Politikai okok miatt felmondott az erdélyi Transindex teljes szerkesztősége

2022. február 15. – 11:11

Másolás

Vágólapra másolva

Politikai okok miatt felmondott az erdélyi Transindex hírportál teljes szerkesztősége kedd délelőtt – írja a lap szerkesztőségének közös közleménye. A felmondást a szerkesztőségi tagok egyenként írták alá: Babos Krisztina, Bakk-Dávid Tímea, Gál László, Gyöngyi Annamária, Horváth-Kovács Szilárd, Kádár Kata, Kicsid Attila, Kulcsár Árpád, Tőkés Hunor, Kolozsi Emese, Vig Emese.

„Ma reggel, huszonhárom évnyi működés után felállt a Transindex teljes szerkesztő csapata. Miért? Azért, mert úgy érezzük, a munkánk ezen az intézményen belül már teljességgel ellehetetlenült, és tovább már nem tudjuk a legjobb szakmai tudásunk szerint ellátni azt a feladatot, ami a mindenkori szabad sajtó feladata lenne. Az indulás óta sokszor változott a csapat és sok mindenben változott a Transindex is, de abban biztosan nem, hogy most is ugyanazon értékek mellett tartjuk fontosnak kiállni, mint egykor,

és hogy most sem vagyunk hajlandóak semmilyen politikai erő elvárásai szerint végezni az újságírói munkánkat”

– áll a közleményében.

„Mindannyian észleljük, hogy az elmúlt időszakban egyre inkább beszűkültek az erdélyi magyar szólásszabadság és nyilvánosság terei. Közel két éve a fennmaradásunkért küzdünk egy olyan politikailag meghatározott környezetben, amelyben a sajtó már csak két út közül választhat: vagy kapitulál és gyakorlatilag szócsőként működik tovább különféle politikai érdekek elvárásai szerint, vagy pedig megpróbálja ellátni a feladatát, viszont ez esetben azt kockáztatja, hogy ellehetetlenítik. Mi az utóbbi utat választottuk, és most csomagolunk, mert más választásunk nem maradt” – írják.

A közlemény szerint a Transindex többségi tulajdonosa a lap eladására készül. Kiemelik, hogy a jelenlegi kontextusban már nem látják biztosítottnak az újságírói függetlenséget.

„Nem ért minket váratlanul, de mégis nehéz most felfognunk, hogy ami több évtizedig a Transindex volt, mostantól már megszűnik létezni”

– írják.

A Transindex tavaly novemberben támogatói kampányt indított, mert úgy látták, hogy veszélybe került az újság működése. Ekkor azt írták, hogy a portál fenntartása az olvasók hozzájárulása nélkül már nem lehetséges. A Transindexet 1999-ben alapították, a szerkesztősége Kolozsváron található, a portál jelszava eddig az volt: „a napos oldal”.

A Telex az indulása óta szoros kapcsolatot ápol a Transindexszel. Több nemzetközi pályázatot nyertünk együtt, és több olyan cikket is olvashattak, amelyet közösen írtak telexesek és transindexesek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!