Orbán: Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés

2022. február 1. – 17:29

frissítve

Orbán: Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés
Fotó: Kreml / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Közös sajtótájékoztatót tartott Moszkvában kedd este Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Az eseményen elhangzottakat percről percre közvetítettük.

Közel öt órát tárgyalt Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor Moszkvában. Ezután tartottak sajtótájékoztatót, amit itt lehet visszanézni:

„A helyzet komoly, a különbségek is jelentőségek” – mondta Orbán Viktor Oroszország és NATO kapcsolatáról. Hozzátette, Oroszország igényeit az egész világ megismerhette, és az arra adott válasz nem találkozik vele. Nagy a távolság szerinte az orosz fél és a szövetség között, de nem tartja áthidalhatatlannak. A miniszterelnök úgy látja, lehetséges olyan megállapodást kötni, ami garantálja Oroszország biztonságát és a tagállamok számára is elfogadható. Abban bízik, hogy a következő hetekben sikerül tárgyalni és közelíteni az álláspontokat.

Putyin arról beszélt, hogy Ukrajna dokumentumokban fektette le, hogy Krímet katonai eszközökkel szeretné visszaszerezni. Ha Ukrajnát felvenné tagjai közé a NATO, komoly fegyverekkel fogják felruházni az országot, és Putyin arra célzott, hogy úgy próbálják majd visszaszerezni Krímet.

Ha Ukrajnát felveszik, a NATO-val fogunk harcolni? Valaki gondolt már erre?

– tette fel a kérdést az orosz elnök, majd kijelentette, hogy Krím szuverén orosz terület. Kölcsönös érdekeket kell szerinte figyelembe venni, és azt is mondta, hogy minden országnak joga van meghatározni, hogy a biztonságát milyen eszközökkel tudja biztosítani.

Állítja, a NATO Ukrajnát csak eszközként használja Oroszországgal szemben, és a szövetség valójában nem Ukrajna biztonságát védi. Arról beszélt, hogy meg kell találni azt a módszert, hogy minden egyes résztvevő érdekei érvényesüljenek. Ez csak akkor lehetséges szerinte, ha minden dokumentumot figyelembe vesznek. Putyin bízik benne, hogy megtalálják a megoldást, de még nem áll rá készen.

Az MTI azt kérdezte, a megbeszélésen felmerültek-e a gazdasági együttműködésekben új lehetőségek. Orbán azt mondta, az orosz gazdaság az elmúlt évek szankcióit rendkívül jó viselte. Az orosz gazdaság sokkal erősebb, mint általában nyugaton gondolni szokták. Tárgyaltunk új lehetőségekről is – mondta. De előtte elmondta, Oroszország olyan területekre ment importkiváltó szándékkal a szankciók miatt, ahol korábban mi szállítottunk, így mi piacot vesztettünk, mert erre kényszerítették Oroszországot a szankciókkal. Mi nagyobbat vesztettünk a szankciókkal, mint Oroszország – mondta Orbán.

Az új lehetőségek kapcsán arról beszélt, hogy az ukrán-magyar határon megépült egy konténer alapú átrakodó terminál, most orosz-magyar közös szállítmányozási céggel használnánk ki az ebben rejlő lehetőségeket. Nagyságrendekkel növeli meg a magyar gazdaság teljesítőképességét, mondta Orbán. Ezt Putyin is megerősítette, hozzátette, hogy a logisztika területén vannak jó lehetőségek a két ország együttműkösésében.

Az Interfax orosz hírügynökség a Szputnyik magyarországi gyártásáról kérdezte Putyint és Orbánt. Az orosz elnök arról beszélt, politikai szinten ezzel semmi probléma nincs, a Szputnyik Lightról is folynak már a két ország között a tárgyalások.

Azon dolgoznak, hogy technikailag hogyan tudják a Szputnyik-V-t Magyarországon gyártani.

Orbán hozzátette, hogy a Szputnyik Light hét magyarországi vizsgálatából hat már befejeződött, és hamarosan befejeződik a hetedik is, utána pedig elkezdhetik forgalmazni Magyarországon. A magyarországi oltóanyaggyárról pedig azt mondta, hogy még idén megnyithat.

A magyar köztévé azt kérdezte, mennyire sikerült Magyarország jövőbeni energiaellátását biztosítani. Putyin azt mondta, Orbán egy sor kérdést tett fel az együttműködésünkkel kapcsolatban, ezek érintették az energetikát is. A gázszállítást és az atomenergiát és a logisztikát is. A tárgyalásokon az orosz kormány tagjaival és orosz nagyvállalatok vezetőivel is felvette a kapcsolatot és minden kérdésben pozitív választ kapott Orbán, mondta Putyin. A gázszállítás volumenének növekedésével kapcsolatban is, az Oroszországnak nem jelent majd problémát. Majd a vállalatok mondják ki a végső szót, de áprilisban meg fog történni.

Fotó: Yuri Kochetkov / Pool / Reuters
Fotó: Yuri Kochetkov / Pool / Reuters

Orbán az orosz újságírókhoz szólva elmondta, Nyugat-Európában hatalmasat nőttek az energiaárak, kivéve Magyarországon. Mert itt rezsicsökkentés volt, aminek alapja az orosz gáz.

„Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés, ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés”

– mondta. Ezért fontos, hogy közelebb kerültünk a megállapodáshoz, hogy egymilliárd köbméterrel több gáz jöjjön éves szinten, tette hozzá. Ahogy azt is, hogy Paks nélkül nincs jó magyar klímapolitika.

Bár nehéz volt a tavalyi év, ez volt a legsikeresebb az orosz-magyar együttműködésben Orbán Viktor szerint. A magyar miniszterelnök arról beszélt, hogy Putyin együttműködésével 900 ezer magyar embert tudtak beoltani orosz vakcinával. Meghosszabbították ezen kívül az orosz-magyar gázszállítási szerződéseket, aminek az energiaválságban van szerinte nagy jelentősége.

Orbán ígéretet kapott Putyintól arra, hogy érdemi tárgyalások indulhatnak arról, hogy a Magyarországra szállított gázmennyiséget éves szinten 1 milliárd köbméterrel emeljék meg.

A magyar miniszterelnök arról is beszélt, hogy hamarosan megkapja az utolsó engedélyt Paks II. és utána jön az úgy nevezett létesítési szakasz.

Orbán arról beszélt, hogy létrehoznak egy vegyes magyar-orosz vegyes vállalatot, amelynek az lesz a célja, hogy a keletről érkező termékeket Európába hozzák be.

Arra kérte a magyar miniszterelnök Putyint ezen kívül, hogy több közvetlen utasszállító repülőjárat jöjjön Oroszországból Magyarországra, legyen közvetlen járat Budapest és Jekatyerinburg, valamint Kalinyingrád között. Orbán kiegyensúlyozottnak, konstruktívnak jellemezte az orosz-magyar kapcsolatot.

Köszönöm az elnök úrnak a tanácskozás lehetőségét – kezdte Orbán a sajtótájékozótat. „Életemben nem ültem még ilyen hosszú asztalnál, de kárpótolt a tárgyalás hossza és mélysége” – mondta Orbán, utalva a cikk coverképében mutatott hosszú asztalra.

Közép-Európa mindig rajta vesztett Kelet és Nyugat konfliktusain, a magyarok abban érdekeltek, hogy a feszültséget Kelet és Nyugat között csökkentsük, és nehogy visszatérjen a hidegháború, mondta Orbán és hozzátette, ehhez tárgyalásokra van szükség, és zajlik is a párbeszéd. Ő azt kérte, hogy folytassák a tárgyalásokat.

Putyin a magyar-orosz kapcsolatokat méltatta a gyógyszeripar, a kultúra, a felsőoktatás területén is. Arról beszélt, szó esett a tárgyaláson az Oroszország és az EU közti kapcsolat alakulásáról, az orosz-ukrán kapcsolatokról, a NATO-ról és az emberi jogokról is. Több biztonsági aggályt is megfogalmazott az orosz elnök a NATO-val kapcsolatban.

Putyin megköszönte Orbán Viktornak az eredményes és közös munkát. Az orosz elnök biztos benne, hogy a mai találkozó tovább erősíti a sokrétű orosz-magyar kapcsolatokat.

Megtárgyaltuk a teherszállítás javítását is, és „partnerként küzdünk a koronavírus ellen”, mondta Putyin. Kiemelte, hogy Magyarország első EU-s országként ismerte el és használta az orosz vakcinát. És tervben van a magyarországi előállítása is a vakcinának, tette hozzá.

Részletesen megvitattuk a kétoldalú kapcsolatokkal kapcsolatos kérdéseket, kezdte a sajtótájékoztatót Putyin. Kiemelte, hogy Magyarország fontos partnere Oroszországnak, és a koronavírus ellenére tovább javultak a gazdasági kapcsolatok. A gázfogyasztás 80%-át adja Oroszország Magyarországnak, 2036-ig hosszabbították meg a szerződést, így piaci ár alatt vásárolhat Magyarország gázt továbbra is. Fontos, hogy Magyarországon keresztül halad át az orosz gáz, és Magyarország bizonyította, hogy megbízható partner ebben a tekintetben is – mondta Putyin.

Orbán Viktor a tárgyaláson arról beszélt, hogy megnyeri az áprilisi választást – erről az orosz hírügynökség számolt be az orosz-magyar csúcstalálkozó elején. „Őszintén szólva, nem tervezek távozni” – fogalmazott a magyar miniszterelnök a Kremlben. Orbán arra számít, hogy megnyeri a választást és még évekig fog együttműködni Vlagyimir Putyinnal.

Az orosz-ukrán helyzet mellett a napirend nagyobb részét az orosz-magyar viszony aktuális ügyei teszik ki. Orbán Viktor és a főnökét Moszkvába elkísérő Szijjártó Péter nyilatkozatai alapján a találkozó előtt olyan témák előkerülése volt várható, mint a paksi atomerőmű – részben az orosz fél hibájából történt engedélyeztetési problémák miatt – késlekedő bővítésének beindítása, az Oroszország felől érkező évi 4,5 milliárd köbméter gáz évi 1 milliárd köbméterrel való megnövelése egy izmosabb gáztartalék kialakítása érdekében, a magyar–orosz légiközlekedés fejlesztése, a magyar mezőgazdasági export növelésének esélyei többek között.

A miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott, az élelmiszeriparban és turizmusban is van együttműködés a két ország között, sőt, azt is elárulta, hogy űregyüttműködésről is tárgyal Putyinnal Moszkvában.

Ukrajnával kapcsolatban Orbán Viktor kedde az MTI-nek arról beszélt, hogy a látogatása „békemisszió” is, az Európai Unió részéről. Készen állunk egy ésszerű megállapodásra, az EU egyetlen vezetője sem akar háborút – mondta a magyar miniszterelnök.

Hétfő este érkezett Orbán Viktor Moszkvába, ahol kedden hivatalos megbeszélést folytatott Vlagyimir Putyinnal. A magyar kormányfő és az orosz elnök tizenkettedik személyes találkozójáról a felek december végén állapodtak meg, és az esemény mellett az egyre viharosabb nemzetközi környezet ellenére is kitartottak.

2021 második felében a NATO által támogatott Ukrajna és Oroszország viszonya a 2014-es orosz agresszió óta nem látott mélypontra süllyedt. És bár a háború valódi esélye a manipulatív diplomáciai állásfoglalások, fenyegetések, viszont-fenyegetések és álhírek zaja ellenére is csekély (megnyugtató érveinket itt olvashatja), a mozgósítások, az ukrán hadsereg ellenálló-képességét erősítő fegyverszállítmányok és a háborúra hangoló propaganda miatt egyáltalán nem zárható ki valamilyen összecsattanás. Kijevből helyszíni riportban jelentkeztünk hétfőn.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!