Telex Neked #47: Sztrájkoló pedagógusok, vagyontalan kormányfő, pernyertes Telex

2022. február 4. – 12:52

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a január 27. és február 2. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Sziasztok, Rácz Attila olvasószerkesztő vagyok, a Telex heti hírlevélfelelőse. Mivel pár hónapon belül másodszor válogathatok lapunk legfontosabb és/vagy legsikerültebb írásaiból, magamról és a feladataimról csak annyit mondanék: 2013 nyarán csatlakoztam a szerkesztőséghez, azaz közel kilenc éve foglalkozom online szöveggondozással. Szeretem azt is megemlíteni, hogy tapasztalt korrektor kollégáim – Arnótszky Janka és Ungár Péter – segítenek abban, hogy cikkeink minél kifogástalanabb köntösben jelenjenek meg, vagy hogy legalább utólag minél gyorsabban eltüntessük belőlük a hírverseny miatt óhatatlanul be-becsúszó hibákat.

Ezen a képen a Telex egyik szerelemprojektjének produktumát, A fukusimai búvár és más novellák című kötetet tartom a kezemben.

1. Közel hat év után újra sztrájkoltak a pedagógusok

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a pedagógus-szakszervezetek hétfőn reggel, béremelést és a munkaterhek csökkentését követelve a kormánytól. Hasonló demonstrációra legutóbb 2016-ban került sor, és végül mintegy 20 ezer pedagógus vett részt rajta – ez a szám elmaradt a várakozásoktól, amit a szakszervezetek egyrészt a járványhelyzettel, másrészt azzal magyaráztak, hogy a sztrájkot többször is törvénytelennek nevező Emmi és a tankerületek erélyes fellépése sokakat visszatántorított a munkabeszüntetéstől. A Telex vidéki tudósítóinak és gyakornokainak köszönhetően a sztrájk győri, szegedi, pécsi és debreceni történéseiről is első kézből értesülhettek olvasóink, miként a demonstrációt támogató autós konvoj hétfő délutáni útját is nyomon követtük Budapest belvárosában.

2. Mire jók a politikusi vagyonnyilatkozatok?

A hétfő este és éjszaka több kollégámnak a politikusi vagyonnyilatkozatokról szólt. Ilyenkor az újságírók nem alszanak, serényen böngészik a folyamatosan nyilvánosságra hozott dokumentumokat. Kiderült például, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kifizette 2002-ben felvett 20 millió forintos jelzáloghitelét, ezen túl azonban egy forint megtakarítása sincs. Áder János leköszönő köztársasági elnök lényegesen jobban áll: bár 37 milliót kell törlesztenie a legnagyobb hazai banknak, a folyószámláján 6 millió forinttal több van, mint egy évvel ezelőtt, és több tízezer eurót is tart devizaszámláján. Valószínűsíthető utódja, a nyolc ingatlan fölött diszponáló Novák Katalin államfőjelölt anyagi helyzete viszont nem változott érdemben 2021-ben. Ha még több politikusi leltárra vagytok kíváncsiak – például Kósa Lajoséra, Rogán Antaléra vagy éppen Márki-Zay Péterére –, ide kattintsatok! Hadd ajánljam figyelmetekbe ugyanakkor azt a keretes szöveget is – például ebben a cikkben –, amely kontextusba helyezi a vagyonnyilatkozatok első ránézésre izgalmas világát: „a jelenlegi magyar vagyonnyilatkozati rendszer (...) lényegében értelmetlen, hiszen a képviselők és kormányzati szereplők azt vallanak be, amit akarnak”.

3. Maratoni tárgyalás egy meghökkentően hosszú asztalnál

Maratoni, csaknem ötórás megbeszélést folytatott Orbán Viktor kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Kremlben. A felek többek között az Oroszország felől érkező gázmennyiség növeléséről, a Szputnyik V tervezett magyarországi gyártásáról és több közvetlen repülőjárat indításáról tárgyaltak, de természetesen az ukrán–orosz konfliktust is érintették. Külpolitikai háttéranyagunkat itt, percről percre tudósításunkat itt, összefoglaló cikkünket pedig – benne egy fotóval a meghökkentően hosszú tárgyalóasztalról – itt találjátok.

4. Jogi esetek, politikaihirdetés-mentes Telex

Állítólag nem szerencsés, ha egy újság túl sokat foglalkozik saját magával, de a Telexszel annyi minden történt az elmúlt napokban, hogy talán eltekinthetünk ettől az intéstől. Mindenképpen fontos fejlemény például, hogy január végén a Fővárosi Törvényszék első fokon elutasította a Megafon Digitális Inkubátor Központ Nonprofit Kft. keresetét, és kimondta: egy tavaly novemberi cikkünkben megalapozottan juthattunk arra, hogy a kormányzati szimpátiáját nem titkoló influenszerhálózat közpénzből működik. Pár nappal később aztán a Lájkbajnokság sorozatunk egyik cikke miatt indított perben szintén elutasította a törvényszék a Megafon keresetét, ismételten jelezve: a közpénzekkel kapcsolatos témákban nagy teret kell engedni a sajtónak.

És ezzel még nincs vége a bírósági ügyeknek: a Fővárosi Törvényszék ugyanis azt is kimondta – jogerősen –, hogy az Emmi jogtalanul utasította ki a Telexet és (a köztévén, illetve az MTI-n kívül) minden más orgánumot a kórházakból a koronavírus-járvány alatt. Akit érdekelnek az ügy részletei és lehetséges következményei, itt tájékozódhat bővebben.

Az előttünk álló választási kampány szempontjából fontos fejlemény, hogy a Telexen nem lesznek politikai hirdetések. Hogy miért döntöttünk így, azt Dull Szabolcs főszerkesztő indokolta meg.

5. És még néhány kötelező olvasmány az elmúlt egy hét terméséből

  • Nyilas Gergely és Huszti István az ukrán fővárosban járt, és az orosz fenyegetésről kérdezte a kijevieket.
  • Sajó Dávid szombaton megjelent cikkének tárgya a kambodzsai rock and roll és popkultúra ‘60-as, ‘70-es évekbeli aranykora, amelynek minden idők egyik legkegyetlenebb népirtása vetett véget.
  • Bozsó Ágnes annak járt utána, hogy miért tiltották be Szingapúrban a rágógumi árusítását harminc évvel ezelőtt.
  • Nagyívű sorozatában Koroknai Gergely a Forma–1 történetének technikailag legfejlettebb kocsijáról írt.
  • Szépirodalmat olvasni tényleg jó, a Telextárcák sorozatból ezúttal Tóth Krisztina Szalamandra című novelláját ajánlom szíves figyelmetekbe.

6. A múlt hét legolvasottabb cikke

Elon Musk 5 ezer dollárt akart fizetni egy 19 évesnek, hogy törölje a repülőgépe útvonalát követő Twitter-fiókot – a legtöbb olvasónk erre a hírre kattintott múlt héten.

7. A hét képe

Fotó: Robert F. Bukaty / MTI / AP
Fotó: Robert F. Bukaty / MTI / AP

A hét képét most is Barakonyi Szabolcs választotta ki.

Nemrég jelent meg egy cikkünk arról, hogy a klímaváltozás miatt a korábbi 21 városból már csak egyben lehetne téli olimpiát tartani a század végére. Ez a fotó február 2-án, két nappal a 2022-es pekingi téli olimpia hivatalos megnyitója előtt készült. A Nemzeti Alpesisí-központ lesiklópályáján van hó, de az egész Hsziaohajte-hegység inkább késő őszies képet mutat. Lehet, hogy a jövő első téli olimpiája máris elkezdődött.

Ha kíváncsiak vagytok arra, hogyan mutatkoznak be személyes miniinterjúkon keresztül a Telex munkatársai, itt tudtok feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!