Oroszország szerint még járható a diplomáciai út, de úgy tűnik, hogy sok orosz fegyver és katona mozog az ukrán határnál

2022. február 14. – 20:38

frissítve

Oroszország szerint még járható a diplomáciai út, de úgy tűnik, hogy sok orosz fegyver és katona mozog az ukrán határnál
Vlagyimir Putyin és Szergej Lavrov külügyminiszter a közvetített beszélgetésükön – Fotó: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz külügyminiszter azt mondta Vlagyimir Putyinnak, hogy még nem merítették ki a teljes diplomáciai eszköztárat, még lát esélyt az orosz–ukrán válság békés megoldására – írj a BBC. Az elnök egy közvetített beszélgetésen azt kérdezte Szergej Lavrovtól, hogy meg tudnak-e egyezni a Nyugattal, vagy a diplomácia csupán „egy próbálkozás, hogy belerángassanak minket egy végtelen egyezkedési folyamatba”.

„A lehetőségek még egyáltalán nem merültek ki, semmiképp se kéne a végtelenségig húzni, de én azt tanácsolnám, hogy folytassuk és fektessünk bele több energiát”

– mondta Lavrov az orosz elnöknek.

Oroszország még mindig tagadja, hogy le akarná rohanni Ukrajnát, pedig már több mint százezer katonát vezényelt a közös határra, és úgy tűnik, hogy orosz kötődésű zsoldosok is egyre aktívabbak a régióban. Az USA szerint Oroszország akár a napokban is megkezdheti a támadást.

A közvetített tárgyaláson az orosz védelmi miniszter azt mondta, hogy sok hadgyakorlat, ami Ukrajna mellett zajlott, már véget is ért, sok pedig lassan lezárul. Ez néhány elemző szerint egy akár egy trükk is lehet, hogy hamis biztonságérzetet keltsenek Ukrajnában és szövetségeseinél.

Mindeközben több videó is kering orosz katonai járművekről az ukrán határ környékén. Ezek a csapatmozgások lehetnek az invázió előtti utolsó igazítások, vagy akár a befejezett hadgyakorlatok utáni hazautat is illusztrálhatják.

Az orosz csapatösszevonások után kialakult, hidegháborút idéző helyzetről, Moszkva esetleges céljairól itt írtunk elemzésünkben, a Telex tudósítóinak Ukrajnában készült cikkeit pedig itt gyűjtöttük össze:

„Elegünk van, hogy a Kreml kistestvérként kezel bennünket. Most minket, aztán majd megint a magyarokat” – a kijevi hangulatról itt olvashatja helyszíni riportunkat.

„A pszichológiai nyomás a lényeg, a folyamatos fenyegetettség érzését akarja fenntartani Oroszország” – Kijevben beszéltünk az ukrán szárazföldi haderő parancsnokával és a védelmi miniszter helyettesével is.

Ukrajna százezer civilt von be a védelmi erőkbe, özönlenek is az önkéntesek – a teroborona és a Legioni Ukraini kijevi és harkivi gyakorlatát mutatjuk be Nagyképünkben.

„Ha az orosz erők megindulnak, minket érnek el először” – az orosz határhoz közeli Harkivban is jártunk, ahol nem azonnali orosz támadástól tartva élnek az emberek, de új lendületet vett az önkéntesek toborzása.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!