Telex Neked #58: Luxus lesz a fagyi idén, L. Simon László csodálkozik az egészségügyön, jön a reklám a Netflixre

2022. április 22. – 09:54

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele az április 14. és április 20. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Kedves Olvasók, Nehéz-Posony Ferenc vagyok, a Telex egyik fejlesztője.

Több mint húsz éve, pályakezdőként csatlakoztam az Indexhez, és azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal ebben a csapatban programozok, igaz, 2020 óta mind a Telexben dolgozunk. Régebben gyakran előfordult, hogy a fejlesztők is írtak cikkeket, nekem viszont ez az első alkalom, hogy programsorokon kívül is írjak az újságba. Most nem is húznám az időt, csak köszönetet mondanék szuper feleségemnek, aki nagy segítség volt az elmúlt hét nap eseményeinek összeszedésében. Alább egy ritka szelfi szeretett munkatársaimmal, a telexes fejlesztőcsapattal:

Ha valami technikailag nem működik a Telexen, akkor rám kell gondolni (és persze kollégáimra fent), csupa szépet, mert éppen nehéz perceken megyek keresztül, hogy megint minden jó legyen.

1. Csütörtök – Még élek

Az alábbi cikkben szemléztük, amint a független közmédiában a választási vereséget magyarázza Márki-Zay Péter exkormányfőjelölt. Nem túl vidám téma, főként azoknak a nézőknek, akik nem a Fidesznek drukkoltak. Jó páran el is gondolkodtak a héten az emigráción, főleg, amikor látták, hogy milyen jó Észak-Koreában tévébemondónak lenni. Persze hátborzongató tartalom akadt még csütörtökön, Németországban például egészségügyi miniszternek lenni sem életbiztosítás, bármikor elrabolhatják az embert a járványtagadók.

2. Péntek – Az én városom

Ehhez képest apróságnak tűnik a fagyi ára, de a mindennapjainkat a koreai tévébemondóknál valamivel jobban befolyásolja az élelmiszerárak kitartó növekedése, amelynek egyelőre nem látszik a vége. Mivel jómagam nyáron naponta eszem fagyit vagy jégkrémet, ideje elkezdenem félretenni e célra.

A balatoni fagyizásnál csak az M7-esen autózás idegborzolóbb időnként. A büntetőfékezés egy olyan irracionális, veszélyes viselkedés, amit sokan nem vesznek elég komolyan, noha a veszélyeztetésért akkor is súlyos pénzbírság, jogosítványbevonás és akár felfüggesztett börtön is járhat, ha nem okoz konkrétan balesetet. Mindenkit biztatok, hogy válassza a környezetbarát vasutat vagy kerékpárt. Esetleg keressen a lakóhelye közelében kellemes helyeket a kikapcsolódáshoz, mint például az új kardiotanösvény a Hármashatár-hegynél.

3. Szombat – Ébresztő

A szombati nap legizgalmasabb eseménye Emmanuel Macron francia elnök beszéde volt, amelyben úgy próbálta a zöld-baloldali választókat magához édesgetni, hogy a szénhidrogénekből nyert helyett az atomenergiát állította a jövő energiatermelésének középpontjába. Franciaország mindig is atompárti volt, ma is számos működő atomerőműve van. Ugyan az atomenergiával kapcsolatban sokan elutasítóak, de tény, hogy a szén-dioxid-kibocsátása elenyésző, a nyakunkon lévő klímaválságra gyors és ütős választ ad, és jóval kevesebb ember halálát okozta eddig, mint például a szén bányászata.

4. Vasárnap – Felső tízezer

A múlt hét egyik legmulatságosabb híre Elon Musk újabb sajátos akciója volt a Twitter körül. Nehéz eldönteni, hogy Musk hány százalékban szélhámos és hány százalékban valódi vállalkozó – ez most inkább egy elégedetlen gyerek csapkodásának tűnik, persze egy olyan emberről van szó, akinek óriási hatalom és pénz van a kezében.

Vasárnap két kedvenc telexes rovatom is bővült egy-egy cikkel: egyik az Észkombájn, amely vicces-érdekes információmorzsákat, tudományos és történelmi tényeket dolgoz fel. Ezúttal a teljesen értelmetlen rongyrázás fordult önmaga paródiájába, amikor is a Jaguar jó ötletnek tartotta, hogy gyémántot tegyen az autói orrára. Ráadásul egy csapat hollywoodi sztár is pózolt idétlenül a kocsi orrát a kezükben fogva. Nyilván annyi pénzért bármire hajlandó az ember. Meglepetés: a gyémánt elveszett! Hogy ez jó vagy rossz, az kiderül a cikkből.

Másik kedvenc rovatom a Barakonyi Szabolcs válogatta fotós szemlék, amelyekben egy-egy fotós fényképeit mutatja be. Ezen a héten Balázs Zsolt megrázó képeit látjuk az orosz–ukrán háború menekültjeiről. Már 5 millióan menekültek el a háború sújtotta Ukrajnából, köztük rengeteg gyerek, aki előző nap még iskolába járt, normális életet élt. Ferenc pápa húsvéti beszédében is a békéért szólalt fel.

5. Hétfő – Kiégett a Föld

A háborús hírek sajnos mindennap jelentős részét teszik ki a tartalomnak, sokszor még így is nehezen fogjuk fel, hogy a szomszéd országban, ugyanolyan európai nagyvárosokban szűnik meg pillanatok alatt a normális élet, mint ahol mi is lakunk. Mariupol például nemrég még a színházépületéről volt híres, ma meg a benne dúló pusztításról, ami lassan teljessé válik, ahogy az acélgyár utolsó védői is elesnek.

Budapesten egyelőre csak a parkolóhelyekért dúl a harc (mármint nem a biciklisek között), és, elszpojlerezem, csak akkor könnyű parkolni, ha az embernek nincs kocsija. Ezért nagyon más megoldás nincs: belvárosban nem evidencia az autótartás. Én például görög teknőst tartok. Nem tud elvinni két zsák cementet, de, mondjuk, még nem is kértem meg rá soha. Ha végül sikerült a lakástól 1-2 kilométerre letenni a kocsit, a kellemes áprilisi 5 fokban hazafelé sétálva olvassuk el telefonunkon a húsvéti csokitojás történetét (szintén az Észkombájn rovatból), amiben az ismerős Cadbury név merül fel mint az üreges csokitojások megalkotója.

Ő ráadásul buta műanyag játékok helyett cukros mandulával töltötte meg! Vagy olvassuk el a bűnügyi nyomozás és a DNS-minták körül felmerülő kérdéseket. Ki gondolná, hogy még ez a módszer sem mindig megbízható a bűnözők azonosítására?

6. Kedd – Magyar Népköztársaság

Bár még ma, a hírlevél kiküldése napján is csak csütörtök van, de nehéz lesz überelni a hét poénját, amikor a fideszes szamárlétrán szépen, módszeresen a Nemzeti Múzeum igazgatósági székéig felkapaszkodott L. Simon Lászlónak egy szempillantásra le kellett ereszkedni újra a hétköznapok mélységes gödrébe, és a működésképtelen egészségüggyel találkozott odalenn szembe. De abszolúte politikamentesen! Köszönjük a vicces kommentáradatot is, feldobta a kedd estét! Ha viszont nem abszolúte politikamentes napot tartunk kedden, akkor duráljuk neki magunkat a Tordai Bencével készült hosszú interjúnak, érdemes! A Párbeszéd politikusa, aki fölényesen nyerte budai körzetét, szintén levonja az országos vereség tanulságait, de elsősorban a jövőről beszél.

Pár apróság még, ami remélem, másnak is akkora csalódás, mint nekem: a PICSA becenevű magyar punkbanda sajnos nem fog szerepelni az X-Faktorban, pedig akkor talán még én is nézném, viszont Taylor Swiftről, akinek számait a leggyakrabban hallgatom (nem önszántamból), ezerlábú fajt neveztek el; ugyanakkor a leghalálosabb állat a Földön nem ez, hanem egy csiga (pontosabban egy általa hordozott vérmétely).

7. Szerda – Reklám

Elérkeztünk a szerkesztőségi időszámítás szerinti hét utolsó napjához, amelyből egy rossz és egy jó hírt emelek ki: a Netflix bevezeti a reklámos, olcsó előfizetést (pénzért reklámos tartalmat fogyasztani, ez igazán újszerűen hangzik), viszont szombaton napközben semmiképp ne nézzünk sorozatot, mert akár fúj, akár esik, I bike Budapest kerékpáros felvonulás lesz 15:00-tól, ami mindig feldobja a város (és a résztvevők) hangulatát! Mert van egy kormány, ami mindig arra fordul, amerre te akarod.

8. A múlt hét legolvasottabb cikke a Ha nem jön az orosz olaj, csak 6-10 hónapig lesz üzemanyagunk. De ha jön, akkor is van gond című anyagunk volt.

9. A hét képe

Húsvétvasárnap egy Crystal Palace-drukker a Wembley Stadionban az FA-kupa elődöntőjén a mérkőzés előtt. Végül a Chelsea 2-0-ra nyert Londonban.

Fotó: David Klein / Reuters
Fotó: David Klein / Reuters

Aki már csütörtökön szeretné megkapni a hírlevelet az előző 7 nap legfontosabb történéseinek összefoglalójával, illetve kíváncsi a Telex munkatársainak személyes miniinterjúkon keresztüli bemutatkozására, az itt tud feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!