Járványtagadó szélsőségesek csoportja el akarta rabolni a német egészségügyi minisztert

2022. április 14. – 14:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A német rendőrség őrizetbe vett négy embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy el akarták rabolni Karl Lauterbach egészségügyi minisztert, valamint áramszolgáltató létesítmények elleni támadásokkal országos áramkimaradást akartak okozni.

„A két fő gyanúsított a gyanú szerint másokkal megállapodott az egészségügyi miniszter elleni támadásról” – közölte csütörtökön a koblenzi ügyészség szóvivője, megerősítve az ARD közszolgálati televízió jelentését.

Az őrizetbe vett gyanúsítottak kapcsolatban álltak a járványügyi korlátozása ellen tiltakozó csoportokkal, valamint a szélsőjobboldali „Reichsbürger” mozgalommal, amelynek tagjai tagadják a modern német állam létét – áll az ügyészség közleményében. Az összeesküvésben részt vevő gyanúsítottak a Vereinte Patrioten (Egyesült Hazafiak) nevű Telegram-csetcsoportban kommunikáltak egymással, és „polgárháborúhoz hasonló állapotok kialakítását, végső soron pedig a németországi demokratikus rendszer megdöntését tűzték ki célul” – közölte az ügyészség.

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter 2022. április 7-én a Bundestagban – Fotó: Lisi Niesner / Reuters
Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter 2022. április 7-én a Bundestagban – Fotó: Lisi Niesner / Reuters

A hatóságok szerdán több német tartományban húsz ingatlant kutattak át. Ennek során pisztolyokat, lőszereket és egy Kalasnyikov gépfegyvert is találtak. Euróban és más valutában lévő készpénzt, valamint aranyrudakat és ezüstérméket foglaltak le. A házkutatások során hamis oltási igazolványokat és koronavírusteszteket is találtak. Az ügyészég kérte a bíróságot, hogy adjanak ki elfogatóparancsot a négy őrizetbe vett gyanúsított ellen. Egy ötödik gyanúsított jelenleg szabadlábon van.

Lauterbach megdöbbentőnek nevezte az emberrablási kísérletről szóló híreket. Az SPD politikusa csütörtökön a schleswig-holsteini Husumban tett klinikai látogatása alkalmával köszönetet mondott a nyomozóhatóságoknak és a szövetségi bűnügyi hivatalnak. A miniszter szerint ez az incidens is azt mutatja, hogy a „koronavírus-tüntetések” nemcsak radikalizálódtak, hanem már az állam és a demokrácia destabilizálásáról is szólnak. Lauterbach a társadalom egy kisszámú, de „rendkívül veszélyes” kisebbségéről beszélt. „Ez nem befolyásolja a saját munkámat. Folytatom, ahogy eddig” – mondta.

(dpa, Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!