Ötszázon az egyes pályáról indulva még soha nem vesztettem futamot

2022. február 4. – 23:43

Ötszázon az egyes pályáról indulva még soha nem vesztettem futamot
Liu Shaoang, a pekingi téli olimpiára készülő magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott tagja a csapat nyilvános edzésén a budapesti Gyakorló Jégcsarnokban 2022. január 5-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Liu Shaoang négy éve aranyérmet ünnepelhetett a téli olimpián, de most csak hat nappal később csatlakozhatott a társaihoz, mert pozitív lett a Covid-tesztje. A betegség nem viselte meg, jó állapotban van, élvezni szeretné az olimpiai légkört. Gyerekként másfél évet töltött Kínában, és nem hiszi, hogy most meglepheti bármivel is az ország. Édesanyjuk egy magyar–kínai zászlót készített be neki, ha ünneplésre kerül a sor.

A magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó címvédőként érkezik a pénteken kezdődő pekingi téli olimpiára. Négy éve hajszálon múlt a kijutásuk, aztán az oroszok kizárása miatt a hetedik helyre léptek előre a világranglistán, az elődöntőt sikerrel vették, a döntőben pedig kihasználták a hazai pályán lévő Korea kicsúszását, végül Liu Shaolin Sándor a kínaiakat megelőzve az első helyre hozta be a csapatot. Így született Magyarország történelmi, első aranyérme a téli olimpiák történetében. Most a kijutás nem forgott veszélyben, folyamatosan érmeket nyertek a kvalifikációs világkupákon, a harmadik helyen áll a magyar csapat a világranglistán. A legfontosabb versenyeken a két Liu testvér mellett az amerikai születésű, honosított John Henry Krueger (2018-ban ezüstérmes volt ezer méteren) és a 19 éves szegedi Nógrádi Bence kapott helyet a négyesben.

„A váltó sikerét már jó ideje nem néztem vissza, azt a könyvet én befejeztem és lezártam 2018-ban. Magasan van a polcomon, de már új célok tartanak mozgásban. Tavaly egy vékonyabb könyv is felkerült mellé a polcra, miután megnyertem a világbajnokságot 500 méteren. Azért vékonyabb, mert a legnagyobb ellenfelek közül nem volt ott mindenki. A mostani olimpia egy harmadik könyv, a vége felé lapozgatok, és az utolsó fejezet tele lesz feszültséggel. Szeretem a hepiendet, mint sokan mások, de hogy mi kerül az utolsó lapokra, még nem tudom.

Ennek a könyvnek az írója nekem sem árulta el, és ez így is van jól. Az biztos, hogy izgalmas lesz. Az izgalmakat fokozza, hogy nem tarthattam a csapattal a pozitív koronavírus-tesztem miatt, így pár nappal kevesebb idő jut majd az akklimatizációra, a jég megismerésére. De meggyőződésem, hogy az ilyen kihívások csak megerősítenek. Régebben azt mondtuk, csak jussunk ki. Most ezalatt mást értünk, egészségesen kell megpróbálni elérni valahogy a verseny helyszínére”

– kezdte a Telexnek nagyívű hasonlatokkal Liu Shaoang, becenevén Ádó, aki januárban kapta el a fertőzést.

A kínai belépési szabályok rendkívül szigorúak, a repülőre sem szállhat fel valaki, ha nincs öt egymást követő napról negatív tesztje. Ádó itthon, orvosi felügyelet mellett edzhetett, Burján Csaba és Oláh Bence segítette a tréningjeit, és ritka gyors volt az utolsó napokban. Tünetmentes volt, a szervezete a terhelésre jól reagált, igaz, most már a formába hozás szakaszában vagyunk, amikor a mennyiségi munka már a múlté.

Liu Shaoang 2021-ig az ország legfiatalabb olimpiai bajnoka volt, most már nem az, mert a Tokióban győztes Milák Kristóf két évvel fiatalabb nála. Milák egyébként az első magyar bajnok, akinek kettessel kezdődik a születési éve. Már a korcsolyacsapatban sem Ádó a legfiatalabb, sőt, saját bevallása szerint régi motorosnak számít, hiszen nyolc éve szerepelt az első felnőtt világkupáján. Jó érzéssel tölti el, hogy jönnek a fiatalok, mert ez azt mutatja, pezsgés van a sportágban, sokan szeretnének bekerülni a válogatottba – neki pedig külön motivációt jelent, hogy megmutassa, képes felvenni a harcot a trónkövetelőkkel.

Örül annak, hogy a mix váltó bekerült a programba (két férfi és két nő lesz csapatban), ez egy speciális versenyszám, 2000 méter, és a sebességre épül. A nehézségét az adja, hogy a két női tagtól nem kapnak nagy lendületet egy-egy váltásnál, a férfiaknak viszont vigyázniuk kell arra, nehogy túl nagy lendületet adjanak a társaiknak, mert ha erősebbet löknek a kelleténél, eleshet a női társuk. Kezdetben egy kicsit félt is ettől a versenyszámtól.

„Évekkel korábban azt a célt tűztem ki, hogy minden egyéni számban döntős legyek Pekingben, mert négy éve Pjongcsangban mindegyik egyéni számban kizártak, és esélyem sem volt a döntőre. Túlizgultam. Az olimpián speciális a légkör, 10 napon át tart a verseny, miközben egy vb-program három nap alatt lemegy, és szinte ugyanazokat a versenyszámokat korcsolyázzuk. Egy vb-n egész nap a jégen vagyunk, az olimpián csak délután szólítanak. Ez külön mentális felkészülést igényel, és a saját bőrömön tapasztaltam meg, mennyire más a hangulat. Ezt a tapasztalatot szeretném most jól felhasználni, hogy a javamra váljon. Élvezni szeretném. Emiatt is jó, hogy a váltóban odatesszük magunkat mindjárt az első nap, mert egy siker nagyot lökhet rajtunk.”

Liu Shaoang, a győztes magyar válogatott tagja a pjongcsangi téli olimpia férfi 5000 méteres váltó rövidpályás gyorskorcsolyaversenyének döntője után a Kangnung Jégcsarnokban 2018. február 22-én – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Liu Shaoang, a győztes magyar válogatott tagja a pjongcsangi téli olimpia férfi 5000 méteres váltó rövidpályás gyorskorcsolyaversenyének döntője után a Kangnung Jégcsarnokban 2018. február 22-én – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Liu Shaoang az ezer métert is szereti, ami szintén az első versenynapon kezdődik. Az 1500-at gondolja lassúnak, noha erről a távról is van már Európa-bajnoki aranyérme. Összességében nem gondolja előnytelennek a versenyszámok sorrendjét. Nemcsak a vb-aranyérme miatt kedveli a legjobban az ötszázat – ennek február 11-én lesznek az előfutamai, két nap múlva pedig a finálé –, alapvetően szereti gyorsan elérni a nagy sebességet, és aztán ötvennel száguldani a kanyarokban. Nem látják még a sorsolást, de abban bízik, hogy Shaolinnal elkerülik egymást a döntőig. A negyeddöntőben nem szeretne külső pályára, a négyesre vagy az ötösre kerülni, az egyest vagy kettest szeretné. A belső pályák a legjobbak: akik megnyerik az előfutamokat, azok kapják az egyes vagy kettest az elődöntőben és később a döntőben is.

„Felmegyünk a jégre, rajtolunk, kanyarodunk, és megyünk, mint a gép. Én ezt jobban szeretem, mint mikor öt-hat körön át taktikázunk, mint 1500 méteren. Az edzők készítettek egy kimutatást, ami szerint, ha az egyes pályáról indultam, még nem vesztettem egyszer sem futamot.

Vakon bízom az edzőimben, az egész felkészülésemet rájuk bíztam, és ha ők mondják, már csak igaz ez a statisztika. Önbizalmat ad ez az adat, még ha ez Shaolinnak sem jó hír. Ez az önbizalom azonban nem csordulhat át”

– mosolygott.

A testvére egyébként a világranglista vezetője ötszázon, ő a negyedik helyen áll. Érzelmileg teljesen más egy olyan döntő, amiben mindketten ott vannak, és nyilván vigyáznak egymásra, és az ellenfeleik is tudják, hogy nagyobb kockázatot kell vállalniuk, ha előzni akarnak abban a negyven másodpercben. Ráadásul a sprint miatt mindössze egy lehetőségük van erre. Kiemelte, hogy természetesen csak a sportszerűség határain belül tudják egymást segíteni. Egyszer fordult elő a pályafutása alatt, egy váltóversenyen, hogy hajszálra azonos időt mértek az ezredeket is kimutató órák, vagyis a holtversenyre nem játszhatnak szándékosan.

Jin és jang – gyakorta szokta ezt a párhuzamot használni a testvérével való viszonyára. Nem gyakori, amikor úgy elszakadnak egymástól, mint január utolsó napjaiban, amikor Shaolin már az olimpia helyszínén volt, Shaoang pedig itthon várt a negatív tesztre. A mindennapokban is motivációt nyerhetnek egymás lelkesedéséből, viselkedéséből, emellett segítik egymást a lelki dolgoktól kezdve egészen addig, milyen legyen a korcsolya pengéjének a hajlítása. Van egy közös családi tetoválásuk: a nap, a csillag és a hold van rajta – amikor távol vannak egymástól, ha az égre néznek, maguk mellett érzik a szeretteiket.

„Ezt a tetoválást láttam már másokon is, az irántunk érzett tisztelet miatt varratták magukra. De még ennél is jobban meglepett, amikor kézírással kaptam egy levelet Koreából, amiben egy lány azt írta, miattam elkezdett magyarul tanulni. Az ilyen érzések, hatások azért hátborzongatók. A kínai közönség, már amennyien bejöhetnek a csarnokba, remélhetőleg drukkolnak nekünk is, hiszen félvérek vagyunk, akik tisztelik a kínai kultúrát, a második hazánkról van szó. Ha rajtam múlik, megtanítanám nekik magyarul, hogy köszönöm.”

A testvére, Shaolin arról beszélt a helyszínen a Reuters hírügynökségnek, hogy az édesanyjuk összevarrta a kínai és a magyar zászlót, és ezt szeretné meglengetni, ha alkalma lesz rá. Amikor gyerekek voltak – 12, ill. 9 évesek –, 2007 nyarától másfél évet töltöttek az országban.

Liu Shaolin Sándor és testvére, Liu Shaoang a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság férfi 1000 méteres számának elődöntője után a debreceni Főnix Csarnokban 2020. január 26-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Liu Shaolin Sándor és testvére, Liu Shaoang a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság férfi 1000 méteres számának elődöntője után a debreceni Főnix Csarnokban 2020. január 26-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Shaoang a tigris évében született, és a kínai naptár szerint az idei ismét a tigris éve, ami akár jó előjel is lehet. Nem hiszi, hogy bármilyen meglepetést tud még okozni neki Kína. Nincs szerencseszáma sem, ahogy Kínában szokás – bár azt azért megnézte már, hogy a versenyei melyik napokon lesznek.

„Az a legfontosabb, hogy mosolygósan térjünk majd haza, és úgy ölelhessük meg a családtagjainkat. Lehet érmekről beszélni, de annyi minden megtörténhet. Beleadtunk eddig is mindent, és nem az olimpián, az év legfontosabb versenyén veszünk majd vissza ebből.”

Bánhidi Ákos csapatmenedzser szerint a legfontosabb, hogy kiradírozzák azt a fejekből, hogy a magyar válogatott a címvédő.

„Új helyzet van, és annak kell megfelelni. Nagyon pontosan kell beállítani az önbizalom potméterét a helyszínen. Ketten bajnokként érkeznek Kínába, ketten most először akarnak bajnokok lenni. Egyelőre nem tudhatjuk, mi lehet az a tanács, ami mindenkinek egyformán segít, ez majd az utolsó pillanatokban dől el. Gyötrelmesen kemény edzések végére értünk, keményebbek voltak, mint négy éve, de semmilyen szakmában nem elég az 2022-ben, ami négy éve az volt.

Az élet sok mindent ránk rótt ebben a négy évben, felvérteződtünk, bár a koronavírus jelentette problémákat modellezni sem lehetett. Sokat foglalkoztunk a felkészülés alatt a stílussal, a technikai tudás csiszolásával. Nem szeretném túlságosan polírozni a csapatot, de remélhetőleg a stílusunk egyedi, és tetszik másoknak is. Sok összetevőből áll, nehéz meghatározni, mi pontosan a magyar stílus. Már várjuk a versenynapokat, amikor kicsúcsosodik az energia. A két érmet most aláírnám látatlanban a verseny előtt, már csak azért is, mert legutóbb egyet szereztünk, és mert megterhelőbb volt ez a ciklus, mint az előző. Az olimpia pedig olyan verseny, aminek nincs főpróbája, négy évet kell várni a következőre.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!