Vallomása szerint András herceggel, Bill Clintonnal és Donald Trumppal is repült Jeffrey Epstein egykori pilótája

2021. december 01. – 10:15

Másolás

Vágólapra másolva

Első tanúként tett vallomást Ghislaine Maxwell hétfőn kezdődött tárgyalásán Larry Visoski, a máig tisztázatlan körülmények között meghalt szexuális ragadozó, Jeffrey Epstein egykori pilótája. A férfi állítása szerint bő 25 év alatt számos nagynevű ember fordult meg Epstein gépén, Maxwellről pedig azt mondta, hogy vastagon kivette a részét a történtekből – írja a BBC.

András hercegnek nem lett könnyebb az élete

A hétfőn kezdődött büntetőper, melyről korábban itt írtunk részletesen, kétségtelenül a #metoo-korszak egyik legfontosabb ügye lehet, Maxwell ugyanis a vád szerint nemcsak szeretője, barátja és szövetségese volt Epsteinnek, hanem cinkosa, kerítője, bűntársa is. A nő természetesen mindent tagad, ám az biztos, hogy őt is sorozatban vádolták meg nők azzal, hogy kulcsszerepe volt a behálózásukban azzal, hogy elaltatta a fiatalkorú lányok gyanakvását, és a szexuális ragadozó Epstein kezére játszotta őket.

Azt korábban is lehetett tudni, hogy a védelem arra készül, hogy hazugságnak vagy téves emléknek állítson be mindent, amit a szerepéről mondanak, Larry Visoski vallomásával pedig rögtön fel is lett adva nekik a lecke, az egykori pilóta ugyanis a vád álláspontját támasztotta alá. Visoski a keddi tárgyaláson arról beszélt, hogy Epstein pedofil ügyleteiben Maxwell volt a férfi jobbkeze, vagyis tevékenyen kivette a részét a fiatal lányok behálózásából. Epstein és Maxwell kapcsolatáról azt mondta, hogy inkább volt személyes, mint üzleti jellegű, de romantikusnak azért nem nevezné.

Larry Visoski egy, a tárgyaláson készült rajzon – Forrás: Jane Rosenberg / Reuters
Larry Visoski egy, a tárgyaláson készült rajzon – Forrás: Jane Rosenberg / Reuters

A pilóta azt is elmondta, hogy bő 25 év alatt egyszer sem tapasztalta, hogy szexuális aktust folytattak volna a Lolita Express becenevű repülőn, de azt hozzátette, hogy repülés közben mindig zárva volt a pilótafülke ajtaja. Visoski emellett több embert is megnevezett, akiket szállított a repülőn, ez alapján Kevin Spacey-vel, Donald Trumppal, Bill Clintonnal és András herceggel is repült. Utóbbihoz szorosan kapcsolódik, hogy a pilóta az András herceget szexuális zaklatás miatt beperelő Virginia Roberts Giuffre-re is emlékezett, akiről azt mondta, ránézésre nem tűnt fiatalnak. A nő egyébként 17 éves volt, mikor a vád szerint András herceg először szexuális kapcsolatot létesített vele 2001-ben.

Hétköznapivá vált a zaklatás

A tárgyaláson Visoski mellett a négy egykori áldozat egyike is vallomást tett Jane álnéven, aki korábban azt állította, mindössze 14 éves volt, amikor először találkoztak, és hogy 1994 és 1997 között, mialatt ő Epstein hálójába gabalyodva élt, Maxwell többször is jelen volt, amikor a férfi zaklatta őt, sőt, olyan is előfordult, hogy a nő levetkőzött előtte, vagy bekapcsolódott szexuális töltetű masszázsba. A nő azt mondta, hogy 1994-ben találkozott Epsteinnel, akit ösztöndíjakat osztogató tehetős adományozóként írtak le neki. Ennek megfelelően ígéretet is kapott tőle arra, hogy finanszírozza a tanulmányait, ehelyett azonban a vád szerint zaklatni kezdte a fiatal lányt. A nő azt vallotta, hogy az apja egy évvel korábban halt meg rákban, ezért a családja akkoriban rossz anyagi helyzetben volt.

Jane ezt követően részletekbe menően leírta az általa átélt abúzust, melynek nagy részénél állítása szerint Maxwell is jelen volt. A nő elmondta, azután kezdte el hetente-kéthetente látogatni Epstein otthonát, hogy Maxwell szexről beszélt neki, az első szexuális jellegű eset pedig akkor esett meg, amikor a jövőjéről beszélgetett Epsteinnel – a férfi egyszer csak lehúzta a nadrágját, és maszturbálni kezdett. Nem sokkal később aztán Maxwellel is megvolt az első szexuális jellegű találkozása, mint mondta, a nő és Epstein egymást tapogatták, majd megkérték, hogy vegye le a felsőjét, és tovább folytatták a dolgot.

Jane vallomása egy, a keddi tárgyaláson készült rajzon – Forrás: Jane Rosenberg / Reuters
Jane vallomása egy, a keddi tárgyaláson készült rajzon – Forrás: Jane Rosenberg / Reuters

A vallomásból az is kiderült, hogy 14 és 16 éves kora között nagyjából tízszer utazott Maxwellel és Epsteinnel, főleg New York és Új-Mexikó között. A nő orgiákról is beszélt más résztvevőkkel, és hozzátette, hogy fájdalmat érzett az állítólagos aktusok alatt, valamint elmondta, hogy Epstein és Maxwell is rendszeresen dicsekedtek azzal, hogy milyen híres embereket ismernek.