András herceg lemondott királyi és katonai címeiről

2022. január 13. – 18:50

Másolás

Vágólapra másolva

Visszaadta királyi és katonai címeit András yorki herceg II. Erzsébet brit királynőnek – jelentette be csütörtök délután a Buckingham-palota. András herceg emellett az „Ő királyi fensége” címet sem fogja többé használni – írja a BBC a brit királyi családhoz közel álló forrásra hivatkozva.

II. Erzsébet brit királynő harmadik gyerekét, András herceget augusztusban perelte be Virginia Giuffre. A nő egy korábbi vallomásában azt állította, hogy 16 éves korában beszervezték a néhai amerikai milliárdos, Jeffrey Epstein fiatalkorú lányokból álló hálózatába, akiket aztán Epstein és barátai szexre kényszerítettek. Giuffre azt mondta, hogy Epstein többek között András hercegnek is „kölcsönadta” őt.

A ma 38 éves Giuffre állítása szerint András herceg szexuálisan bántalmazta őt, amikor tinédzser volt. „Epstein, Maxwell (Ghislaine Maxwell, Epstein egykori barátnője – a szerző) és András herceg arra kényszerítették a felperest, aki ekkor még gyerek volt, hogy akarata ellenére szexuális kapcsolatot létesítsen András herceggel” – állítja a vád.

András herceg 2019. szeptember 7-én, Belgiumban – Fotó: JOHN THYS / AFP
András herceg 2019. szeptember 7-én, Belgiumban – Fotó: JOHN THYS / AFP

András herceg tagadja a vádakat, a BBC 2019-es interjújában pedig azt mondta, hogy a nő állítása eleve képtelenség, hiszen akkori egészségügyi állapota miatt nem is volt képes izzadni, ahogyan azt a nő állítja. A herceg ebben az interjúban azt is mondta, nem emlékszik arra, hogy valaha találkozott volna Virginia Giuffre-vel, ugyanakkor a bírósági iratok között szerepelt egy fénykép, amelyen András és Giuffre együtt látható Maxwell londoni otthonában. András herceg az Epstein-botrány miatt 2019-ben le is mondott a királyi család nevében végzett feladatairól.

„A yorki herceg továbbra sem vállal közfeladatokat, és magánemberként védekezik ebben az ügyben” – áll a Buckingham-palota csütörtöki közleményében.

Maga Jeffrey Epstein 2019-ben, rejtélyes körülmények között lett öngyilkos a börtönben, miközben az ellene felhozott vádak tárgyalására várt. A később előzetes letartóztatásba került Ghislaine Maxwell tárgyalása eközben mindössze három hét után a végéhez ért, 2021 decemberében az esküdtek az ellene felhozott hat vádpontból ötben bűnösnek mondták ki.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!