Ukrán elnök: Sokadszorra ijesztgetnek dátumokkal, most február 16-át mondják a támadás kezdetének

2022. február 14. – 21:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem hiszi az ukrán elnök, hogy február 16-án valóban támadást indítana országa ellen az orosz hadsereg, helyette a nemzeti egység napjává nyilvánította ezt a napot egy elnöki rendelettel. Volodimir Zelenszkij ezt a Facebookon jelentette be.

„Ijesztgetnek minket a nagy háborúval és a katonai behatolás újabb és újabb időpontjaival. Nem először. De a mi államunk erősebb, mint valaha. Azt mondják nekünk, hogy február 16. lesz a támadás napja. Mi ezt az egység napjává tesszük” – mondta az elnök, aki már korábban is hisztériakeltéssel vádolta a nyugati sajtót.

Ez nem azt jelenti, hogy a kijevi vezetés szerint nincs alapja az orosz fenyegetésnek, csupán azt, hogy a mostani, 130 ezer főre becsült orosz csapatösszevonás Ukrajna határán csak egy újabb szakasza a valójában már nyolc éve folyó háborúnak, a veszély eddig is megvolt, az most nem nagyobb, de ahhoz, hogy ez így is maradjon, Ukrajna szerint továbbra is szükség van a határozott nyugati kiállásra, diplomáciai és katonai támogatásra.

Az államfői videóhoz tartozó bejegyzés angolra fordított verziója szerint Zelenszkij továbbra is a békés megoldást és a tárgyalásokat tekinti a megfelelő útnak, de azt írja, hogy Ukrajna erősebb, mint valaha, a Donyec-medence és a Krím félsziget visszakerül Ukrajnához. De csakis diplomáciai úton.

„Nem nézzük másét, de a sajátunkat nem adjuk. Remek hadseregünk van. A fiainknak egyedi harci tapasztalatuk és modern fegyvereik vannak”

– áll a bejegyzésben.

Az elnöki rendelet szerint szerdán nemzeti ünnepnapot tartanak, kitűzik az utcán a nemzeti zászlókat, kiteszik a sárga és kék szalagokat.

„Mind boldogan akarunk élni, és a boldogság szereti az erőseket. Soha semmit nem voltunk képesek feladni, és most sem fogjuk megtanulni, hogy kell”

– írja.

Zelenszkij nemrég még azt nyilatkozta, hogy az amerikaiak hiába állítják, hogy Oroszország bármelyik nap támadhat, ők ennek semmi jelét nem látják. Arra kérte a szövetségeseket, hogy ha van erre vonatkozó információjuk, osszák meg vele. Addig viszont nem akart pánikot kelteni, mert az „az ellenfél legjobb barátja”.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn azt mondta Vlagyimir Putyinnak, hogy még egyáltalán nem merítették ki az összes diplomáciai lehetőséget, lát esélyt békés megoldásra. Emellett Oroszország továbbra is azt állítja, hogy egyáltalán nem tervezik lerohanni Ukrajnát, a több mint 100 ezer katonát hadgyakorlatok miatt vezényelték a határra.

Az ukrán elnökhöz hasonlóan Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára is azt mondta hétfőn, hogy Kijev nem látja jelét egy február 16-án vagy 17-én Ukrajna ellen induló nagyszabású orosz támadásnak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ukrán „hadsereg, a biztonsági és védelmi szektor készen áll a mostani kihívásokra”. „Lehet valamilyen bajkeverés Oroszország részéről? Igen, lehet, de mi készen állunk rá” – hangoztatta a védelmi tanács vezetője.

Danyilov „ostobaságnak” nevezte az Ukrajna légtere, illetve tengeri kikötői lezárásának lehetőségét. Leszögezte: nem felel meg a valóságnak mindaz a szóbeszéd, miszerint „ma kellett volna döntést hozni a légtér és egyes tengeri kikötők lezárásról”. Felszólította azokat az ukrán parlamenti képviselőket, akik „külföldön tartózkodva felfújják ezt”, hogy „hagyják abba a riogatást”. „Ami a repülőgépeket illeti, tegyünk világossá: nem zárjuk le a légterünket nincs erre semmi okunk”.

Az orosz csapatösszevonások után kialakult, hidegháborút idéző helyzetről, Moszkva esetleges céljairól itt írtunk elemzésünkben, a Telex tudósítóinak Ukrajnában készült cikkeit pedig itt gyűjtöttük össze:

„Elegünk van, hogy a Kreml kistestvérként kezel bennünket. Most minket, aztán majd megint a magyarokat” – a kijevi hangulatról itt olvashatja helyszíni riportunkat.

„A pszichológiai nyomás a lényeg, a folyamatos fenyegetettség érzését akarja fenntartani Oroszország” – Kijevben beszéltünk az ukrán szárazföldi haderő parancsnokával és a védelmi miniszter helyettesével is.

Ukrajna százezer civilt von be a védelmi erőkbe, özönlenek is az önkéntesek – a teroborona és a Legioni Ukraini kijevi és harkivi gyakorlatát mutatjuk be Nagyképünkben.

„Ha az orosz erők megindulnak, minket érnek el először” – az orosz határhoz közeli Harkivban is jártunk, ahol nem azonnali orosz támadástól tartva élnek az emberek, de új lendületet vett az önkéntesek toborzása.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!