Joe Biden felszólította az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy hagyják el az országot

2022. február 11. – 11:00

Joe Biden felszólította az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy hagyják el az országot
Fotó: AFP/ Yasin Ozturk

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai elnök, Joe Biden az NBC News Lester Holtnak adott csütörtöki interjúban felszólította az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el az országot, és arra is figyelmeztetett, hogy egészen gyorsan eszkalálódhat a helyzet az országban, olvasható a CNN cikkében.

Az elnök az interjúban arról is beszélt, hogy az már világháborús helyzet lenne, ha az amerikai csapatok és az oroszok, a világ legnagyobb hadseregének katonái, elkezdenének egymásra lövöldözni – ezért is figyelmeztette az Ukrajnában tartózkodó amerikaiakat, hogy azonnal hagyják el az országot, mert jelenleg nem áll fenn olyan lehetőség, hogy csapatokat küldjenek Ukrajnába, melyek segítenének kijutni az ott tartózkodó amerikaiaknak. Az elnök mellett az amerikai külügyminisztérium is felszólította az amerikai civileket, hogy hagyják el Ukrajnát, és ismételten figyelmeztetést adott ki, hogy ne utazzanak Ukrajnába.

A CNN két forrásra hivatkozva ugyanakkor arra is kitér, hogy a Fehér Ház jóváhagyta azt a tervet, hogy a Lengyelországban állomásozó közel 2000 amerikai katona segítsen azoknak az amerikaiaknak, akik megpróbálnák elhagyni Ukrajnát abban az esetben, ha Oroszország megszállná az országot. Lengyelország mellett több száz amerikai katona érkezett Romániába is, a napokban mi is írtunk erről.

Az amerikai csapatoknak jelenleg nincs felhatalmazásuk arra, hogy egy esetleges háború esetén belépjenek Ukrajnába. Az Egyesült Államok becslése szerint Oroszországnak több mint százezer katonája van az ukrán határ közelében, és ezen a héten több ezerrel bővült a létszám – tette hozzá egy kormányzati képviselő. Pont erről a létszámnövekedéséről fog beszélni az amerikai elnök az európai és NATO-vezetőkkel pénteken a CNN cikke szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!