Telex Neked #49: Kirobbantotta már Putyin a háborút? SPOILER: Nem

2022. február 18. – 05:04

Telex Neked #49: Kirobbantotta már Putyin a háborút? SPOILER: Nem
Az aktuális hírlevelet szerkesztő kollégánk, Bozsó Ági és Cukorbeteg Edgár.

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a február 10. és 16. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Bozsó Ági vagyok, a Telex egyik külpolitikai újságírója, ezen a héten én szállítom a hírlevelet. Az eredeti „szakmám” televíziós műsorkészítő, tavasszal lesz három éve, hogy gyakornokként elkezdtem dolgozni a kollégáimmal. Bár azóta lediplomáztam, és a gyakornok megnevezést is lecseréltem állandó szerzőre, még mindig egyetemre járok, csak most már mesterszakra az ELTE Médián. Szabadidőmben a nővérem macskáival menőzök az Instagramon.

A fenti képen épp Első, avagy Cukorbeteg Edgárral pózolok, aki a Hófehér című rajzfilmből kapta a nevét. Bagdy Emőke minden bizonnyal azt mondaná rá, hogy nomen est omen – ahogy ezt Németh Szilárdról is megállapította. De még mielőtt előreszaladnék a hírekkel, íme a kedvenc GIF-em, amin mindig röhögök:

1. Liu Shaoang – becenevén Ádó – kétszeres olimpiai bajnok!

Liu vasárnap nagyot ment a rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres számában, ezzel ő Magyarország első egyéni téli olimpiai bajnoka. Bátyja, Liu Shaolin Sándor az első negyeddöntőnél esett ki, Shaoang viszont már a döntő reggelén azzal kelt, hogy bajnok lesz. Végül esélyt sem adott vetélytársainak, végig higgadtan vezette a versenyt.

2. Ha ezt olvassa, még nem rohanták le Ukrajnát

Soha nem volt még olyan feszült az orosz–ukrán helyzet, mint az elmúlt pár napban. Hétfőn rögtön azzal indult a hét, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy tudomásuk szerint Oroszország február 16-án támadja meg az országot – bár szerinte csak blöffölnek. A nyugati országok egymás után szólították fel a diplomatáikat és állampolgáraikat, hogy hagyják el Ukrajnát. Az orosz külügyminiszter hétfőn azt mondta Vlagyimir Putyinnak, hogy még lát esélyt a békés megoldásra, mire kedden az orosz erők egy része elvonult a határtól. Azt, hogy vajon indulhat-e támadás, ebben a cikkben elemeztük. Jó hír, hogy ez a hírlevél éppenséggel február 16-án íródik, és eddig tényleg nem rohanták le Ukrajnát.

3. Magyarország elbukta a jogállamisági pert az EU Bíróságán

Szerdán döntött az EU Bírósága arról, hogy a jogállamisági mechanizmus ügyében visszautasítja Magyarország és Lengyelország keresetét, és a két országot a perköltség megfizetésére kötelezi. Ez az a mechanizmus, amivel visszatartanák az uniós költségvetésből érkező forrásokat. A döntés nem volt meglepő, számíthatott rá a kormány is, amely rögtön az ítélet után elkezdte megdolgozni a narratívát. A Fidesz úgy beszél a perről, mintha azt nem ők indították volna, Varga Judit igazságügyi miniszter pedig kijelentette, hogy politikai ítélet született a gyermekvédelmi törvény miatt. Arról, hogy mindezek után hogyan készülhet Orbán a márciusi EU-csúcsra, itt írtunk.

4. Felmondtak a Transindexnél, jön a Transtelex!

Kedden az erdélyi Transindex teljes szerkesztősége felmondott, miután úgy érezték, hogy politikai okokból kifolyólag nem tudnak tovább szabad sajtóorgánumként működni. De hogy megint a Hófehér című rajzfilmre utaljak: a transindexes szerkesztőség felmondása egy temetéssel egybekötött szülinapi keresztelő lett. Egy kollégájuk kivételével ugyanis a lap összes újságírója a Telexhez igazolt, vagyis a Transtelexhez, amelynek megalapítását szerdán jelentette be főszerkesztőnk, Dull Szabolcs. A Transtelex elindításához azonban az olvasóink segítségére is szükségünk van. Itt tudja támogatni a lap elindítását.

5. Orbán az évértékelőjén: Márki-Zay gombaszakértő

Gyurcsány Ferencet többször is, Márki-Zay Pétert egyetlenegyszer sem említette név szerint Orbán Viktor az idei évértékelőjén. Szerinte az ellenzék miniszterelnök-jelöltje begombázott, annyi zagyvaságot hord össze. A szombaton tartott eseményen szóba került a járvány, az orosz–ukrán válság és az ország gazdasági teljesítménye is.

6. Megvan az ellenzék közös köztársaságielnök-jelöltje, aki nem más, mint…

Róna Péter jogász-közgazdász elfogadta az ellenzéki szövetség felkérését, ő a közös ellenzéki jelölt. Róna az Oxfordi Egyetem Blackfriars Hall tanára, és épp órát tartott, amikor bejelentették a jelöltségét. A jelölést Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt inkább formalitásnak gondolja, miután tisztában van vele, hogy a Fidesz könnyen megszavazza majd márciusban saját jelöltjét, Novák Katalint.

7. És még valami!

Ne feledkezzünk meg a következő történésekről sem:

8. A hét legolvasottabb cikke: Egy amerikai diák négy hónapot tanult Pécsen, több dolog sokkolta, beteg lett, és a csalódásairól írt cikket

A legtöbb olvasónk erre a hírre kattintott múlt héten.

9. A hét képe:

Fotó: NASA
Fotó: NASA

A hét képét minden héten Barakonyi Szabolcs választja ki.

Másfél hónappal a fellövése után már be is mutatták a 11 milliárd dollárból készült űrtávcső, a James Webb Space Telescope (JWST) által készített első képet, amit egy, a Göncölszekér közelében látható csillagról készített. Mivel egyelőre a Földtől 1,5 millió kilométerre található űreszköz kalibrálása zajlik, a kép még nem hiperlátványos, de mégis történelmi jelentőségű. A csapat szakemberei már a képek beharangozásánál előre figyelmeztettek mindenkit, hogy ne valami varázslatos képre számítsanak, mert még bőven a finomhangolás közepén járnak.

Ha kíváncsiak vagytok arra, hogyan mutatkoznak be személyes miniinterjúkon keresztül a Telex munkatársai, itt tudtok feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!