Liu Shaoang: Amikor felkeltem, éreztem, hogy olimpiai bajnok leszek

2022. február 13. – 14:09

Liu Shaoang: Amikor felkeltem, éreztem, hogy olimpiai bajnok leszek
Az 500 méteren olimpiai bajnok Liu Shaoang – Fotó: Evgenia Novozhenina / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar sport első egyéni téli olimpiai aranyát szerezte Liu Shaoang a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres döntőjében, ahol magabiztosan, majdnem egy tizedmásodperccel verte az ezüstérmes orosz Konsztantyin Ivlijevet.

Az olimpiai döntőt itt tudja visszanézni. Az olimpia előtt Liu Shaoang azt nyilatkozta a Telexnek, hogy meggyőződése, megerősítette az itthon töltött egy hét, amikor koronavírus-fertőzése miatt nem tarthatott a társaival.

Liu Shaoang olimpiai aranya után remegő hanggal nyilatkozott bátyja, a rövidpályás gyorskorcsolya 500 méteres negyeddöntőjében búcsúzó Liu Shaolin Sándor. Liu Shaolin azzal kezdte az értékelést az M4 Sport kamerája előtt, hogy ő kiabált a leghangosabban öccse döntője alatt, és hogy még mindig remeg. Jó sztoriként titulálta, hogy öccse a koronavírus-fertőzésből felállva állt oda és csinálta meg az első egyéni magyar olimpiai aranyat a téli olimpiák történetében. Hozzátette, Liu Shaoang nagyon ügyes volt, és ő most a világ legboldogabb bátyja. „Próbáltam csökkenteni rajta a terhet, segíteni neki, a futam alatt is végig kiabáltam, hogy tartson ki, de nem tudom, hogy hallotta-e.”

Nem azt mondta neki, hogy meg tudja csinálni, hanem hogy milyen korcsolyázással csinálhatja meg, tanácsokat próbált adni, nem a nyomást növelni.

„Hát basszus, nem hiszem el, annyira boldog vagyok”

– zárta az értékelést Liu Shaolin Sándor.

A 23 éves Liu Shaoang a dobogó tetején sem tudott önfeledten örülni, az aranyérmet hétfőn kapja meg, addigra talán már felfogja a sikere értékét.

„A reakciómon nem látszik, min mentem keresztül. Még mindig szótlan vagyok. Nem tudom, mikor fogom tudni lereagálni ezt az egészet. Amikor felkeltem, éreztem, hogy olimpiai bajnok leszek. Remélem, ez a siker a mi kis országunknak olyan élményt adott, amit nem felejtenek el sohasem. Sokáig vártam a szerencsére, mert balszerencsésen indult el ez az egész. Nem tudtam, hová fog vezetni, amikor még otthon voltam a koronavírus miatt.

Meg kellett küzdeni ezért, és nem vártam a szerencsére. Éreztem ezt az egész napot, azt is, hogy bennem van az arany. Azt a sok-sok tapasztalatot fel tudtam használni, amit négy éve szereztem, és amikor semmi sem sikerült, mind a három távon kizártak, most pedig mindhárom távon ott voltam a döntőben”

– értékelt visszafogottan a győztes a sportcsatornának.

Nem nagyon volt ideje beszélni eddig a társaival, a testvérével sem, de az olimpiai faluban fognak majd ünnepelni, mert a váltó B döntőjéig szerdáig most van egy átmeneti szünet.

Az olimpia előtt képletesen úgy foglalta össze az érzéseit, hogy a négy évvel ezelőtti történteket egy vastag könyvnek képzeli el, de már bezárta, kiolvasta, és feltette a polcra. Az idei olimpia egy újabb könyv, és vélhetően ugyanolyan magas polcra kerül, mint az előző, ha nem magasabbra, hiszen Pjongcsangban csapatban, most pedig egyéniben nyerte meg az aranyérmet. Ezzel egyébként a téli olimpiák legsikeresebb magyar versenyzője is lett. 2018-ban ő volt a magyar sport legfiatalabb olimpiai bajnoka, abban a rangsorban Milák Kristóf megelőzte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!