Reuters: Egyre több, az orosz titkosszolgálatokkal kapcsolatban álló zsoldos jelenik meg Ukrajnában

2022. február 14. – 18:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megnőtt az orosz titkosszolgálatokkal kapcsolatban álló zsoldosok aktivitása Ukrajnában – írja három, magas beosztású biztonsági szakértő nyilatkozata alapján a Reuters. A szakértők attól tartanak, hogy Oroszország a zsoldosai által elkövetett, fontos infrastruktúrákat célzó kibertámdásokkal ágyazna meg egy esetleges inváziónak.

Egy másik forgatókönyv szerintük, hogy ezek a zsoldosok széthúzást gerjesztenek az országban, esetleg merényletekkel rombolják a közhangulatot.

A névtelenséget kérő források szerint a zsoldosok az FSB-hez köthető magánkatonai cégektől származnak, valamint a GRU titkosszolgálati ügynökségtől.

A Kreml a Reuters kérdéseire azt válaszolta, hogy Oroszország nem erősíti a katonai jelenlétét ukrán területen, sőt orosz katonák sose voltak Ukrajnában, és most sincsenek. A védelmi minisztérium nem reagált a névtelen forrásoktól származó információkra.

Bár Vlagyimir Putyin a hétvégén tárgyalt Joe Bidennel és Emannuel Macronnal is, az amerikaiak szerint továbbra is bármelyik nap megindulhat az orosz invázió. Az ukrán elnök nem így látja, Oroszország pedig tagadja, hogy támadni akarna.

Az orosz csapatösszevonások után kialakult, hidegháborút idéző helyzetről, Moszkva esetleges céljairól itt írtunk elemzésünkben, a Telex tudósítóinak Ukrajnában készült cikkeit pedig itt gyűjtöttük össze:

„Elegünk van, hogy a Kreml kistestvérként kezel bennünket. Most minket, aztán majd megint a magyarokat” – a kijevi hangulatról itt olvashatja helyszíni riportunkat.

„A pszichológiai nyomás a lényeg, a folyamatos fenyegetettség érzését akarja fenntartani Oroszország” – Kijevben beszéltünk az ukrán szárazföldi haderő parancsnokával és a védelmi miniszter helyettesével is.

Ukrajna százezer civilt von be a védelmi erőkbe, özönlenek is az önkéntesek – a teroborona és a Legioni Ukraini kijevi és harkivi gyakorlatát mutatjuk be Nagyképünkben.

„Ha az orosz erők megindulnak, minket érnek el először” – az orosz határhoz közeli Harkivban is jártunk, ahol nem azonnali orosz támadástól tartva élnek az emberek, de új lendületet vett az önkéntesek toborzása.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!