Több mint száz amerikai katona érkezett Romániába az orosz–ukrán válság miatt

2022. február 8. – 21:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint száz amerikai katona érkezett Romániába, hogy előkészítse az Egyesült Államok által ígért csapaterősítést, miután az USA védelmi minisztériuma, a Pentagon pár napja azt mondta, eleget téve a NATO-kötelezettségének és „az orosz agresszió elrettentésére” Romániába vezényelnek ezer amerikai katonát Németországból, írja az MTI.

A román védelmi miniszter szerint nemsokára érkezik a csapatok többi része is, de nincs megszabva „sem konkrét hely, sem konkrét időpont” az érkezésükre.

Egy román lap szerint a németországi Vilseckben állomásozó 2. páncélos lovasezred Stryker harcjárművekkel felszerelt gépkocsizó lövészzászlóalja érkezik Romániába, de azt egyelőre csak találgatják, hogy Románián belül hova telepítik az újonnan érkező amerikai csapatokat. Eddig körülbelül 900 amerikai katona állomásozott Romániában.

Pár napja Lengyelországba is csapaterősítést előkészítő amerikai katonák érkeztek. Joe Biden amerikai elnök január végén beszélt arról, hogy az Egyesült Államok újabb katonákat vezényel a kelet-európai NATO-tagállamokba az orosz–ukrán válság miatt.

Orbán Viktor múlt keddi moszkvai látogatásán is szóba került az orosz–ukrán válság, a miniszterelnök pedig emiatt jégtörőhöz hasonlította Magyarországot.

Az orosz–ukrán válságról szóló helyszíni riportjainkat itt és itt olvashatja, kijevi tudósításunkat pedig itt lehet elérni. Külön nagyképes anyagban mutattuk be az ukrajnai civilek katonai kiképzőtáborának világát is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!