Felszíni aktivitást figyelhettek meg a Jupiter jeges holdján

2024. január 25. – 20:02

Másolás

Vágólapra másolva

A NASA Juno űrszondája 2022-ben közel repült a Jupiter Europa holdjához, az adatokat elemezve pedig kutatók most felszíni aktivitásra lettek figyelmesek, írja a Space.com. A JGR Planets szaklapban megjelent tanulmány szerint a megfigyelt terület megváltozott az 1995–2003-as, a Galileo űrszonda által megfigyelt állapotokhoz képest.

A Juno Stellar Reference Unitja (SRU) egy olyan kamera, amelyet a Juno fedélzeti helyzetének meghatározására terveztek, és az Europa felszínének nagy felbontású fotózására is használták. A most elemzett képen a felszín egy 37x67 kilométeres területe látható, és jégtömbökkel teli, amelyek egyenként nagyjából egy kilométeresek, és árnyékot vetnek a felszínre. Ezek elemzéséből vették észre a kutatók, hogy a felszín megváltozott.

A 2022-es képen alacsony albedójú lerakódások is szerepelnek, amelyek kapcsolatba hozhatók a felszín alatti folyékony vízzel, állítják a kutatók. Ezek a sötét foltok olyan csóvákat jelölhetnek, amelyekről azt gondolják, vizet lövellnek ki.

Bár az eredmények nem döntő erejűek, a terület mégis jó célpontot jelenthet a NASA jövőbeli Europa Clipperének és az ESA JUICE-jának, amelyek az Europa felszíni aktivitását is fogják vizsgálni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!