azonban arra nem elég, hogy elkerülje a második fordulót. A vidéki tarolását ugyanis ellensúlyozza a fővárosi visszafogottabb szereplése (az első adatokból legalábbis ez látszik).

A második fordulóban Dobrevnek aligha lesz könnyű dolga: Márki-Zay Péter már a szerda esti nyilatkozatában jelezte, hogy van esély a visszalépésre közte és Karácsony között (azt nem pontosította ki és kinek a javára, de Karácsony a második, így valószínűbb, hogy Márki-Zay lép vissza). Dobrev és Karácsony csütörtökön szólal meg.

4. Nagy meccsek, változatos eredményekkel

Térképünkön böngészheti, hogy az egyes választókerületekben milyen eredmények születtek.

Az eddigiek alapján még nem lehet egyértelműen egy-egy pártot győztesként kihirdetni. A nagy meccsek ugyanis változatos eredményekkel dőltek el.

  • A DK-s Czeglédy Csaba megverte az LMP-s Ungár Pétert Szombathelyen.
  • Az MSZP-s Márton Roland nyert az offshore-ügybe keveredett DK-s Ráczné Földi Judit ellen Székesfehérváron
  • A momentumos Buzinkay György megverte a jobbikos Pál Gábort Szentendrén.
  • Az LMP-s Csárdi Antal nyert a momentumos Gelencsér Ferenc ellen Budapest 1-es választókerületében.
  • A DK-s Varga Zoltán legyőzte Pálinkás Józsefet és a Momentum, illetve a Jobbik jelöltjét is Debrecenben.
  • A momentumos Hajnal Miklós legyőzte a DK-s Komáromi Zoltánt a budapesti Hegyvidéken.
  • A momentumos Orosz Anna nagyon nagy különbséggel megverte a DK-s Gy. Németh Erzsébetet.

Eddig a választókerületek többségét a DK vitte el, de a körzetek kétharmada még hátravan, és az eddigiekből az látszik, hogy igenis számítottak a helyi kampányok és a helyi jelöltek személye.

5. Nem minden a papírforma, vannak meglepetések egyéniben

Az egyéni választókerületekben születtek papírforma eredmények, amelyeket előre megjósolhattunk: a momentumos Szél Bernadett (Budakeszi-Budaörs), az MSZP-s Szabó Sándor (Szeged), az MSZP-s Harangozó Tamás (Szekszárd), a párbeszédes Dorosz Dávid (Dunakeszi) győzelme szinte borítékolható volt.

Történtek azonban meglepetések is. Olyan, az országos politikában is megforduló egyéni jelöltek hullottak el ugyanis, mint a DK-s Ráczné Földi Judit, az MSZP-s Mesterházy Attila (Veszprém), az MSZP-s Gurmai Zita (Tatabánya), az MSZP-s Király József (Kecskemét).

A budapesti eredményeket csütörtökön ismerhetjük meg, itt még több országos visszhangot kapott csata is eldől. A momentumos Orosz Anna legyőzte a DK-s Gy. Németh Erzsébetet (XI. kerület), a szivárogtatott információk alapján a párbeszédes Tordai Bence legyőzi a DK-s Kálmán Olgát (II–III. kerület), és a párbeszédes Jámbor András nyeri a VIII–IX. kerületi körzetet.

A szerda esti eredményeket a választási műsorunkban is elemeztük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!