Telex Neked #2021. február: Kusza oltási terv, halkuló Klubrádió, kétes kéziratleletek és fagyos mellbimbók

2021. december 21. – 19:39

Telex Neked #2021. február: Kusza oltási terv, halkuló Klubrádió, kétes kéziratleletek és fagyos mellbimbók
Illusztráció: szarvas / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A hónap, amikor téli zöldségekkel játszottunk, és bemutattuk, hogyan próbálják elérni a fiatalokat a NER influenszerei. Gázügyben a nagyhatalmi játszmák középpontjába kerültünk, és azt is megtudtuk, hogy miért integetnek olyan furcsán a brit királyi család tagjai. Év végi összefoglaló, február.

Ács Bori vagyok, és éppen ennek az évnek a februárjától írok gasztronómiai témájú cikkeket a Telexre. Mivel az én életemben ez a hónap sorsfordítónak bizonyult, hiszen megírhattam, milyen volt egy hétig a jövő diétáján élni és elképesztően kevés húst enni, ezért most erre a hideg huszonnyolc napra tekintek vissza.

Óriási lelkesedéssel vetettem magam a munkába, téli zöldségekkel játszottam, kiírhattam magamból ősi italomániám nyomán a carbonara ezerféle gyalázásának történetét. Arról ábrándoztam, milyen jó lesz, ha végre beoltják a szüleimet, és arról, hogy talán majd nem csak a fagyban, maszkban találkozhatok a családommal és a barátaimmal. Bár a vírus azóta is meghatározza a napjainkat, legalább ezek az álmok valóra váltak, sőt, azóta nemcsak én, de már a gyerekeim is kaphatnak oltást, és egyre izgalmasabb témákról írhatok a Telexre.

Elindult az oltási terv

Februárban kezdték meg az idősek oltását Magyarországon, és bár a szervezés nem indult zökkenőmentesen, és egész Európa vakcinaellátása óriási, együttműködő szervezést igényelt, az első pár idős sikoltozott az örömtől, mikor megkapta a vakcináját. Az oltások hatékonyságát egy szuperszemléletes szimulátor mutatta be, az oltott pöttyök simán lekergetik a beteg pöttyöket a focipályáról. Az oltások elindultak, de több ponton nehéz volt követni az oltási tervet, hogy ki, mikor és milyen oltást kaphat. Sokan azóta sem szívesen járnak tömegközlekedéssel, holott maszkban, gyakori fertőtlenítés mellett már akkor úgy tűnt, hogy biztonságos buszra szállni.

A NER lelke

Akinek akkoriban a sok vírustartalom elterelte a figyelmét, most olvassa vissza ezt a megdöbbentően emberi nagyinterjút Stumpf Istvánnal az egyetemi modellváltásról és az ebben betöltött béketeremtő Terminátor szerepéről. A magyar politikai elit egyik rendkívüli karakteréről, Volner Jánosról készült színes egyéniségének minden árnyalatára kitérő portré. A kormányzati kommunikáció másik, olykor karikatúraszerű aspektusába pillantott be ez a hiánypótló elemzés arról, hogyan próbálja elérni a fiatalokat a NER az influenszereken keresztül, személyes kedvencem a cikkben Szarvas emojis illusztrációja.

Anyáink fiatalsága

Hasonló erővel égett bele az agyamba egy elképesztően izgalmas és valóságos Fortepan-fotósorozat a hetvenes évekből, az egyik kép arról is híres lett, hogy egy olvasó később felismerte rajta az édesanyját.

Gázmanőverek és kerekített autóadók

Mindeközben egyre élesebbé vált az az elképesztően összetett helyzet, amelyben Magyarország nagyhatalmi játszmák középpontjába került gázügyben, ekkoriban Szijjártó Péter próbált egyensúlyozgatni. Az autósokat a NAV borította ki a nagyvonalú gesztussal felfelé kerekített gépjárműadó gyakorlatának bevezetésével, amelyen súlyos százalékokat lehet bukni.

Valódi-e a József Attilának tulajdonított kézirat?

Február egyik legnagyobb kultúrhíre egy József Attilának tulajdonított, eddig ismeretlen kézirat, egy bizonyos Edit című vers felbukkanása volt. Mivel ez a magyar irodalomtörténet egy igen komolyan és alaposan kutatott területe, óriási szenvedélyeket szítottak a kétes hitelű sorok, amelyekről végül a legtöbb kutató határozottan állította, hogy hamisítvány, de a vita máig sem dőlt el.

A texasi hó

Míg mi havat se nagyon láttunk egész télen, megrázó volt olvasni arról, hogy Texasban óriási, több napon át tartó áramkimaradás volt az extrém hideg és az arra egyáltalán nem számító lakosság és a vékony házfalak miatt, voltak, akik sátrakat állítottak saját nappalijukban.

„Az első napot még talán kalandnak fogtuk fel, elővettük az összes sí- és kempingfelszerelést, és próbáltuk leszigetelni az egyik szobát, hogy bent maradjon a meleg. Látva a legfrissebb időjárás-előrejelzést, az összes ablakot bevontuk a hurrikánszezonból maradt ponyvákkal, ágyneműkkel, törülközőket tekertünk az ajtók elé” – írta olvasónk, Péter Houstonból
„Az első napot még talán kalandnak fogtuk fel, elővettük az összes sí- és kempingfelszerelést, és próbáltuk leszigetelni az egyik szobát, hogy bent maradjon a meleg. Látva a legfrissebb időjárás-előrejelzést, az összes ablakot bevontuk a hurrikánszezonból maradt ponyvákkal, ágyneműkkel, törülközőket tekertünk az ajtók elé” – írta olvasónk, Péter Houstonból

A Klubrádió kiszorítása

Bár sokáig reméltük, hogy meg lehet menteni, mégis elhallgatott a Klubrádió a megszokott frekvenciáján, és ezzel az online térre szorult az egyik utolsó független rádió: ez az összefoglaló nemcsak a rádió politikai és közéleti jelentőségének történetét, de az ellene folytatott hadjáratot is bemutatja.

Királyi kezek és hideg mellbimbók

Válaszok születtek a Telexen olyan fontos kérdésekre is, mint hogy miért integetnek olyan furcsán a brit királyi család tagjai. Felejthetetlen pillanat volt az is, mikor Pándi Balázs megpróbált légzéssel megtanulni nem fázni és elfelejtkezni arról, hogy fogassá változott a mellbimbója egy olyan különleges módszeren keresztül, amelyet érdemes elsajátítania bárkinek, aki rövidgatyában járna mínuszokban is – minderről videó készült.

Egy lappangó életmű került elő

A hónap képét ezúttal is Barakonyi Szabolcs választotta ki. Kereki Sándor fényképei 2021 februárjában, majd negyven évvel fiókba kerülésük után kerültek fel a Fortepanra. Az életmű szenzációs felbukkanásáról nemcsak mi és nemcsak itthon, de még a nemzetközi szaksajtóban is beszámoltak. Kereki Sándor 1952-ben született, és tizenhat éves gimnazistaként kezdett fényképezni, a fotózást sose tanulta. Egy idő után rájött, hogy abból a fajta fényképezésből amit szeret, itthon nem lehet megélni, ezért jó tíz év után fel is hagyott vele. A hetvenes években, főleg Budapesten készült utcai képeken azóta többen is felismerték magukat.

Fotó: Kereki Sándor / Fortepan
Fotó: Kereki Sándor / Fortepan

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!