A sztrájkoló tanárokat ért retorziókról kapott visszajelzéseket a PDSZ, az Emmi szerint csak a szakszervezetek listáznak

2022. február 2. – 15:09

Másolás

Vágólapra másolva

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) több helyről is olyan visszajelzést kapott, hogy túlkapások és retorziók érték a hétfői pedagógussztrájkban részt vevő tanárokat és diákokat – írja a PDSZ közleménye.

„Beszámoltak a kollégák például arról, hogy a tankerület utólag arra adott utasítást, hogy a hétfői első két óráról hiányzó tanulóknak igazolatlan mulasztást könyveljenek el, és az órákat jelöljék úgy, mintha megtartották volna” – áll a közleményben.

Olyan esetről is írnak, hogy egy iskolavezető meg akarta büntetni azt a tanárt, aki értesítette a szülőket a sztrájkról. A PDSZ szerint a vezető csak a többi kolléga kiállása miatt hátrált meg ettől. Több helyen „fegyelmi eljárást” helyeztek kilátásba, noha ez egy már rég nem létező dolog az iskolákban.

„Arról nem tudunk egyelőre, hogy történt-e olyan, amikor sztrájkolótól, sztrájkszervezőtől juttatást, illetményrészt vontak volna el, bár olvastunk már olyat, hogy ilyet kilátásba helyeztek”

– írja a PDSZ. Nagy Erzsébet, a szervezet elnökségi tagja a Mércének azt mondta: a tankerületek azt követelik az iskolaigazgatóktól, hogy ne töröljék az adminisztrációs Kréta rendszerből a két elmaradt tanórát, mint ahogy azt egyébként tanítási szünetben szokás. „Ha ezt elvégzik az iskolák, a sztrájknak nem marad nyoma az iskolák adminisztrációs rendszerében, és ebből kifolyólag azt állíthatná a hatalom, hogy az adatok szerint nem is volt nagy a hétfői sztrájk” – mondta Nagy.

Az ATV megkérdezte az Emmit, hogy milyen következményei lesznek a tanárokra nézve, hogy részt vettek a hétfői sztrájkban. Az válaszolták:

„Nem a minisztérium listáz, hanem a szakszervezetek, akik a honlapjukon lévő jelenléti íveken bekérték a résztvevők névsorát, aminek semmilyen indoka nincs, ezért a tárca a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordul. Az iskolák csak az elmaradt órák számát rögzítik, hiszen azokat be kell pótolni”

A PDSZ és a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) szerint több mint 20 ezer pedagógus vett részt a hétfő reggelre meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!