Orbán: Nem szabad úgy akarni a hatalmat, hogy közben az ország érdekei ellen teszünk

2022. január 28. – 07:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Erőteljes kampányba kezdett Orbán Viktor. A pénteki interjúban javarészt az ellenzékről, a járványkezelésről, a kormány gazdaságpolitikájáról és választási ígéreteiről, valamint a keddi moszkvai tárgyalásáról beszélt.

Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk, de aki szeretné visszahallgatni a teljes interjút, a miniszterelnök Facebook-oldalán már most megteheti:

A magyar közvélemény pontosan tudja, hogy bennünket nem lehet sehova odarendelni. „Magyarország egy szuverén ország, a kormánya is szuverén, és a vezetője is szuverén módon viselkedik” – mondta Orbán arra a kritikára, hogy Putyin Moszkvába rendelte. A miniszterelnök kedden utazik Oroszországba tárgyalni az orosz elnökkel.

2010 óta minden évben volt orosz-magyar csúcstalálkozó, kivéve a járvány első évében. Ezeken a találkozókon Magyarországnak mindig vannak világos céljai – mondta a miniszterelnök. A kiegyensúlyozott gazdasági kapcsolat most a legfontosabb, Orbán szeretné megnövelni az orosz-magyar gázmegállapodásban rögzített és biztosan szállítandó gázmennyiséget. Az élelmiszeriparban és turizmusban is van együttműködés, sőt, űregyüttműködésről is tárgyal Putyinnal.

„Nyilván nem tudjuk elkerülni, hogy beszéljünk az európai biztonsági helyzetről, ahol Magyarország álláspontja teljesen egyértelmű (…). Mi a békében vagyunk érdekeltek” – mondta a miniszterelnök az ukrán-orosz konfliktussal kapcsolatban. Hozzátette, keddi tárgyalás előtt egyeztet Magyarország nyugati szövetségeseivel, a NATO és az Európai Unió meghatározó politikusaival.

A sok nehézség ellenére példátlanul sikeres gazdasági évet zárt Magyarország, 6,8 százalék fölött volt a gazdasági növekedés.

Vannak céljaink, amiket el szeretnénk érni. Mikor teljesítsük ezeket, ha nem akkor, amikor ilyen jó gazdasági évet zártunk? – fogalmazott Orbán. Mindig is vissza akarták adni a 13. havi nyugdíjat, amit a baloldali kormány elvett. Azt gondolták, hogy csak a második hetit tudják idén, de hamarosan az egész havi nyugdíjat megkapják a nyugdíjasok. Ugyanígy gondolkoztak a fiatalok adókedezményéről. A választás előtt össze lehet vetni az elmúlt 12 év kormányzását és a 2010 előtti rendszert szerinte.

Az elmúlt 12 évben Magyarországon sok minden épült fel politikailag, gazdaságilag – mondta Orbán Viktor. Politikai stabilitás és kiszámíthatóság van, a minimálbér magasabb most, mint 2010 előtt az átlagbér. Nem egyes döntéseket hozunk, hanem rendszereket építünk – tette hozzá a miniszterelnök. Ilyen a családtámogatási rendszer. Európában a magyarok költik arányosan a legtöbbet a családokra az ország költségvetésből.

Mi nem akarunk bevándorlóország lenni – mondta Orbán, aki inkább levágná a kezét, mint hogy beírja a programba ezt. „Az lehetetlen, hogy idegen felnőttekkel pótoljuk a hiányzó magyar gyerekeket.”

A családtámogatási rendszer minden eleme megmarad, ha a Fidesz nyer áprilisban, és még újabb elemekkel egészítik ki – ígérte Orbán. Azt szeretné, hogy elérjék azt, ha valaki gyereket vállal, akkor jobb anyagi életkörülményei legyenek, mintha nem nevelne gyermeket. Nem akarunk beavatkozni az életükbe, de a gyermeket vállalók számára legalább azonos gazdasági életszínvonalat akarunk biztosítani, mint azoknak, akiknek nincs gyermekük – fogalmazott a miniszterelnök. „Ha nincs gyerek, nincs jövő.” Ez az első mondata a kormányprogramjuknak 2010 óta, de már 1998-ban is ez volt – tette hozzá.

Az infláció növekedésének több oka is van, de a legjelentősebb az energiaárak növekedése. Az energiaárak pedig tekintélyes részben politikai érdekek mentén alakulnak. „Brüsszelnek az energiaárakra vonatkozó politikája megbukott” – jelentette ki Orbán. A klímavédelmet nem magas energiaárakkal kell kikényszeríteni, mint Brüsszelben akarák. Ez zsákutca a magyar miniszterelnök szerint.

Olyan brüsszeli tervekről beszélt a miniszterelnök, hogy tovább emelnék az árakat.

Magyarországon a családokat próbálják védeni a rezsicsökkentéssel. Ha nem vezettek volna be rezsicsökkentést, a magyarországi családok sokkal többet fizetnének az áramért és a gázért – mondta Orbán. Szerinte normális ember nem támad meg egy ilyen döntést. Akármit is mond a baloldal, a rezsicsökkentés politikája mellett szerinte ki kell tartani, a klímavédelemben pedig világossá kell tenni, hogy a nagyobb szennyezőknek kell fizetnie, nem a családoknak.

Normál esetben a kormánynak nem kell beavatkoznia az árak alakulásába, de vannak rendkívüli helyzetek, amikor nem mondhatják azt, hogy a gazdasági szereplők oldják meg azokat. Amikor az infláció elszalad a világpiacon, akkor a kormány nem nézheti ölbe tett kézzel, és várhatja a piaci szereplőktől, hogy kiigazítsa az árakat, hanem fel kell lépnie új szereplőként. Azért fagyasztják be az élelmiszerárakat, hogy megvédjék az embereket. Aki azt mondja, hogy ez rossz dolog, az nem érti az életet – mondta Orbán.

A vakcinát gyárakban gyártják, azoknak tulajdonosaik vannak, akik nyereséget szeretnének realizálni – mondta Orbán. Nem szolgáltathatjuk ki az életünket egy vagy két ilyen egy klubba tömörülő gyógyszergyárnak. Fontosak a nyugati gyógyszergyárak, de nem szabad egy lábon állnunk Orbán szerint.

Nem szabad lemondanunk arról, hogy azokkal az országokkal is folyamatosan kapcsolatban legyünk, ahol jó vakcinát gyártanak. Ezért tárgyal a kormány más cégekkel is – magyarázta a miniszterelnök.

Magyarország 200 ezer oltóanyagot küld Szudánnak. Jobb ha odaadjuk a vakcinát más országnak, mint ha itthon a raktárban lejárna és kidobnánk – mondta Orbán. A lejárathoz közeledő vakcinákkal leginkább a térségben próbálunk segíteni, és a nehezebb sorsú országoknak.

Hozzátette, Magyarországon bőven van tartalék vakcinából. Nem állhat elő olyan helyzet, hogy hirtelen sok vakcinára van szükség, és nincs elég.

Az operatív törzsben komoly és súlyos következményekkel járó munka zajlik közel két éve. Orbán köszönetet mondott Pintér Sándornak és Kásler Miklósnak, hogy hajnali óráktól kezdve megfeszített munkával dolgoznak. „Müller Cecília heroikus, személyes odaadását mindenki ismeri.” Nem azt érdemlik, hogy támadják őket, mint ahogy az orvosok, ápolónők, közigazgatási szakemberek sem. A vírus elleni védekezést ki kellene szerinte vonni a választási csatákból, és inkább együttműködni.

„Mit gondol, hogy miért támadja időről-időre, újra és újra az ellenzék a járványkezelést?” Ezzel a kérdéssel kezdte Nagy Katalin a pénteki miniszterelnöki interjút.

Nehéz szakma a miénk, közfigyelem irányul ránk. Az embernek vannak gondolatai és ha nem jó formába önti azokat, hibát követ el – mondta a miniszterelnök. Túl messzire mentek az ellenzéki politikusok szerinte. Mindig mindent lehet jobban csinálni, és az ellenzéknek az a dolga – mondta a miniszterelnök – hogy elmondják, ezt és ezt lehetne jobban csinálni. Ám ha túl messzire mennek a támadásban, durvaságban, közönségességben, akkor félreérti a helyzetét. A párt a részérdekekről szól, de a részek az egészet, az országot szolgálják.

„Nem szabad úgy akarni a hatalmat, hogy közben (…) az ország érdekei ellen teszünk” – fogalmazott a miniszterelnök. Amikor úgy támadják az oltást vagy vírus elleni védekezést, hogy ezzel lebeszélik az embereket az oltásról, akkor úgy akar hatalomra jutni a baloldal, hogy rosszat tesz az országnak.

Nem szabad bizonyos határokat átlépni – mondta a miniszterelnök. Nem könnyű, különösen ha belemelegedik az ember és felhevül. Úgy látom, a baloldalon sok heves ember van és beszél mindenféle zöldségeket – tette hozzá.

Orbán Viktor a hét végén részt vesz Madridban az európai konzervatív pártvezetők egyeztetésén – erősítette meg a spanyol sajtóban megjelent híreket Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-nek kedden.

Az El Independiente írt arról, hogy a jobboldali spanyol Vox párt elnöke, Santiago Abascal a hétvégén házigazdaként fogadja Madridban a meghívott európai vezetőket. A csúcson Orbán mellett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is részt vesz.

Orbán Viktor 2010 óta csak és kizárólag a kormányközeli sajtónak ad interjút, a Kossuth rádióban rendszeresen szólal meg péntekenként. A formátum interjú, ám váratlan, meglepő kérdést nem szokott kapni, ráadásul a kérdések sokszor leginkább állítások. A kormányfő maga mondta el 2019-ben, miért nem áll szóba nem baráti sajtóval: szerinte egy interjú nem bikaviadal, és máshogy is el tud jutni a választókhoz.

Orbán 2019 elején azt hangoztatta, hogy Magyarországon baloldali, liberális és kormányellenes médiatöbbség van, majd tavaly ősszel Olaszországban már arra utalt, mintha ez kiegyenlítődött volna: „ha a magyar médiára vetünk egy pillantást, akkor a baloldalnak maximum 60, de inkább csak 50 százaléka van, és a keresztény-konzervatív jobboldalnak szintén 40-50 százaléka van”.

A magyar média helyzetével itt olvashat bővebben is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!