Róna Péter épp órát tartott Oxfordban, amikor bejelentették, hogy ő lesz az ellenzék köztársaságielnök-jelöltje

2022. február 14. – 12:47

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn délben sajtóközleményben jelentették be az ellenzéki pártok, hogy Róna Péter közgazdászt jelölik Áder János utódjának. Már az meglepő volt, hogy nem sajtótájékoztatón közölték a közös ellenzéki államfőjelölt nevét, de mint kiderült, nem ez volt az egyetlen furcsaság a történetben.

Pár perccel a sajtóközlemény megjelenése után telefonon értük utol Róna Pétert, aki nem tudott lapunknak nyilatkozni, mert a bejelentés pillanatában épp az Oxfordi Egyetemen tartott órát. Későbbre ígérte, hogy válaszol kérdéseinkre.

Reagált viszont a hírre Jakab Péter. A Jobbik elnöke Facebook-oldalán azt írja, egy hónappal ezelőtt ő kérte fel Rónát, hogy vállaljon szerepet az államfőjelölésben. „Tegnap este pedig a pártelnökök meghozták a döntést: Róna Péter lesz az egységes ellenzék köztársaságielnök-jelöltje!” – írja Jakab. „Ahogy közgazdászként, jogászként küzdött a bankok által sarcolt magyarok megmentéséért, a magyar bérszínvonal javításáért, most úgy kell küzdeni a nemzet újraegyesítéséért.”

„Róna Péter egyszerre elkötelezett a keresztény értékek, a társadalmi igazságosság és a fenntartható fejlődés mellett, ezek az Egységben Magyarországért sokszínű politikai közösségének is fontosak” – idézték Márki-Zay Pétert az Egységben Magyarországért közleményében. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint gazdag életútja, elismertsége és eddigi közéleti szerepvállalása alkalmassá tenné Rónát a nemzet egységét megtestesítő köztársasági elnöki tisztségre.

Áder János utódjáról március 10-én szavaz az Országgyűlés. Orbán Viktor a decemberi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Novák Katalin lesz a Fidesz köztársaságielnök-jelöltje. Szanyi Tibor pártja, az ISZOMM Pál Évát, a Neoton Família egykori énekesét, a Mi Hazánk Mozgalom pedig Popély Gyula szlovákiai magyar történészt szeretné államfőjelöltnek. Ahhoz, hogy valakinek a neve felkerüljön a szavazólapra, az országgyűlési képviselők legalább egyötödének (40) ajánlására van szükség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!