Az Egyesült Államok újabb katonákat vezényel kelet-európai NATO-tagállamokba az orosz-ukrán válság miatt

2022. január 29. – 12:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
Joe Biden amerikai elnök az orosz-ukrán helyzetről beszél a marylandi Andrews légitámaszponton Fotó: Saul Loeb/AFP
Joe Biden amerikai elnök az orosz-ukrán helyzetről beszél a marylandi Andrews légitámaszponton Fotó: Saul Loeb/AFP

Joe Biden amerikai elnök kilátásba helyezte, hogy az Egyesült Államok hamarosan újabb katonákat vezényel kelet-európai NATO-tagállamokba az ukrajnai válság miatt, írja az MTI. Részleteket az amerikai elnök nem közölt, csak annyit mondott helyi idő szerint péntek este a marylandi Andrews légitámaszponton, hogy „nem túl sok” katonáról lenne szó. Egyelőre az sem világos, konkrétan mely NATO-tagállamokba küldenék az amerikai katonákat.

Szijjártó Péter külügyminiszter egy pénteki sajtótájékoztatón elismerte, hogy érkezett amerikai megkeresés amerikai csapatok ideiglenes Magyarországra telepítéséről. Szijjártó az angolai külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján felelt igennel a kérdésre, hogy valóban érkezett amerikai kérés csapatok ideiglenes Magyarországra telepítéséről.

Az ezres szám szerinte nem valós („a CNN világbajnok fake newsban” – mondta), de arról nem beszélt, hogy akkor valójában hány amerikai katona jönne. Mint mondta, magyar részről a honvédelmi minisztérium folytat tárgyalásokat az amerikai NATO-katonák érkezéséről.

A CNN még a hét közepén értesült arról, hogy Egyesült Államok és több szövetségese arról tárgyal, hogy több ezer katonát helyezzenek kelet-európai NATO-tagországok területére, az ukrán határ közelébe, még egy esetleges orosz invázió előtt.

Ahogyan erről összefoglaló cikkünkben is írtunk, az orosz-ukrán válságban eddig a pszichológiai hadviselésé és a nyomásgyakorlásé a főszerep, de túl sok indulat és túl sok katona vonult fel ahhoz, hogy garantálható legyen a tárgyalásos rendezés a konfliktusban, amely Ukrajnát érinti, valójában azonban az európai biztonságról szól. Az amerikaiak írásos válaszai után kiderülhet, hogy Putyin tovább fokozná-e a feszültséget, vagy pedig látszani fog, hogy azért emelte a tétet, hogy legyen miből engedni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!