5 milliárd forintnyi összeget fizet András herceg az őt szexuális erőszakkal vádoló Virginia Giuffre-nek, hogy ne kelljen bíróság elé állnia

2022. február 16. – 15:07

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 12 millió angol fontot, azaz nagyjából 5 milliárd forintnak megfelelő összeget fizet András herceg Virginia Giuffre-nek, akivel kedden egyeztek meg peren kívül, értesült a Telegraph. A brit lap szerint az összeg előteremtésében II. Erzsébet királynő is segíteni fog másodszülött fiának. Giuffre korábban azzal vádolta meg András herceget, hogy 17 éves korában három alkalommal is megerőszakolta őt.

Kedden jelentették be, hogy a yorki herceg és vádlója peren kívüli megállapodást kötött, ami azt jelenti, hogy a Jeffrey Epsteinnel és Ghislaine Maxwell-lel igen közeli viszonyban lévő András hercegnek nem kell bíróság elé állnia. Az egyezség értelmében egyik fél sem beszélhet nyilvánosan az ügyről vagy magáról a megállapodásról. A peren kívüli megegyezést tanúsító levél nem tartalmaz semmilyen felelősségvállalást vagy bocsánatkérést a herceg részéről.

Az alku mindössze hetekkel azelőtt jött létre, hogy a hercegnek a tervek szerint tanúvallomást kellett volna tennie, amelyben Giuffre ügyvédei eskü alatt kérdezték volna ki. A botrány miatt a királyi és katonai címeiről lemondó herceg és jogi csapata hónapokon keresztül próbálták ellehetetleníteni a pert, ám öt héttel ezelőtt biztossá vált, hogy ha nem sikerül peren kívül megállapodnia vádlójával, akkor kénytelen lesz esküdtszék elé állni.

Kérdés, hogy András herceg hogyan fogja tudni előteremteni azt a több mint 12 millió angol fontot, amit a Telegraph szerint Giuffre-nek és a nő áldozatsegítő jótékonysági szervezetének kell kifizetnie a megállapodás értelmében. Az összeg egy részét a brit lap értesülései szerint II. Erzsébet királynő fogja finanszírozni lancasteri birtokának bevételeiből. A 12 millió font maradékának háttere azonban továbbra is kérdéses. András herceg ugyan papíron kap a királynőtől egy 250 ezer fontos, azaz nagyjából 100 millió forintos éves apanázst, illetve a haditengerészettől is kap nyugdíjat, azonban ezek semmikép sem lehetnek elegek az összeg kifizetésére.

Virginia Giuffre, aki állítása szerint 17 éves korában lett András herceg áldozata, a néhai szexuális ragadozó és pedofil milliárdos Jeffrey Epstein ügyének egyik főszereplője. A hányattatott gyerekkorú, állami gondozásban és utcán kallódva felnövő Giuffre – lánykori nevén Virginia Roberts – Floridában, a Trump-féle Mar-a-Lago üdülőhelyen ismerkedett meg 2000-ben azzal a Ghislaine Maxwell-lel, aki Jeffrey Epstein egykori szeretőjeként és fő kerítőjeként ismert.

Nemcsak Epstein és Maxwell követett el szexuális visszaéléseket vele szemben, hanem kiközvetítették, felkínálták a köreikhez tartozó befolyásos, hatalmas, gazdag embereknek, köztük a brit uralkodó második legidősebb fiának is. Giuffre azt állítja, András herceg közösült vele Maxwell londoni házában, Epstein New York-i ingatlanában és a magánszigetén is.

András herceg az ügy kirobbanásának kezdete óta mindent tagadott, köztük azt is, hogy valaha találkozott volna Giuffre-vel, annak ellenére, hogy Epstein bűntetteinek felgöngyölítése közben hírhedté vált egy fotó, amin átöleli a tinilány Giuffre derekát.

Az inkriminált fotó, amin a herceg átkarolja Virginia Giuffre (leánykori nevén Roberts) derekát, a háttérben pedig Epstein barátnője, Ghislaine Maxwell áll – Fotó: EyePress News / EyePress via AFP
Az inkriminált fotó, amin a herceg átkarolja Virginia Giuffre (leánykori nevén Roberts) derekát, a háttérben pedig Epstein barátnője, Ghislaine Maxwell áll – Fotó: EyePress News / EyePress via AFP

András yorki herceg és Virginia Giuffre peres eljárásáról ebben a cikkünkben olvashatnak még részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!