Hat vádpontból ötben bűnösnek találták Ghislaine Maxwellt, Jeffrey Epstein volt barátnőjét

Legfontosabb

2021. december 29. – 23:30

frissítve

Hat vádpontból ötben bűnösnek találták Ghislaine Maxwellt, Jeffrey Epstein volt barátnőjét
A bírósági rajzoló által készített portré Ghislaine Maxwellről a tárgyaláson – Forrás: Jane Rosenberg / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Ghislaine Maxwell tárgyalása mindössze három hét után a végéhez ért, szerdán az esküdtek az ellene felhozott hat vádpontból ötben bűnösnek mondták ki – írja a Sky News. A tanúvallomásokat követően az esküdtek múlt hétfőn ültek össze, azonban nem sikerült karácsonyig döntésre jutniuk.

Jeffrey Epstein egykori szeretőjét, barátját, üzlettársát azzal vádolták, hogy 1994 és 2004 között négy kiskorú lányt szervezett be abból a célból, hogy a milliárdos szexuálisan tudja őket bántalmazni. A per következő etapja az lesz, amikor a bíró megállapítja majd, hogy a most 60 éves Maxwell pontosan mekkora börtönbüntetést kapjon, ami akár 65 évnyi is lehet.

Maxwell ellen összesen hat vádpontot hoztak fel:

  1. Összeesküvés kiskorúak utazásra csábítására, hogy azok illegális szexuális cselekményekben vegyenek részt. Maximálisan kiszabható börtönbüntetés: 5 év.
  2. Összeesküvés kiskorú – a Jane álnéven valló áldozat – utazásra csábítására, hogy illegális szexuális cselekményekben vegyen részt. Maximálisan kiszabható börtönbüntetés: 5 év.
  3. Összeesküvés kiskorúak szállítására, hogy azok illegális szexuális cselekményekben vegyenek részt. Maximálisan kiszabható börtönbüntetés: 5 év.
  4. Kiskorú – a Jane álnéven valló áldozat – szállítása, hogy illegális szexuális cselekményekben vegyen részt. Maximálisan kiszabható börtönbüntetés: 10 év.
  5. Összeesküvés kiskorúak szexuális célú kereskedelmére. Maximálisan kiszabható börtönbüntetés: 5 év.
  6. Kiskorú – a Carolyn néven valló áldozat – szexuális célú kereskedelme. Maximálisan kiszabható börtönbüntetés: 40 év.

Az esküdtek végül a második vádponton kívül mindegyikben bűnösnek találták Maxwellt.

Út a tárgyalóterembe

Maxwellt még 2020 nyarán vették őrizetbe, nagyjából egy évvel Epstein börtöncellában elkövetett öngyilkossága után. A korábban hivalkodó partikra, társasági eseményekre járó gazdag és befolyásos nő 2019-re eltűnt a nyilvánosság elől, sokan azt is találgatták, hogy talán Európában lehet. Végül kiderült, hogy New Hampshire-ben bujkált, ott fogták el a hegyekben egy luxusingatlanban, ahol még arra is figyelt, hogy a mobilját fóliába csavarva tartsa.

Sorozatban vádolták meg mára felnőtt nők: a gyanú szerint tevékeny részt vállalt Epstein bűntetteiben, akinek kerítőnőként segített fiatal lányokat behálózni. A vizsgált időszak 1994 és 2004 közé tehető, amikor rendszeresen együtt utaztak a milliárdos Lolita Express néven emlegetett magángépén a hírhedt Epstein-szigetre. Ez az a sziget, ahol a vádak szerint Epstein kiskorúak ellen elkövetett számtalan bűncselekményének jelentős része megtörtént.

Az nem kérdéses, hogy Maxwell szoros kapcsolatban állt Epsteinnel, ám ennek a kapcsolatnak a mibenléte már vita tárgya. A szeretői, üzlettársi, esetleg bűnrészesi viszony bonyolult és szövevényes, aminek kibogozása tűnt a tárgyalás fő feladatának. Maxwell családi hátteréről, Epsteinnel eltöltött éveiről és későbbi életéről itt írtunk bővebben.

Az ügyészségi csapat tagjai érkeznek az ügy irataival a bíróságra 2021. december 21-én – Fotó: Spencer Platt / Getty Images
Az ügyészségi csapat tagjai érkeznek az ügy irataival a bíróságra 2021. december 21-én – Fotó: Spencer Platt / Getty Images

Maxwell letartóztatása után több, mint egy évig ült egy brooklyni börtönben, ahonnan férje (akinek személyazonossága még mindig nem köztudott, bár sokan Scott Borgerson techmilliárdosra tippelnek) próbálkozásai ellenére sem engedték óvadék ellenében szabadlábra.

Tárgyalása végül 2021. november 29-én kezdődött, ahol az amerikai államot képviselő New York-i ügyészcsapat 24 tanú vallomásával próbálta meg bizonyítani a mindent tagadó Maxwell bűnösségét. Hiába övezte hatalmas érdeklődés a tárgyalást, Amerikában a szövetségi bíróságokra csak a legritkább esetben engednek be kamerákat, így nem közvetítették élőben a pert, amibe a beszámolókon kívül csak a bírósági rajzoló képei engedtek betekintést.

Maxwell masszázsai

A vád központi eleme négy olyan nő megszólaltatása volt, akik egyöntetűen azt állították, hogy Maxwell elősegítette az abúzusokat, és néha részt is vett bennük. Hárman közülük álnéven tettek vallomást, ám Annie Farmer teljes nevével vállalta az általa elmondottakat.

Közös pont volt a vallomásokban Maxwell központi szerepének kihangsúlyozása a szexuális visszaélések során.

Eszerint néha fizikailag, például idővel szexuális töltetűvé váló masszázsokkal, gyakrabban bátorító szavakkal teremtett Maxwell egy olyan közeget, ahol a fiatal lányok normálisabbnak találhatták a történéseket.

Nemegyszer egészen megrázó részletek hangoztak el az áldozatoktól: a Kate álnéven valló brit nő például arról beszélt, hogy 18 éves korában Maxwell iskolás lánynak öltöztette fel, és úgy vitte Epstein elé, aki később szexuális aktust létesített vele. Jane pedig azt állította, 14 évesen ismerte meg Epsteinéket, akik aztán éveken keresztül többször is abuzálták. Az egyik ilyen esemény során Maxwell elmagyarázta neki, „milyen masszírozást szeret Epstein”, miközben mindhárman a férfi masszázshoz használt szobájában tartózkodtak.

Ghislaine Maxwell 2015 januárjában – Fotó: Andrew Savulich / NY Daily News Archive / Getty Images
Ghislaine Maxwell 2015 januárjában – Fotó: Andrew Savulich / NY Daily News Archive / Getty Images

A vád erejét valamelyest gyengítette, hogy keresztkérdések során kiderült, a négy nő közül kettő (Farmer és Kate) már betöltötte a törvény által előírt beleegyezési korhatárt, mikor a feltételezett bűncselekmények megtörténtek. Ez a vád állításával ellentétben azt jelenti, hogy kettejük kapcsolata Epsteinnel nem bizonyul illegális szexuális tevékenységnek. A vallomásaik sok tekintetben viszont hasonlítottak a többiekére, így alátámaszthatják azok hitelességét is.

Vallomást tett Epstein gépének egykori pilótája is, aki szintén azt mondta, hogy a milliárdos szexuális ügyleteiben Maxwell volt a férfi jobbkeze, és tevékenyen kivette a részét a fiatal lányok behálózásából. Epstein és Maxwell kapcsolatáról azt mondta, hogy inkább volt személyes, mint üzleti jellegű, de romantikusnak azért nem nevezné.

Az ügyészek másik fő érve Maxwell és Epstein kapcsolatának közelsége volt. Több fotót, felvételt mutatott be a vád, amik egyértelműen bizonyítják intim viszonyukat. Érdekes módon itt is előkerült a tárgyalást végigkísérő masszázs motívuma: az egyik perdöntő képen Maxwell épp Epstein lábait masszírozza. Ezenkívül beidézték a milliárdos floridai villájának volt házvezetőnőjét, aki megerősítette, hogy Maxwell volt a háztartás irányítója.

A vád záróbeszédében hangsúlyozta, hogy Epstein és Maxwell közösen, tekintélyes vagyonukat felhasználva szegényebb családokból származó gyerekeket használtak ki. Maxwellt „kifinomult szexuális ragadozónak” nevezték, és rámutattak, hogy Epsteinnel együtt sebezhető lányokat vettek célba.

Epstein árnyéka és az emlékek

A védelem érvelése két állításon nyugodott. Ezek közül a komolyabb hullámokat az verte, hogy megkérdőjelezték a tanúk szavahihetőségét, aminek bizonyítására egy kognitív pszichológust is beidéztek. Dr. Elizabeth Loftus az emlékezet megbízhatatlanságáról beszélt, kiemelve, hogy sokszor tévképzetek alakulhatnak ki emberekben saját traumáikról. Ehhez olyan külső ingerek is hozzájárulhatnak mint a médiafigyelem, amik előidézhetik a hamis emlékeket.

A védőügyvédek másik érve, az ügyet nem követőknek kissé talán meglepő módon, Epstein öngyilkossága volt. Szerintük ugyanis Epstein halálával nem maradt kit felelősségre vonni az elkövetett bűncselekmények miatt. Egyenesen az amerikai államot vádolták meg azzal, hogy bűnbakként kezelik Maxwellt, akinek semmi köze nem volt Epstein tetteihez, csupán el akarják vele vitetni a balhét.

Maxwell a maga részéről az elejétől kezdve mindent tagadott, és teljes ártatlanságával indokolta azt is, hogy nem tett vallomást, hiszen „nincs rá szükség”.

Ghislaine Maxwell és Jeffrey Epstein 2000-ben egy partin – Fotó: Davidoff Studios / Getty Images
Ghislaine Maxwell és Jeffrey Epstein 2000-ben egy partin – Fotó: Davidoff Studios / Getty Images

Záróbeszédében a védelem többször kiemelte, hogy „Ghislaine Maxwell nem Jeffrey Epstein”, és hogy nem szabad ártatlan embereket elítélni mások bűnei miatt. Hangsúlyozták, hogy az egyetlen bűn, amit Maxwell elkövetett, az az volt, hogy együtt volt Epsteinnel. Ám szavaik szerint ez „lehet, hogy életének legnagyobb hibája, de semmiképp sem bűncselekmény”. A vád tanúinak megbízhatóságát is megkérdőjelezték, és felhívták a figyelmet a vallomásaikban lévő következetlenségekre.

Perről perre

A mostani perrel még nincs vége a Maxwell elleni bírósági ügyeknek. Számon kérik majd azért is, amiért korábban Epsteinről eskü alatt valótlanságot mondott egy polgári perben. Ezt az ügyet, amelyben az András herceggel szemben felmerült vádakkal előálló Virginia Giuffre állításai lesznek a középpontban, külön tárgyalják majd.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!