Orbán inkább levágná a kezét, mint hogy bevándorlóországként definiálja Magyarországot

2022. január 28. – 08:49

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellenzék „miért támadja időről időre, újra és újra a járványkezelést? A miniszterelnök-jelöltjük rablógyilkosságnak nevezte legutóbb a járványkezelést” – hangzott el Orbán Viktor szokásos, péntek reggeli, interjú formájában előadott nyilatkozatában, ezt azonban még nem a miniszterelnök, hanem a közszolgálati rádió műsorvezetője mondta.

A Kossuth rádió hallgatói a kormányfőtől megtudhatták:

  • Az ellenzék mindent leépítene, nem ismeri el a kormány sikereit, legyen az járványkezelés, gazdaságpolitika, családpolitika, nemzetgazdasági érdek.
  • A kormány gazdaságpolitikája révén viszont az ország a nehézségek ellenére is páratlanul sikeres gazdasági évet produkált, ez tette lehetővé a 13. havi nyugdíj visszaadását, a családtámogatások kibővítését, a családosok szja-jának februári visszaadását.
  • Az oltások és a védekezés sikerét az ellenzék kockára teszi, a kormány viszont a nemzet egészének érdekében cselekszik.
  • Brüsszel klímapolitikája miatt magasak az energiaárak, de a kormány a rezsicsökkentéssel megvédi a magyar családokat, ahogyan megvédi az árstoppal az infláció egy részétől is.
  • Orbán Moszkvában a szerződésben kialkudott gázmennyiség növelését szeretné elérni.

A kormányfő Facebook-oldalán is követhető volt a beszélgetés:

Sikeres a védekezés, de az ellenzék miatt nem még sikeresebb

„Egész egyszerűen túl messzire mentek” – mondta Orbán az ellenzék kritikájáról a műsorvezető nyitó kérdésére. „Elfogadom, hogy mindig mindent lehet jobban csinálni", akár az államvezetést is, ez adja a létjogosultságát a mindenkori ellenzéknek", „de ha túl messzire megy a közönségességben, a durvaságban” az ellenzék, akkor nem szolgálják a nemzet egészét. Orbán szerint a baloldal csak részérdekeket szolgálna, az ország érdekei ellen tesznek ezzel a hozzáállással.

Szerinte az ellenzék kritikája az oltásokkal és a védekezéssel kapcsolatban oda vezet, hogy lebeszélik az embereket a védekezésről – az nem derült ki, hogy az egyesült ellenzék milyen módon beszélné le az embereket az oltásról és a védekezésről.

„A baloldalon sok heves ember van, és mondanak mindenfajta zöldségeket” – összegzett a kormányfő, megjegyezve, hogy az operatív törzsnél két éve folyamatosan nagyon „felelősségteljes, komoly és súlyos következményekkel járó munka folyik".

„Müller Cecília heroikus odaadását mindenki ismeri", de köszönet illeti Kásler Miklóst, az Emmi miniszterét és Pintér Sándor belügyminisztert is. Orbán az ellenzék kormányzati munkáját illető kritikáját ismét úgy fordította le, hogy azzal az orvosokat, ápolókat, köztisztviselőket, rendőröket támadják, márpedig „ők nem ezt érdemlik".

„A választási csaták területéről ki kellene vonni a védekezést” – mondta, miközben az ellenzéket bírálta.

Sok forrásból kell vakcina

Van elég vakcina készleten Magyarországon, de vannak olyanok is, amelyek lejárata közeledik, ezért „jobb, ha odaadjuk valakinek, mint ha kidobnánk” – indokolta a kormányfő, hogy miért jut 200 ezer AstraZeneca-vakcina Magyarországról Szudánba. A külügyminiszter feladata, hogy a lejárathoz közeledő vakcinákat „értelmesen használjuk fel", ha kell, akkor „a világ nehezebb sorsú vidékeit” megsegítve.

Ismét a műsorvezető ellenzéket érintő kérdésfelvezetése után Orbán arról is beszélt, hogy Magyarország továbbra is azon van, hogy minél több forrásból szerezzen be vakcinákat. Szerinte hiba lett volna kizárólag az EU-beszerzésre építeni. „A vakcinát gyárakban gyártják, nyereséget akarnak realizálni. A gyógyszergyárak nagyon fontosak, de nem szolgáltathatjuk ki soha sem magunkat egy-két-három, klubba tömörülő gyógyszergyárnak.”

„Világossá kell tennünk, hogy nem vagyunk zsarolhatók, és nem lehet rajtunk extraprofitot keresni" – közölte a kormányfő.

Az ellenzék által vitatott Sinopharm-vakcinákról – amelyek használatát az EU gyógyszerügynöksége (EMA) nem hagyta jóvá – itt olvashat bővebben.

Árstoppal a magyar családokért

„Persze sokan támadják ellenzéki oldalról ezt az intézkedést" – dobta be ismét, nem a kormányfő, hanem a műsorvezető.

Orbán elismételte korábbi álláspontját, amely szerint normális esetben a kormánynak nem kell beavatkoznia az árak alakulásába, de most rendkívüli helyzet van, ezért „életszagú megközelítéssel" élve úgy döntöttek, hogy egyes termékeknél befagyasztják az árakat.

„Nem várhatja a kormány a piaci szereplőktől, hogy igazítsák ki az árakat, ilyenkor új szereplőként be kell avatkozni, amíg a dolgok nem kerülnek vissza a normális kerékvágásba.”

Jó, ha kevesebbet kell fizetni – érvelt Orbán –, aki ezt nem érti, „az nem érti az életet”.

Brüsszel drágított be

Az infláció legfőbb oka Orbán szerint a brüsszeli klímapolitika, amely abból indul ki, hogy a klímavédelmet magas energiaárakkal lehet előmozdítani. A helyzet, az inflációs nyomás tehát nagyrészt „politikai döntések miatt alakult így”.

„Brüsszel energiaárakra vonatkozó politikája megbukott” – mondta, figyelmeztetve, hogy az EU ezen az úton halad tovább, növelni akarja az árakat – plusz adót vetne ki a gépkocsikra és a fűtendő lakásokra.
„A pazarlás sosem jó, de Magyarországon nem energiapazarlás van, védeni kell a családokat az energiaárakkal szemben.”

„Akármit is mond a baloldal, a rezsicsökkentés politikája mellett ki kell tartani” – mondta, megjegyezve, hogy Franciaország és Spanyolország is rezsicsökkentést vezetett be.

A családtámogatás növelését ígérte Orbán a következő ciklusra

A műsorvezető ismét felvezette egy meg nem nevezett „online médium” cikkét, amely szerint a családtámogatási juttatások „csak kampányígéretek voltak a kormány részéről. Mit gondol erről?” Orbán erről azt gondolta, hogy „Magyarországon sok minden épült fel, politikai és gazdasági rendszer is. 12 év óta polgári kereszténydemokrata kormányzás van, gazdasági rendszerünk” a számok alapján működik: 10 ezer exportképes középvállalat, nemzetközi cégeink vannak, amelyek erősödnek és terjeszkedni is képesek. „A minimálbér ma magasabb, mint a baloldali kormányzás idején az átlagbér.”

A családtámogatási rendszer szerinte egyre több elemmel bővül, és a Fidesz újabb választási győzelme esetén tovább bővül és növekszik. „Van még itt munka” – mondta Orbán, megjegyezve, hogy a következő négy évnek ez is feladata, ha a választók is úgy akarják.

Orbán: Inkább levágnám a kezem

Ezzel egy rövid kitérőt tett Orbán a migrációra is: „Nem akarunk bevándorlóország lenni” – mondta, megjegyezve, hogy az új német vezetés ugyanakkor kimondta, hogy bevándorlóországként kell gondolnia saját magára.

„Inkább levágom a kezem, mint hogy ilyen mondatot beírjak a kormányprogramba.”

„Olyan körülmény kell, hogy az asszonyok, a férjeik, a családok merjenek vállalni gyermeket”, hogy ne érezzék, hogy azért ellehetetlenülne az életük, és le kellene mondaniuk akár a személyes karrierszempontokról.

Orbán szerint az a cél, hogy eljuthassunk oda, hogy ki lehessen mondani: „Ha valaki gyermeket vállal, akkor azzal az anyagi életkörülményei nem nehezedtek, hanem javultak – jelenleg nem így áll a helyzet” – ismerte el Orbán.

„Mély meggyőződésünk, hogy ha nincsen gyerek, akkor nincsen jövő” – ismételte meg legutóbbi videójának tételmondatát. „A saját gyermekeinkre szeretnénk hagyni az országot, nem pedig idegenekre. Ha van gyermek, van jövő, ha nincs gyermek, nincs jövő, sem a családnak, sem az országnak.”

„Ha nincs gyermek, nincs jövő, felelősségünk van nemcsak magunkért, hanem a jövőért, a magyar jövőért is” – mondta el többször a tételmondatot.

Ezt segíti elő a 2021-es 6,8 százalékos növekedés, amelynek révén lehetségessé vált „a baloldal által elvett” 13. havi nyugdíj visszaadása a tervezettnél korábban, és amelynek révén lehetőség volt arra, hogy idén visszaadják a családoknak a befizetett szja-t.

„Mindig is vissza akartuk adni a 13 havi nyugdíjat, amit a baloldali kormányok elvettek" – mondta, elhessegetve, hogy ez választási fogás volna két hónappal a parlamenti választás előtt.

„Nehéz volt 2021 az egészségügy szempontjából, de sikeres a gazdaság szempontjából" – mondta Orbán, hangsúlyozva, hogy ez a kormány gazdaságpolitikája révén vált lehetségessé. A járvány miatti nehézségek a nyugdíjasokat és családosokat „gyötörték meg legjobban”, ezért irányult feléjük a segítség – közölte.

Gázért megy Putyinhoz Orbán

Az ellenzék rögtön úgy reagált, hogy „no, akkor Putyin odarendelte a magyar miniszterelnököt Moszkvába. Erről mi a véleménye?" – kérdezte a műsorvezető.

Orbán közölte: „Bennünket nem lehet sehova se odarendelni", szuverén országnak szuverén vezetése van, „a nemzeti érdekeket tartjuk szem előtt a külkapcsolatokban is”.

Vlagyimir Putyinnal ezért is találkozik évente, ha a járvány engedi, hiszen a „kiegyensúlyozott gazdasági kapcsolat a legfontosabb”.

A február 1-jére tervezett moszkvai útjának célja is ez, ezen belül pedig az, hogy növelje az Oroszországból a következő 15 évben érkező, „szerződésben már biztosított földgáz mennyiségét". Emellett az élelmiszeripar, a turizmus és az űregyüttműködés lehet a tárgyalások fő témája: „Bármilyen meglepő, az űregyüttműködésben is van Magyarországnak képessége és eladható tudása.”

Mellékesen megemlítette, hogy az európai biztonsági helyzetet is megvitatják. És úgy megy Moszkvába, hogy előtte az EU és NATO vezetőivel erről egyeztet. Nem tett említést külön az Ukrajna körüli helyzetről, amely Oroszország és a Nyugat között hidegháborús időket idéz – erről ebben a cikkünkben olvashat bővebben –, csupán annyit mondott, megint az EU-nak odaszúrva, hogy a cél az, amit „brüsszeli nyelven úgy mondanak, hogy deeszkaláció, magyarul meg úgy, hogy béke”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!