Tizenöt évre szóló gázvásárlási szerződést írtunk alá az orosz Gazprommal, Ukrajna meglepődött és válaszlépéseket tesz

Legfontosabb

2021. szeptember 27. – 16:15

frissítve

Tizenöt évre szóló gázvásárlási szerződést írtunk alá az orosz Gazprommal, Ukrajna meglepődött és válaszlépéseket tesz
Dmitrij Jevgenyevics Averkin, a Gazprom export vezérigazgató-helyettese (b3) és Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója (j3) aláírja az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződést, jobbról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2), balról Jelena Viktorovna Burmisztrova, a Gazprom elnökhelyettese a Külgazdasági és Külügyminisztériumban – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenöt évre szóló, hosszú távú gázvásárlási szerződést írt alá a magyar MVM Zrt. az orosz Gazprommal, jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten. Szijjártó szerint a szerződés ebben a bizonytalanságokkal teli világban tizenöt évre garantálni tudja Magyarország energiaellátásának biztonságát. Az ukrán külügyi tárca „meglepődött és csalódott” amiatt, hogy Ukrajnát elkerülő útvonalon érkezik a gáz Magyarországra, és az ügyben az Európai Bizottsághoz fordul. Kijev szerint az ügylet nem felel meg az 1991. december 6-án aláírt ukrán-magyar alapszerződés elveinek.

Közép-Európában az energiaellátás biztonsága mindig is kritikus fontosságú stratégiai és nemzetbiztonsági kérdés volt, mondta Szijjártó Péter az ünnepélyes aláíráson. A földgáz rendkívül fontos szerepet játszik ebben, és ez nem csupán magyar vagy térségbeli, hanem kifejezetten európai jelenség.

A földgáz-felhasználás 2020-ban 400 milliárd köbméter volt az Európai Unióban, és mértékadó vélemények szerint ezen energiaforrás jelentősége a belátható jövőben nem is fog csökkenni, mondta a miniszter. Az EU gázfelhasználásának 48 százaléka tavaly a Gazpromtól származott, s az idei év első hét hónapjában 23 százalékkal nőttek a vállalat európai irányú szállításai. A második helyen a norvég források álltak az előző évben 24 százalékkal.

Szijjártó: Az ár kedvezőbb, mint amit eddig fizettünk

„Magyarországon az energiaellátás biztonsági, szuverenitási és gazdasági, nem pedig politikai kérdés. A lakásokat, házakat, családi otthonokat politikai állásfoglalásokkal kevésbé, gázzal annál inkább lehet fűteni, és ugyanez igaz az ipar működőképességére is” – fogalmazott Szijjártó. A miniszter szerint a realitás az, hogy valós, működőképes alternatívák hiányában Magyarország energiaellátását jelenleg legbiztonságosabban, legkiszámíthatóbban a Gazprommal kötött hosszú távú szerződés keretében lehet garantálni.

A megállapodás tíz plusz öt évre, azaz tizenöt évre szól, azonban tíz év után van opció a vásárolt mennyiség módosítására, adott esetben csökkentésére. A szerződés évi 4,5 milliárd köbméter gáz megvásárlására vonatkozik. Ezt a mennyiséget a Gazprom két útvonalon szállítja Magyarországra: 3,5 milliárd köbmétert déli irányból, az október 1-jétől üzembe álló szerb-magyar interkonnektoron keresztül, illetve 1 milliárd köbmétert Ausztria felől.

A külgazdasági és külügyminiszter azt is elmondta, hogy az ár jóval kedvezőbb, mint amit a most lejáró, 1995-ben megkötött szerződés alapján fizetett a magyar fél. Ennek köszönhetően pedig szerinte megőrizhetők hosszú távon a rezsicsökkentés vívmányai, a magyar fogyasztók továbbra is az egyik legalacsonyabb gázárat fogják fizetni Európában.

Augusztus végén jelentették be, hogy egyezség jött létre a Gazprommal a szeptember végén lejáró, most érvényben lévő szerződés helyébe lépő, újabb hosszú távú magyar-orosz gázvásárlási szerződés részleteiről. A ceremónián Jelena Viktorovna Burmisztrova, a Gazprom elnökhelyettese üdvözölte a megállapodást. Kiemelte, hogy a klímacélok teljesítése érdekében különösen fontos ennek a biztonságos és hozzáférhető energiaforrásnak a használata. Október 1-jétől hat másik európai állam után már Magyarországra is fog az új déli irányból érkezni földgáz, mondta.

Ukrajna meglepődött és válaszlépéseket tesz

Az ukrán külügyminisztérium hétfőn közleményt adott ki. Eszerint az ukrán külügyi tárca „meglepődött és csalódott” amiatt, hogy Budapesten Ukrajnát elkerülő útvonalon történő gázszállítási szerződést kötöttek az orosz Gazprommal. Ukrajna ezért kezdeményezi az Ukrán-Magyar Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság soron következő ülésének elnapolását, és jelzi, hogy az Európai Bizottsághoz fordul az ügyben.

  • A vegyes bizottság ülésének elnapolását ezért kezdeményeziok, mert „a magyar-orosz gázszerződés jelentősen befolyásolja Ukrajna és Európa energiabiztonságát, a kockázatok és fenyegetések sokoldalú elemzését igénylő új körülményeket teremt, valamint a régió országai cselekvésének összehangolását igényli a negatív következmények minimalizálása érdekében”.
  • Az Európai Bizottságtól azt kérik: állapítsa meg, hogy megfelel-e a magyar-orosz gázszerződés az európai energiaügyi szabályoknak.

A közlemény kizárólag politikainak és gazdaságilag megalapozatlannak értékeli a döntést, amely „a Kreml kedvére és Ukrajna nemzeti érdekei, valamint az ukrán-magyar kapcsolatok kárára” született. Kijev úgy látja: a megállapodás az ukrán külügyminisztérium szerint nem felel meg az 1991. december 6-án aláírt ukrán-magyar alapszerződés elveinek. Magyarországnak továbbra is előnyösebb az ukrán tranzitútvonal használata, ami „lehetővé teszi a legrövidebb úton biztonságosan eljuttatni a gázt Európa országaiba” – áll a dokumentumban.

„Szomorúan állapítjuk meg, hogy ez a döntés kárt okoz a kétoldalú ukrán-magyar kapcsolatok pozitív eredményeinek és tendenciáinak”, amelyek elérése érdekében komoly erőfeszítéseket tett az ukrán és a magyar tárcavezető – fogalmaz az ukrán külügyminisztérium. Az ukrán fél abban bízott, hogy az Ukrán-Magyar Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság soron következő budapesti ülése, amelyre szeptember 29-30-án került volna sor, „újabb pozitív lépés lesz a kétoldalú viszonyban”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!