Feltűnésmentesen vonult a pedagógussztrájkot támogató konvoj Budapest belvárosában

2022. január 31. – 14:52

Feltűnésmentesen vonult a pedagógussztrájkot támogató konvoj Budapest belvárosában
Gyülekező a Hősök terén – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A pedagógusok hétfői, kétórás figyelmeztető sztrájkján a szakszervezetek előzetes adatai alapján 20 ezren vehettek részt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), amely továbbra is törvénytelennek tekinti a sztrájkot, azt közölte, hogy országosan az iskolákban foglalkoztatott pedagógusok kevesebb mint egyötöde vett részt.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hétfő kora délután a Szépművészeti Múzeum előtt tartott sajtótájékoztatót, ahol arról beszéltek, hogy az előzetesen sztrájkra jelentkezőknek kevesebb mint a fele csatlakozott hétfőn. Szerintük ennek egyrészt az az oka, hogy a megfélemlítés miatt sokan elálltak a sztrájktól, másrészt pedig sokan covidosok lettek, nem tudtak személyesen tiltakozni.

A szakszervezetek sajtótájékoztatója után autós demonstráció indult a Hősök teréről, amit a magyar Szakszervezeti Szövetség szervezett. Az autósok egyrészt a sztrájkoló pedagógusokkal vállalnak szolidaritást, másrészt bértárgyalások eredménytelenségére is szeretnék felhívni a figyelmet az alábbi útvonalon haladva:

A szervezők előzetesen 200 autóssal számoltak, és arra számítottak, hogy akár meg is béníthatják a fővárosi közlekedést. A Hősök teréről végül egy nagyjából 100 autós konvoj indult el, különösebb feltűnés nélkül.

A felzászlózott autókat fel lehet ismerni, elöl egy hangszóróból ismertetik a demonstráció céljait, néhányan dudálnak is, de a KRESZ-nek megfelelően haladnak, és egyelőre sehol nem akasztották meg a forgalmat. „Az Andrássy úton ennyi dudálás nem tűnik fel” – állapította meg a Telex tudósítója a helyszínről.

Fotók: Németh Sz. Péter / Telex Fotók: Németh Sz. Péter / Telex
Fotók: Németh Sz. Péter / Telex Fotók: Németh Sz. Péter / Telex
Fotók: Németh Sz. Péter / Telex

A rendőrség nem zárta le a demonstráció útvonalát, de a honlapján előzetesen arra figyelmeztetett, hogy 17:30-ig megnövekedett forgalom várható, arra, ahol épp elhaladnak a sztrájkoló pedagógusokkal szolidáris autósok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!