Biden gyors és kemény következményekkel fenyegette meg Putyint, ha Oroszország lerohanja Ukrajnát

2022. február 12. – 20:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden és Vlagyimir Putyin szombaton telefonon beszéltek az orosz-ukrán válságról. A Fehér Ház közleménye szerint Biden azt mondta Putyinnak, hogy az USA és szövetségesei felkészültek, hogy gyors, „határozott választ” adjanak, és Oroszország hamar meg fogja fizetni az árát, ha támad. Az amerikai elnök arra is felhívta orosz kollégája figyelmét, hogy egy invázió további emberi szenvedést okozna, valamint csorbítaná Oroszország nemzetközi megítélését.

Bár azt írják, hogy továbbra is inkább diplomáciai csatornákon kezelnék a konfliktust, Biden kihangsúlyozta, hogy a szövetségeseikkel más forgatókönyvekre is felkészültek. Az MTI szerint az orosz elnök elutasította a „tetőfokára hágott amerikai hisztériakeltést”. Jurij Usakov, a Kreml külpolitikai tanácsadója egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az elmúlt napokban és órákban az abszurditásig fokozódott a helyzet.

„Az amerikaiak még az orosz invázió napját is bejelentették, miközben katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának”

– mondta.

Usakov szerint a vezetők ennek ellenére megállapodtak abban, hogy minden szinten fenntartják a kapcsolatot. Putyin azt is jelezte Bidennek, hogy az Egyesült Államok nem vette figyelembe Oroszország legfontosabb biztonsági aggályait, és Moszkva erre hamarosan válaszolni fog.

A New York Times szerint az amerikai vezérkar már attól tart, hogy még a téli olimpia lezárása előtt megindul az orosz invázió, ezért felszólították az amerikai állampolgárokat, hogy hagyják el Ukrajnát. Hasonlóan tett több másik ország is.

Ezzel szemben Volodimir Zelenszkij ukrán államfő azt mondta, hogy ők egyelőre nem látják jelét annak, hogy Oroszország a közeljövőben támadna, és szerinte ezek az álhírek csak pánikot keltenek, ami „az ellenfél legjobb barátja”. Ha a nyugati szövetségeseiknek van bármi információja egy közelgő invázióról, ő még nem látta.

„Szerintem túl sok információ kering a médiában egy mély, valós háborúról. Ismerjük a kockázatokat, értjük, hogy valósak. Ha önnek, vagy bárki másnak van további, 100 százalékban megbízható információja arról, hogy az Oroszországi Föderáció lerohanja Ukrajnát, kérem osszák meg velünk”

– mondta.

Sokan azonban aggódnak a több mint 100 ezer orosz katona miatt, ami keletről körbevette Ukrajnát. Szombaton több ezren vonultak Kijevben, hogy a demonstrálják a nép összetartását és tettrekészségét. Többen zászlókat is vittek a felvonulásra. Volt, amelyikre az volt írva, hogy „Az ukránok ellenállna”, de olyan is akadt, amin az állt, hogy „A támadóknak meg kell halnia”.

Emmanuel Macron francia elnök Biden előtt beszélt Putyinnal. A Le Figaro szerint ő is kihangsúlyozta, hogy a nyugati szövetségesek mindenképp válaszolnak egy orosz támadásra, és azt mondta, hogy az őszinte párbeszéd teljesen összeegyeztethetetlen a növekvő orosz katonai jelenléttel. Elvileg mindkét elnök megegyezett abban, hogy folytatni akarják a párbeszédet és abban, hogy fontosnak tartják Európa biztonságát és stabilitását.

Az orosz elnöki hivatal közleménye szerint Putyin megemlítette Macronnak, hogy az USA és a NATO nem reagált érdemben az oroszok javaslataira (például arra, hogy a NATO ne terjeszkedhessen tovább keletre, azaz ne vegyék fel Ukrajnát tagnak). Emellett azt írják, hogy úgy látják, hogy a nyugati hatalmak nem tesznek eleget azért, hogy Ukrajna bevezesse a tűzszünetről is rendelkező minszki megállapodást (amiről részletesebben ebben a cikkben írtunk) – ami egyébként a második, mert az elsőt épp a Kreml által burkoltan támogatott szakadárok rúgták fel Debalceve elfoglalásával.

Az orosz és francia elnök „megvitatták az Ukrajna állítólagosan tervezett orosz inváziójával kapcsolatos provokatív spekulációkkal kapcsolatos helyzetet is, amit modern fegyverek tömeges szállítása kísér Ukrajnába, megteremtve ezzel az ukrán hadsereg lehetséges agresszív akcióinak feltételeit”.

Az orosz csapatösszevonások után kialakult, hidegháborút idéző helyzetről, Moszkva esetleges céljairól itt írtunk elemzésünkben, a Telex tudósítóinak Ukrajnában készült cikkeit pedig itt gyűjtöttük össze:

„Elegünk van, hogy a Kreml kistestvérként kezel bennünket. Most minket, aztán majd megint a magyarokat” – a kijevi hangulatról itt olvashatja helyszíni riportunkat.

„A pszichológiai nyomás a lényeg, a folyamatos fenyegetettség érzését akarja fenntartani Oroszország” – Kijevben beszéltünk az ukrán szárazföldi haderő parancsnokával és a védelmi miniszter helyettesével is.

Ukrajna százezer civilt von be a védelmi erőkbe, özönlenek is az önkéntesek – a teroborona és a Legioni Ukraini kijevi és harkivi gyakorlatát mutatjuk be Nagyképünkben.

„Ha az orosz erők megindulnak, minket érnek el először” – az orosz határhoz közeli Harkivban is jártunk, ahol nem azonnali orosz támadástól tartva élnek az emberek, de új lendületet vett az önkéntesek toborzása.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!