Macron megígérte, hogy Franciaország felhagy a fosszilis energiaforrások használatával

2022. április 16. – 21:08

Másolás

Vágólapra másolva

Emmanuel Macron elnök szombaton Marseille-ben tartott nagygyűlést, írja a Reuters. A mediterrán városban a francia elnökválasztás első fordulójában a legtöbben a baloldali Jean-Luc Mélenchonra szavaztak, az ő fiatal és zöld szavazóit próbálta megszólítani most Macron, attól tartva, hogy nem mennek el a második fordulóra. A politikus így igyekszik növelni a közvélemény-kutatások szerint csekély előnyét szélsőjobboldali riválisával, Marine Le Pennel szemben.

Macron beszédében azt ígérte, hogy

Franciaország lesz az „első nagy nemzet”, amely felhagy az olaj, a szén és a gáz energiaforrásként való felhasználásával.

„Ez lehetséges, és meg fogjuk csinálni” – mondta Macron, hozzátéve, hogy a fosszilis energiahordozókkal szemben a nukleáris energiát választja.

Fotó: Christian Hartmann / Reuters
Fotó: Christian Hartmann / Reuters

Hat új atomreaktort építene és további nyolccal kapcsolatban indítana vizsgálatokat. Az ország napenergia-kapacitását megtízszerezné, és ötven tengeri szélerőművet építene a század közepéig. Emellett évente 700 ezer otthon energiatakarékos szigetelését végeztetné el. Bejelentette, hogy minden év májusában megtartaná a természeti ünnepnapját, Le Pent pedig klímaszkeptikusnak nevezte.

Mélenchon április 10-én a szavazatok 22 százalékával a harmadik helyen végzett, ezért most mindkét jelölt az ő támogatóira igyekszik lecsapni. Le Pen a választók munkásosztálybeli, vidéki részét célozza meg a megélhetési költségekre, az emelkedő élelmiszerárakra és az ukrajnai háborút követő magas benzinárakra összpontosítva kampányát. Macron pedig Mélenchon képzettebb, városi, balközép támogatóit próbálja megnyerni zöld programjával.

Az Ipsos szombati közvélemény-kutatása szerint Mélenchon szavazóinak 33%-a tervezi, hogy Macronra szavaz, 16% Le Penre voksolna, 51 százalékuk még bizonytalan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!