Milliók maradtak áram nélkül Texasban a rekordhideg tél miatt

2021. február 15. – 22:25

Másolás

Vágólapra másolva

Mintegy 2,7 millió háztartás maradt áram nélkül Texas államban hétfőn a szokatlan hideg miatt. Az évtizedes rekordokat döntő hideg, a havazás és jegesedés miatt káosz alakult ki az utakon és a légi közlekedésben is, írja az MTI.

A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy lehetőleg ne üljenek autóba, ennek ellenére a közösségi médiában több, az utakon csúszkáló autóról és teherautókról is jelentek meg videók. A houstoni George Bush nemzetközi repülőteret lezárták és az Austin-Bergstrom repülőtérről indított összes járatot is törölték. Dallasban hétfőn reggel mínusz 15 Celsius-fokot mértek, ami 1989 óta a leghidegebb hőmérséklet. A Dallas-Fort Worth nemzetközi repülőtéren eddig több mint 760 járatot töröltek.

A houstoni repülőtéren hétfőn reggel mínusz 8 Celsius-fokra süllyedt a hőmérséklet, ami a leghidegebb mért érték 1989. december 23. óta. Az országos meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a kedd reggeli alsó érték akár mínusz 11 Celsius-fok is lehet. „A veszélyes, életeket és vagyont is fenyegető, nagyon hideg időjárás akkor is folytatódik, amikor csapadék már nem fog esni” – írta közleményében a houstoni időjárási szolgálat.

Szakértők már vasárnap figyelmeztettek a viharos téli időjárás veszélyeire Texasban, a nagy mennyiségű jégre és hóra vonatkozó figyelmeztetéseket hétfőn kiterjesztették Arkansas állam egész területére, valamint Louisiana, Mississippi és Alabama nagy részére is. Texasban a rendkívüli hideg miatti rekordmagas áramhasználat kimaradásokat okozott. Az egyik legnagyobb – 10 millió ügyfelet kiszolgáló – villamosenergia-szolgáltató, az Oncor hétfőn reggel közölte, hogy hosszabb áramkimaradásokra kell számítani. A Texas elektromos ellátásáért felelős cég (ERCOT) vezetői jelezték, hogy többször is le fogják kapcsolni az áramszolgáltatást az állam egész területén, mert az energiaigény meghaladja a kínálatot. A generátorok leállása miatt mintegy 30 000 megawattal csökkent a villamosenergia-termelés – közölte az ERCOT.

Joe Biden amerikai elnök vasárnap este vészhelyzetet hirdetett Texasban. Az intézkedés célja, hogy a kormány szövetségi támogatást tudjon adni az extrém téli időjárás okozta károk felszámolásához. Az elnök megbízta a szövetségi katasztrófaelhárítási ügynökséget (FEMA), hogy hangolják össze az intézkedéseket, és a vészhelyzet enyhítésének érdekében gondoskodjanak a szükséges eszközökről és erőforrásokról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!