Nagyon egyszerű oka van annak, hogy a brit királyi család tagjai olyan furcsán integetnek

2021. február 17. – 05:02

frissítve

Nagyon egyszerű oka van annak, hogy a brit királyi család tagjai olyan furcsán integetnek
II. Erzsébet királynő egy megemlékezésen integet – Fotó: Ben Stansall / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ha látták már a brit királyi család egy-egy nyilvános megjelenését, vagy esetleg nézik az éppen futó Korona című netflixes sorozatot, jó eséllyel feltűnt, hogy a királyi családnál még egy olyan hétköznapi megnyilvánulás, mint egy integetés sem a szokványos módon történik.

A furcsa integetés eredete az előző évszázad első felére nyúlik vissza. V. György uralkodása alatt (1910–1936) jelentősen megnőtt a király nyilvános megjelenéseinek száma. Ez addig egyáltalán nem volt megszokott; az uralkodó sokkal inkább egy megfoghatatlan, a hétköznapi emberektől távoli személynek tűnt – viszont az udvar úgy gondolta, így közelebb lehet hozni az uralkodócsaládot a monarchia népéhez. Így aztán V. György kiment az emberek közé, gyárakat, üzemeket keresett fel, olykor még otthonokba is ellátogatott, egyszóval hétköznapi emberekkel találkozott. És mit csinál egy uralkodó az ilyen eseményeken? Kezet ráz, akivel csak lehet, vagy integet szünet nélkül. Ez egy darabig még nem viseli meg az ember ízületeit, izmait, de ha rendszeressé válik, akkor fárasztó tud lenni. V. György fia, VIII. Eduárd rövid uralkodási ideje alatt tovább nőtt a királyi kezekre eső terhelés, olyannyira, hogy az orvosai egy ponton azt javasolták a rendszeres fájdalmakra panaszkodó királynak: használja inkább a bal kezét.

Idővel aztán az orvosok segítségével kiötlöttek az integetésre egy kevésbé megerőltető, körző mozdulatsort, ez látható az alábbi archív felvételen is, amin a VIII. Eduárd helyére lépő testvére, VI. György (II. Erzsébet édesapja és mellékesen A király beszéde című Oscar-díjas film ihletője) köszönti az embereket a londoni Buckingham-palotából.

Az évek során aztán már-már emblematikussá vagy legalábbis rögtön beazonosíthatóvá vált a mozdulat, de a brit királyi család kézfogásokkal, integetésekkel kapcsolatos furcsaságai, rigolyái itt még nem érnek véget. II. Erzsébet lánya, Anna hercegnő például egyáltalán nem fog kezet az emberekkel, egyszerűen azért, hogy kímélje a csuklóját. „Az emögött rejlő elgondolás az volt, hogy nem foghatunk kezet minden emberrel, ezért inkább ne is kezdjünk bele. Én pedig tartottam magam ehhez, bár tudom, hogy királyi családból nem mindenki van így ezzel” – mondta a hercegnő 2018-ban. Azt is hozzátette, hogy ő aztán nem fogja azt mondani a fiatalabb generáció tagjainak, hogy ne rázzanak kezet másokkal, de számukra még teljesen abszurd elképzelés volt, hogy mindenkit így köszöntsenek.

És ha már abszurd: egy ideje tartja magát az a történet, ami szintén Anna hercegnőtől származik, és arról szól, hogy II. Erzsébet néhány éve egészen furcsa ajándékot kapott: egy integetőgépet. Ausztrál diákok lepték meg a szerkezettel, ami tulajdonképpen egy műkéz egy kitömött kesztyűvel a végén, és ha bekapcsolják, képes utánozni a híres mozgást. Egyesek túl pimasznak vélték az ajándékot, de a beszámolók szerint II. Erzsébet imádta.

Felhasznált források:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!