74 óra áram, fűtés és csapvíz nélkül a texasi extrém hidegben

Legfontosabb

2021. február 19. – 23:32

frissítve

74 óra áram, fűtés és csapvíz nélkül a texasi extrém hidegben
Egy áram nélkül maradt, hóval fedett város Texasban 2021. február 15-én – Fotó: Bronte Wittpenn / Austin American-Statesman / USA Today Network / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

„Felállítottuk a sátrat az ágyon, és hálózsákban aludtunk a legjobban szigetelt szobában. A sátorban 7 Celsius-fokra sikerült feltornászni a hőmérsékletet” – írta egyik olvasónk, Péter, aki feleségével együtt vészelte át az évtizedek óta nem látott hideget a texasi Houstonban. Ők hozzá vannak szokva az ilyen téli időjáráshoz is, és próbáltak a lehető leginkább felkészülni minden eshetőségre, de így is nagyon nehéz napokon vannak túl, végül 74 órát töltöttek áram, fűtés és vezetékes víz nélkül.

Sok texasi ráadásul még nem, vagy csak évtizedekkel ezelőtt találkozott az egyes helyeken kemény mínuszokat hozó hideggel, és a házak sem ilyen extrémnek számító időjárásra vannak felkészítve. Emiatt nagyon súlyos helyzet alakult ki a 29 millió lakosú amerikai államban, miután a hét elején több millió háztartásban ment el az áram, ezzel a legtöbb helyen a fűtés is, később pedig a megfagyott vízvezetékek kezdtek szétrepedni.

Péntekre sokat javult a helyzet, de még mindig maradt több százezer háztartás, ahol nem állt helyre az áramszolgáltatás, és ahol igen, ott is visszafogottságot kérnek az emberektől a hatóságok, miközben arra számítanak, hogy más szolgáltatások napokig akadozhatnak. Csak Houston környékén hétmillió embert kértek például arra, hogy kizárólag forralás után használja a csapvizet, sok bolt nincs nyitva, a többi készletei pedig hiányosak.

A legsúlyosabb állapotok Texasban alakultak ki, de az átvonuló hideg levegő és havazás több mint százmillió embert érintett valamilyen módon az Egyesült Államok több államában, és a jövő hétig még várható újabb vihar is. A CNN szerint országszerte eddig legkevesebb 38 halálos áldozata van az időjárásnak. Többen közúti balesetben haltak meg, mások szénmonoxid-mérgezést szenvedtek, de olyanok is voltak, akiket kihűlve találtak meg az autópálya mentén.

Miért mehetett el ennyi embernél az áram Texasban?

Az inkább a nyári hőhullámokról ismert Texas egy jelentős részét most azután borította be hó és jég, hogy a múlt hét végén sarkvidéki eredetű hideg érkezett Kanadán keresztül az Egyesült Államokba. Texas legnagyobb részén több mint 30 éve nem volt ilyen hideg, de volt olyan település is, ahol százévesnél régebbi hidegrekord dőlt meg, egyes helyeken -18 fokot mértek.

A déli államban a nyári párás hőséghez képest a tél enyhe, Dallasban átlagosan 15 fok szokott lenni az évnek ezen a részén a hőmérséklet. Ehhez képest hétfőn csak -10 fok volt, így a CBS szerint előállt az a ritka helyzet, hogy hidegebb volt Dallasban, mint Alaszka legnagyobb városában, Anchorage-ben. Először kellett Texas mind a 254 megyéjére figyelmeztetést kiadni téli időjárás miatt, a havazás és jeges utak miatt rengeteg közúti baleset történt, több száz repülőjáratot töröltek, Joe Biden amerikai elnök pedig jóváhagyta a szövetségi segítséghez szükséges vészhelyzetet az államban.

Áram nélkül maradt család San Marcosban, Texas államban 2021. február 17-én – Fotó: Mikala Compton / Reuters
Áram nélkül maradt család San Marcosban, Texas államban 2021. február 17-én – Fotó: Mikala Compton / Reuters

A helyzetet csak súlyosbította, hogy a texasi házak megfelelő szigetelés nélkül nem ilyen mínuszokra vannak kitalálva, nagyon hamar áthűlnek az épületek. Az évtizedek óta nem tapasztalt hideg miatt mindenki fűteni próbált, Texasban azonban ehhez nagyon sok helyen klímákat használnak, és a MarketWatch szerint a háztartások 60 százalékában elektromos fűtés van. Az összetettebb okokat még fogják vizsgálni, de ezzel hirtelen ugrott meg az áramfogyasztás, miközben az időjárás miatt számos helyen kiestek az ellátást biztosító energiaforrások. A hét elején volt egy pont, amikor a PowerOutage.us adatai alapján több mint 4 millió háztartás és vállalat volt áram nélkül.

Főként republikánus politikusok és kommentátorok egy ideig a befagyott szélturbinákat emelték ki, de a gáz-, szén- és atomerőművek energiatermelésében ugyanúgy komoly fennakadások voltak. A dél-texasi atomerőmű egyik blokkja például azért állt le, mert a hideg időjárás veszélyeztette a vízrendszerét. A BBC szerint a megújulók, főként a szélturbinák a texasi áramellátás ötödét biztosítják, míg a nagyobbik része még mindig fosszilis energiahordozókon, tizede pedig atomenergián múlik.

Az államban a legtöbb háztartás áramellátását biztosító ERCOT és az erőművek felelősségéről vita indult, de az egészhez az is hozzájárult, hogy Texas az egyetlen olyan amerikai állam, amelynek szinte teljesen független az energiaellátása. Normális esetben pont Texas tud exportálni gázt más amerikai államokba, a mostani extrém időjárás alatt azonban ez a külön rendszer azt eredményezte, hogy szigetként el volt vágva attól, hogy más hálózatok segítségével enyhítse a kiesést.

A ház pillanatok alatt lehűlt 5 fokra

Texas lakói a legkülönfélébb módokon próbáltak megbirkózni a kialakult helyzettel. A tíz éve Houstonban élő Péternél és Ancsánál hétfőn hajnalban ment el az áram, és így a fűtés is. Először még reménykedtek abban, hogy hátha hamar visszajön a szolgáltatás, de aztán a híreket olvasva látták, hogy egyszerűen nincs elég áram a texasi rendszerben.

„Az első napot még talán kalandnak fogtuk fel, elővettük az összes sí- és kempingfelszerelést, és próbáltuk leszigetelni az egyik szobát, hogy bent maradjon a meleg. Látva a legfrissebb időjárás-előrejelzést, az összes ablakot bevontuk a hurrikánszezonbol maradt ponyvákkal, ágyneműkkel, törülközőket tekertünk az ajtók elé” – írta.

Hozzátette, hogy még a nagyapjától tanulta, hogyan kell vízteleníteni a nyári víkendházat, ezért elzárták a bejövő vizet, feltöltötték a flakonokat. Az előrejelzések alapján már a hidegre készülve a falakon kívül futó vízcsöveket korábban próbálták leszigetelni, illetve teletankolták a kocsijukat. A telefonokat és az extra elemeket is előre feltöltötték, attól tartva, hogy ha jeges faágak szakadnak le, akkor elmehet az áram. Később a szomszédjuk generátorának a segítségével tudták ezeket újra feltölteni, miután egész más okból, de tényleg nem volt áram napokig.

Fotó: Olvasónk, Péter
Fotó: Olvasónk, Péter

Hétfőn volt a leghidegebb (-10 Celsius-fok), akkor lehetett leginkább érezni az igazi szigetelés hiányát: a házuk órák alatt lehűlt 5 Celsius-fokra, és nagyjából ilyen hidegben, a sátorban kicsit melegebb körülmények között töltötték a három éjszakát, miközben az egész házban látszott a leheletük. A 2,3 milliós városban ilyenkor általában 10-15 fok van, az elmúlt tíz évben a leghidegebb egyszer volt egy éjszakára -2 fok, sok növény és vízvezeték már akkor is el- és befagyott. Most pedig rosszabb volt a helyzet.

„Szerencsére a gázszolgáltatás nem állt le, úgyhogy a gáztűzhely főző felülete működött, így tudtunk vizet forralni, levest főzni és teát csinálni” – írta Péter. „Itt, a hurrikánövezetben megtanulja az ember, hogy valamennyire mindig fel legyen készülve, úgyhogy még az idei hurrikánszezonból (június-november) volt elég ásványvíz és konzerv a garázsban.” Ez többeknél így lehetett, azonban szerinte ezen a klímán ismeretlen az ilyen szintű hideg, ezért sokan nem tudták például, mit csináljanak a vízvezetékkel, és nem volt elég meleg ruhájuk sem.

A hősugárzókat és a vezetékek szigeteléséhez szükséges anyagokat már az előző héten elkapkodták az emberek, ezekből egyébként sem lehet sokat kapni. A boltok rövidített nyitva tartassál működtek hétfőn, utána pedig egyre kevésbé, mert nem volt áram. „Ha nyitva is voltak, első nap elfogyott a víz, a rizs, a tészta, és órákat kellett sorban állni a hidegben” – írta Péter.

Szerinte a második nap után volt sokkal nehezebb, mert akkor már érezhető volt, hogy ez a helyzet tovább tart, és lassan jöttek a hírek, hogy a víz sem iható, a víznyomás is csökkent. Akinek nem volt ivóvize, az próbált valahonnan beszerezni, vagy szomszédok segítették ki egymást. „Volt olyan szomszéd, aki tizenkét zsák jeget vett, és azt olvasztotta fel a gáztűzhelyen, hogy legyen vize.” Mások a CNN szerint havat olvasztottak, és azzal oldották meg a vízkérdést.

Péter szerint a harmadik nap kezdett enyhülni kicsit (ez 1 Celsius-fokot jelentett), akkor látták, hogy sok embernél volt csőtörés, ezért el kellett zárni a főcsapokat. „Közben minden nap lehetett hallani olyat, hogy akinél volt még áram, az befogadta ismerősét, szomszédját melegedni, vagy éjszakára. Volt, aki megnyitotta a bútorboltját, hogy ott tudjanak melegedni az emberek, mert volt ipari generátora” – írta.

Volt, ahol eltüzelték a fajátékokat

Az amerikai lapokban megjelent beszámolók szerint a fagyoskodó texasiak többféle módon igyekeztek megoldani a fűtést. „Sokan nincsenek tisztában azzal, milyen súlyos itt a helyzet. Emberek a kerítésüket szedik szét, hogy legyen mit eltüzelni” – mondta a CNN-nek Killeenből egy családanya, Angel Garcia. Ők még az egyik kislánya fajátékait is a tűzre tették, más családok például a falról leszedett képeket vagy parkettaszegélyt használtak erre.

Egy 72 éves férfi észak-texasi látogatásán az Üdvhadsereg által biztosított szálláson töltött több éjszakát, miután hotelében nem maradhatott az extrém hideg és az áramkimaradás miatt Plano városában 2021. február 18-án – Fotó: Shelby Tauber / Reuters
Egy 72 éves férfi észak-texasi látogatásán az Üdvhadsereg által biztosított szálláson töltött több éjszakát, miután hotelében nem maradhatott az extrém hideg és az áramkimaradás miatt Plano városában 2021. február 18-án – Fotó: Shelby Tauber / Reuters
Egy bútoráruház melegedővé alakult át Houstonban az extrém hideg miatt – Fotó: Go Nakamura / Reuters
Egy bútoráruház melegedővé alakult át Houstonban az extrém hideg miatt – Fotó: Go Nakamura / Reuters
Az áramkimaradás miatt egy grill mellett állva melegszenek Houstonban 2021. február 16-án – Fotó: Go Nakamura / Getty Images / AFP
Az áramkimaradás miatt egy grill mellett állva melegszenek Houstonban 2021. február 16-án – Fotó: Go Nakamura / Getty Images / AFP

Egy Eulessben élő család arról beszélt, hogy ők az autóik segítségével próbáltak melegedni, és az elemek, valamint a telefonok töltéséhez is azokat használták. A BBC-nek egy Fort Worth-i lakos azt mondta, hogy a kandalló mellett aludtak családjával, és oda hordták össze az összes takarót és párnát a házból. Az áramszolgáltatók váltakozó ki- és bekapcsolással is próbáltak enyhíteni a helyzeten, így több családnál időről időre visszajött az áram, mielőtt újra elment. Ez Péterék egyik ismerősénél arra volt elég, hogy ne csökkenjen 12 fok alá a házban a hőmérséklet. A hatóságok azonban azt kérték, hogy azok se nagyon használják az áramot, akik megtehetik, hogy végül minél előbb helyreállhasson a teljes szolgáltatás.

A helyi szállodák is hamar megteltek, mert többen oda menekültek az első napon, de sok helyen ezekben is elment az áram. Sylvester Turner houstoni polgármester megnyitotta a George R. Brown kongresszusi központot és templomokat is melegedőknek, hogy ezzel is segítsenek a leginkább veszélyeztetetteknek. Azonban a koronavírus elleni előírások miatt ezekben is csak korlátozottan tudtak elhelyezni embereket, és volt olyan, aki minden elővigyázatosság ellenére is túl kockázatosnak tartotta a járványveszélyt.

A fűtés után a víz a legnagyobb probléma

Szerdán estére már több millió háztartásban sikerült tartósan visszaállítani az áramszolgáltatást, de sokan próbálták tartani magukat a hatóságok kéréséhez, miközben az Országos Időjárási Szolgálat (NWS) figyelmeztetett, hogy a szokatlan hideg még napokig maradhat. „Azokat is megkérték, akiknél volt áram, hogy ne fűtsék 16-17 fok fölé a lakásukat, és ne használják a sütőt és a mosó-, mosogató-, szárítógépet. Most, amikor három és fél nap után visszajött az áram, mi is csak 17 fokra fűtöttük vissza a lakást” – írta Péter.

Az áramszolgáltatás fokozatos visszatérése pedig önmagában még nem oldott meg más gondokat. Texasban összesen 13 millió ember vízszolgáltatásával lépett fel valamilyen probléma, a houstoni polgármester azt kérte, hogy lehetőség szerint ne is használjanak vezetékes vizet az emberek, mert a víznyomás még mindig alacsony. A hatóságok emellett hétmillió embert szólítottak fel Houstonban és a környékén, hogy fogyasztás előtt mindenképpen forralják fel a csapvizet, mert több helyen megrongálódtak a vezetékek, és az áramkimaradások a víztisztító rendszert is érintették. Hasonló felhívást tettek közzé Austinban és San Antonióban is. Utóbbi városban a megfagyott csövek és elzárt főcsapok tűzoltók munkáját is nehezítették, több helyen pedig házakon belül szétrepedt csövek miatt el is áztak szobák.

Austinban hosszú sorban várakoznak az emberek egy élelmiszer-áruház előtt 2021. február 17-én – Fotó: Montinique Monroe / Getty Images / AFP
Austinban hosszú sorban várakoznak az emberek egy élelmiszer-áruház előtt 2021. február 17-én – Fotó: Montinique Monroe / Getty Images / AFP
Egy nő Galvestonban, egy menedékben kapott vizes palackokkal a kezében 2021. február 17-én – Fotó: Adrees Latif / Reuters
Egy nő Galvestonban, egy menedékben kapott vizes palackokkal a kezében 2021. február 17-én – Fotó: Adrees Latif / Reuters

„A szemétszállítás sem fog üzemelni pár napig, de remélhetőleg jövő hétre lassan visszatér az élet. A benzinellátás is akadozott, sok benzinkúton elfogyott az üzemanyag” – írta Péter. San Antonióból egy lakos azt mondta a CNN-nek, hogy nála is visszajött szerda éjjel az áram, de a boltok polcai még üresek voltak, és a legtöbb zárva is maradt. Amik mégis kinyitottak, azoknál 20-30 percet kellett sorban állni. Egy másik nyilatkozónak egyórás várakozás árán sikerült bejutnia csütörtökön egy boltba, ahol azonban az összes palackos víz elfogyott addigra.

Az időjárási vészhelyzet miatt számos helyen fel kellett függeszteni a koronavírus elleni oltások beadását is az államban, de ezeket várhatóan a jövő héten mindenhol folytatják.

Felülvizsgálják a rendszer működését

Texasban legkevesebb tizenöten haltak meg az elmúlt héten, voltak közöttük, akik kihűltek, mások a jeges utakon sodródtak balesetbe, többen pedig generátorokkal vagy járó motorú autókkal próbáltak zárt térben fűteni. „Szénmonoxid-mérgezés előfordul, amikor hideg van, de soha nem ilyen mértékben” – mondta a helyi KPRC-TV-nek egy egészségügyi tisztviselő. Csak Harris megyében 300 szénmonoxid-gyanús esetet szállítottak kórházba.

Miközben első körben mindenki azon volt, hogy a kialakult helyzetet megoldják, demokrata és republikánus politikusok is arra szólítottak fel, hogy vizsgálják felül, hogyan lehet biztosítani az állam energiaellátását extrém időjárási körülmények között. A maga is számos kritikával szembenéző Greg Abbott kormányzó azt ígérte, hogy utánajár, miért fordulhatott most elő ilyen széles tömegeket érintő áramkimaradás, és hogyan lehet ezt legközelebb elkerülni. A kormányzó elrendelte, hogy vasárnapig nem lehet másik államba juttatni a földgáztartalékokból.

Vásárlók az üres polcok előtt egy élelmiszer-áruházban Austin városában 2021. február 18-án – Fotó: Joe Raedle / Getty Images / AFP
Vásárlók az üres polcok előtt egy élelmiszer-áruházban Austin városában 2021. február 18-án – Fotó: Joe Raedle / Getty Images / AFP

A Texast sújtó körülmények között nagy felháborodást okozott, hogy az állam egyik republikánus szenátora, Ted Cruz a családjával együtt inkább melegebb éghajlatra repült, szerda este egy Houstonból a mexikói Cancúnba tartó gépre szállt fel. Miután a reptéren és a gépen készült fotók elterjedtek a közösségi médiában és az amerikai lapokban, Cruz azt mondta, hogy nem nyaralni ment, hanem csak elkísérte a lányát és barátait a repülőúton, másnap viszont az utat „nyilvánvaló hibának nevezve” visszarepült Texasba. A New York Times szerint azonban eredetileg később érkezett volna csak vissza.

Texas mellett számos másik államban is kialakultak fennakadások szolgáltatásokban, az időjárás miatt további közel félmillió fogyasztónál ment el az áram többek között Oregonban, Louisianában és Virginiában. Kentuckyban is annyira megrongálódott több ponton a hálózat, hogy csak péntek után tudják visszakapcsolni az így kiesett háztartásokat. A virginiai kormányzó pedig mindenkit arra kért a Twitterén, hogy senki se üljön egyelőre autóba, mert még a következő napokban is nagyon veszélyesek lesznek a körülmények az utakon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!