Tovább kutakodtunk a Gattyán-párt jelöltjei között, és szembejött a Fidesz

Másolás

Vágólapra másolva

A Gattyán-párt jelöltjeiről szóló első cikkünk után olvasói tippeket is kaptunk, és mi is tovább nyomoztunk, hogy mit kell tudni az eddig ismeretlen politikusjelöltekről, akik csatába indulnak, hogy leváltsák Orbán Viktort.

A Pest megyei 1. választókerületben induló Váradi Valentinről például ezt:

A Doclernél IT-sként dolgozó férfi OV22-es sapkában pózol, és a felvételt az OV22 Insta-oldalra is beküldte, valószínűleg akkor még nem sejtette, hogy hamarosan ellenzéki politikusként kéne majd eladnia magát. Váradi eléggé szeretheti a sapkát, mert szereztünk róla egy másik felvételt is, ezúttal a saját Insta-sztorijából, #Csakegyütt hashtaggel.

Cikkünk megjelenésének másnapján Váradi válaszolt a megkeresésünkre.

Azt írta a fenti fotóról, hogy válogatott meccset nézett otthon, ezért is szerepel a képen a #csakegyütt felirat.

„Sosem titkoltam, hogy vannak mind a kormány, mind az ellenzéki oldalon olyan javaslatok, megnyilvánulások amivel szimpatizálok, illetve számos olyan amivel nem tudok azonosulni. Annak tükrében pedig, hogy a jelenlegi ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje Márki-Zay Péter folyamatosan azt hangoztatja, hogy Fidesz szavazó volt, véleményem szerint nincs ezzel semmi probléma”,

írta. „Amennyiben van egy jó Fideszes vagy egy jó ellenzéki javaslat, mi mindig szívesen látjuk azt”, zárta levelét.

Egy másik jelölt, Döbrei István nem a Docler, hanem a másik Gattyán-projekt, a Teqball-univerzum felől közelíti a jelöltséget, LinkedIn-profilján a Teqball nemzetközi üzletfejlesztési vezetőjeként szerepel. A nemzetköziség nem is hiányzik az életrajzából: Oroszországban végzett, és magánszemélyként a parlamentnél kezdeményezte 2018-ban, hogy az oroszokat ismerjék el kisebbségnek Magyarországon.

Nem csoda, hogy ott ült a lelátón – Müller Cecília mellett –, amikor Szijjártó Péter Obnyinszkban mutatta meg az orosz kollégáinak, az orosz egészségügyi miniszternek a Teqballt (a videón rögtön az elején látható, maszkban):

Ugyanerről az útról a Teqball saját weboldala is beszámolt, ott az orosz sportminiszterrel találkoztak.

Szintén nem mondhatnánk, hogy gyűlöli Orbán Viktort Ungár Dániel budapesti jelölt, aki sírva röhögős szmájlikkal osztotta meg a kormányfő gúnyos posztját arról, hogy Karácsony Gergely kiszállt az előválasztásból.

Kapott is rá egy kommentet egy ismerősétől, miszerint „Orbán viktor ánuszán kívül is van élet, lassan érdemes megbarátkozni ezzel a gondolattal”. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Ungár a megosztásai szerint a nem kormányhoz bekötött sajtót is kedveli, és a fentin kívül nem nagyon van politikai posztja, leszámítva a melegellenes tartalmakat, amelyekben kiáll a kormány álláspontja mellett, illetve a Karácsony Gergely közlekedéspolitikáját ekéző posztokat.

Kamupártos múlt, fideszes szimpátia

Gattyán egy másik jelöltje, a kétegyházi Szegedi Éva korábban klasszikus kamupártok színeiben próbálkozott, 2014-ben az ÚDP színeiben volt jelölt, 2018-ban a Családok Pártja nevében indult. Mind a két párt ellen hivatalosan eljárás indult csalásgyanú miatt (Az ÚDP-ről itt, a Családok Pártjáról itt és itt olvashat.)

Szegedi Évának közös Facebook-profilja van Nagy Zsolttal, feltehetően élettársak. Nagy Zsolt egy harmadik klasszikus kamupárt, az ÚMP színeiben indult 2014-ben ugyanott, ahol Szegedi. Az ÚMP ellen is indult eljárás.

Szegeditől a kamupártok mellett a Fidesz sem áll távol a jelek szerint: egy Facebookra kitett fotón Dömötör Csaba államtitkár és Kovács József fideszes képviselő között áll:

(Cikkünk megjelenése után a bejegyzést elérhetetlenné tették, de Szegedi Éva lájkolt oldalai még elérhetők, amelyek között összesen öt fideszes és fidelitasos oldal van)

Mindez nem is annyira meglepő, ha visszaidézzük, hogy valójában a kamupártok mögött álló Zuschlag János sem állt távol akkoriban a Fidesztől, olyannyira, hogy egy lehallgatott beszélgetésben arra utal, hogy a 2014-es választásoknál „felülről” kaptak segítséget. És akkor az egész Szegedi-kamupárt–Zuschlag-tematikát foglaljuk össze egy poszttal:

(Cikkünk megjelenése után a posztot elérhetetlenné tették, de egy fotót megmentettünk:)

Hogy miért érdekes az, hogy egyes jelöltek esetleg fotózkodtak fideszes politikusokkal vagy OV22 sapkában? Leginkább azért, mert a Gattyán-pártot kezdetektől fogva az a kérdés lengi körül, hogy vajon kinek áll érdekében elindulni, és kötődik-e bármilyen formában a kormányzati agytrösztökhöz ez az egész. Itt olvashatja a cikkeinket minderről, és ajánljuk ezt a videónkat is a témában.

Azért nem csak a Fidesz

A Gattyán-párt jelöltje Mácsik János is, aki évekkel ezelőtt még MSZP–Szociáldemokrata jelölt volt, és akiről 2014-ben kiszivárgott egy hangfelvétel, amin arról beszél, hogy régen cigarettacsempész volt, de soha nem ítélték el.

„A politika és a bűnözés egy és ugyanaz. A '90-es években bűnöző voltam”,

mondta. Ő 2019-ben mosonmagyaróvári képviselő is lett egy rövid időre MSZP–Szocdem közös listáról, miután elődjét sikkasztásért elítélték.

A szintén jelölt Kopka Sándornak semmi köze a politikához, ő gödöllői DJ és rendezvényszervező, és állítólag a Docler céges bulijain is DJ-zett már.

Nem politikai, hanem családi-teqballos szálon került képbe Veszprémi Ádám, aki Huszár Viktorral szerepel egy képen Family hashtaggel, emellett egy csapatban játszottak 2018-ban egy docleres focibajnokságban.

(Cikkünk megjelenése után a posztot leszedték)

Az érintett jelölteket szerdán délelőtt megkerestük a MeMo honlapján elérhető hivatalos emailcímükön, és megkérdeztük őket mindarról, amit ebben a cikkben állítunk róluk. Váradién kívül egyetlen válasz sem érkezett eddig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!