Kiakasztotta a fagyoskodó texasiakat a szenátoruk mexikói repülőútja

2021. február 19. – 11:49

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok déli részén szokatlanul hideg az idei tél, Texas államban helyenként mínusz 15 Celsius-fokig is süllyedt a hőmérséklet, és több millió háztartás maradt áramellátás nélkül. Joe Biden amerikai elnök múlt vasárnap vészhelyzetet hirdetett az államban. Ilyen körülmények között nagy felháborodást okozott, hogy Texas republikánus szenátora, Ted Cruz a családjával együtt inkább melegebb éghajlatra repült, szerda este egy Houstonból Cancúnba tartó gépre szálltak fel, írja a New York Times.

A gépen ülő politikusról és feleségéről készült fotók hamar elterjedtek a Twitteren és az amerikai sajtóban. Az egyre növekvő népharag miatt Cruz 12 órával később ki is adott egy közleményt, amelyben azt írta, hogy nem nyaralni ment, hanem csak „jó apa szeretett volna lenni”, aki elkíséri a lányát és barátait a repülőúton, és másnap már vissza is akart térni Mexikóból. Ez végül így is történt, csütörtökön visszarepült Texasba, ami után azt nyilatkozta, az út „nyilvánvalóan hiba volt”.

Cruz közleménye azonban ellenmond a korábbi híreknek, miszerint eredetileg későbbre foglalta le a visszaútra szóló jegyét. A New York Times szerint a szenátor felesége a barátainak és houstoni szomszédainak azt írta sms-ben, hogy ők is a házukban fagyoskodnak, ezért azt javaslata nekik, csatlakozzanak hozzájuk egy cancúni nyaraláson, és többeket meghívott a Ritz-Carlton hotelbe, ahol korábban már sokszor megszálltak. Az üzenet hitelességét többen is megerősítették a lapnak.

Ted Cruz a cancúni reptéren 2021. február 18-án, Mexikóban – Fotó: Reuters
Ted Cruz a cancúni reptéren 2021. február 18-án, Mexikóban – Fotó: Reuters

A szenátor később azt is nyilatkozta, hogy az időjárás miatt ezen a héten bezárták azt a houstoni magániskolát, amelybe a lányai is járnak. Utazásával Cruz az iskolaközösség több szülőjét is feldühítette, mivel az iskola szabályai nem tanácsolják, hogy a világjárvány közepette a tanulóik külföldre utazzanak. A népszerű mexikói üdülőhely repülőtere az elmúlt napokban zsúfolásig telt, csak múlt szombaton közel 400 járatot fogadtak és indítottak el. A világjárvány és az utazási korlátozások ellenére cancúni turizmus továbbra is virágzik. A repteret üzemeltető Grupo Aeroportuario el Sureste (Asur) társaság forgalmi jelentése szerint a cancúni repülőtér közel 712 ezer utast szolgált ki januárban.

Cruzról úgy tartják, hogy 2024-ben ismét harcba fog szállni, hogy az elnökválasztáson ő legyen a Republikánus Párt elnökjelöltje. Már 2016-ban is indult az előválasztáson, de akkor az akkori veresége után visszalépett Donald Trump javára. Az 50 éves Cruzt 2018-ban választották újra Texas állam szenátorának, a republikánus bástyának számító államban csak néhány százalékkal tudta legyőzni Beto O’Rourke-ot, a demokraták jelöltjét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!