Drága mulatság lesz idén a fagyizás is

2022. április 15. – 11:10

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a húsvéti hosszú hétvégére jön a hidegfront, 10 fokot csökken a hőmérséklet, a naptári tavasz szele meghozhatja a kedvünket egy kis fagyizáshoz: de hogy hatott a fagylaltpiacra az infláció, a gyenge forint, és az elmúlt két év? A Pénzcentrum körbejárta a témát.

Átlagosan már 450 is lehet egy gombóc, a minőségi fagylalt ára egyre magasabb.

mondta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

Az alapanyag árak folyamatosan emelkednek, hetente, sőt már lassan naponta más áron érkezik, ha érkezik, ugyanis sokszor akadozik az ellátás. A nagykerek is nehéz helyzetben vannak, ők sem kapnak időben és kiszámítható módon árut és náluk is minden szállítás napi áras.

Erdélyi Balázs szerint az sem segít, hogy a tejtermékek ára is egekbe szökött, körülbelül 50-100%-kal emelkedtek az elmúlt időszakban és emellett is sokszor készlethiány is van, nincs elég tejszín, vagy vaj. Ezekhez a nehézségekhez a háromszoros energiaárak is hozzácsapódnak.

A kedvezőtlen körülmények miatt idén nagyobb áremelés tapasztalható a fagylalt árában is, amíg tavaly 300-350 Ft körül volt a legtöbb helyen egy gombóc ára, idén az átlagos ár valahol 400-450 Ft körül van.

Ez már közelíti a lélektani határt, de nem nagyon van más választási lehetőségük a cukrászoknak, amíg 27%-os Áfa kulccsal kell értékesíteniük.

A cukrászdákat, mint ahogy összességében a vendéglátóipart is sújtja az erős munkaerőhiány, Balázs szerint sokszor óriási nehézséget okoz a vendégek tisztességes kiszolgálása is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!