Az orosz erők egy része visszaindult Ukrajna határaitól saját bázisai felé

2022. február 15. – 11:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megkezdték az orosz erők az állandó támaszpontjaikra való visszavonulást a hadgyakorlatok befejezésével – közölte az orosz védelmi minisztérium hivatalos képviselője. Igor Konasenkov szerint a déli és a nyugati szövetségi katonai körzet egységei már útnak indultak a terveknek megfelelően saját bázisaik felé, miután befejezték a gyakorlaton megszabott feladataikat. A feladatuk végeztével bázisaikra visszainduló egységekről a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség videót is közölt.

A bejelentésnek különös jelentősége van az Ukrajna körüli feszültség ismeretében.

Az Ukrajna körüli feszültségről itt olvashatja el legfrissebb elemzésünket.

A NATO szerint ugyanis a hadgyakorlat címén összevont 130 ezer orosz katona egy Ukrajna elleni támadást készíthet elő. Moszkva a feltételezést visszautasította, jelezve, hogy a hadgyakorlat végével az orosz erők vissza fognak vonulni – ezt hivatott alátámasztani a keddi hivatalos bejelentés is.

Oorosz T-72B3-as harckocsi egy szentpétervári gyakorlaton 2022. február 14-én – Fotó: Orosz Védelmi minisztérium / Anadolu Agency /
Oorosz T-72B3-as harckocsi egy szentpétervári gyakorlaton 2022. február 14-én – Fotó: Orosz Védelmi minisztérium / Anadolu Agency /

A teljes hadgyakorlatnak azonban még nincs vége, hiszen Belaruszban az orosz és belarusz erőkkel közösen február 10-én indult Szövetségi Elszántság 2022, amely a tervek szerint február 20-ig tart. Erről Konasenkov elmondta: a hadgyakorlat célja az orosz–belarusz szövetségi állam elleni külső agresszió feltartóztatása. Február 19-én a keleti szövetségi katonai körzet egységei együttműködve a belarusz erőkkel éles lövészetet tartanak, amely során a tengerészgyalogság többek között a légierő támogatásával hajtja végre feladatait. Ezen az eseményen jelen lehet a sajtó és a Belaruszba akkreditált katonai attasék is – tudatta Konasenkov.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint a csapatok tervezett visszaindulása a bázisok felé fényesen bizonyítja, hogy a nyugati nyilatkozatok az esetleges orosz támadási tervekről mennyire alaptalanok voltak.

„2022. február 15. úgy vonul be a történelembe, mint a nyugati háborús propaganda megszégyenítése és megsemmisítése egyetlen lövés nélkül” – idézte Marija Zaharova twitteres bejegyzését a Ria Novosztyi.

Eközben a CNN olyan felvételeket mutatott be, amelyek állítólag arról tanúskodnak, hogy az orosz erők nem hátra mennek, hanem továbbra is az ukrán határ felé tartanak.

Kijev: Hisszük, ha látjuk

Nem értékelte túl az orosz bejelentést Ukrajna külügyminisztere. Dmitro Kuleba szerint Oroszországból sokféle bejelentés érkezett már, így „ha csak halljuk, nem hisszük el”, majd „elhisszük, ha látjuk” – közölte az Unian szerint Kuleba egy online sajtótájékoztatón.

Azt is kijelentette ugyanakkor, hogy működnek a nyugati országokkal közös diplomáciai erőfeszítések, amelyeket folytatnak a továbbiakban is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!