A mai csokitojásokhoz hasonló édességek 150 éve bukkantak fel, de forradalmi újítás kellett hozzájuk

2022. április 18. – 07:01

A mai csokitojásokhoz hasonló édességek 150 éve bukkantak fel, de forradalmi újítás kellett hozzájuk
Húsvéti csokitojások készülnek a Cadbury's csokoládégyárban Bournville-ben, 1932-ben – Fotó: Fox Photos / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A húsvéti csokitojások már a 19. században elkezdték meghódítani az európai emberek szívét: Franciaországban, Németországban is hagyomány volt a csokoládétojás-készítés, azonban az igazi, ma ismert húsvéti tojásokhoz hasonló édességek egy brit családi csokimanufaktúra gyáraiban készültek el először.

Ha a húsvéti csokitojások történetét akarjuk felfejteni, akkor egészen a 19. századig kell visszalépnünk. A csokoládétojás őshazájának kérdésére nincs pontos válasz, annyit azonban tudni lehet, hogy Franciaországban és Németországban már a 19. század elején hagyománya volt. Ezek azonban még kevésbé lehettek népszerűek, sokban is különböztek a mai verzióktól.

Az első, mai édességekhez is hasonlító csokitojások egy brit manufaktúra gyáraiban készültek el. A Fry’s csokibirodalom egy család többgenerációs munkahelye volt, az alapító Joseph Fry az 1750-es években kezdett bele a csoki forgalmazásába, az ő unokája pedig 1860-ban nyitotta meg az első csokiboltot, majd azután jöttek az első, igazán nagy sikert és hírnevet hozó Fry’s csokiszeletek. A Fry’s manufaktúra a csokik küllemére és csomagolására is nagy figyelmet fordított, színes képekkel próbálták még vonzóbbá tenni a csokikülönlegességeiket.

Az igazság az, hogy a csokoládé akkoriban nem volt olyan nagyszerű. Körülbelül ötvenszázalékos zsírtartalma volt, ami nemcsak az ízét tette (valószínűleg) borzalmassá, de nehezen is emészthető volt. A cukrászok kénytelenek voltak egyéb összetevőket hozzáadni, hogy a csokoládét ízletesebbé tegyék. Majd 1866-ban egy konkurens csokoládégyáros, John Cadbury egy olyan forradalmi gépet importált, ami a csoki zsírtartalmát több mint a felére csökkentette, így az finomabb lett, és könnyebben lehetett formázni is.

Csokitojás 1938-ból – Fotó: Ward / Fox Photos / Getty Images
Csokitojás 1938-ból – Fotó: Ward / Fox Photos / Getty Images

Elsőként a Fry’s család csokigyárában készültek el a kakaóporral és cukorral ízesített, üreges csokitojások 1873-ban, két évvel később a Cadbury’s gyár előállt a cukros mandulával töltött verzióval. Az igazi csokitojás-láz 1905-ben tört ki, amikor az édességet a Cadbury’s gyáraiban a tejcsokiból kezdték el készíteni, hasonlóan a ma is népszerű csokitojásokhoz. A Cadbury’s egyébként harminc évvel később felvásárolta a Fry's családi vállalkozását.

Magának a tojásfestésnek és az ajándékozásának évezredes hagyománya van. A tojás a termékenységet és az új életet jelképezte már az ókori kultúrákban is. A görögök, rómaiak, egyiptomiak és perzsák mind festett tojásokat készítettek a tavaszi ünnepségre. A hagyomány a kereszténység elterjedése után is tovább élt.

(Források: Preston Park Museum | British Corner Shop | How Stuff Works)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!