Paksról, gázról, a mezőgazdaságról és az űrről tárgyal Putyinnal a magyar miniszterelnök

2022. február 1. – 14:52

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz-ukrán helyzet mellett a napirend nagyobb részét az orosz-magyar viszony aktuális ügyei teszik ki. Orbán Viktor és a főnökét Moszkvába elkísérő Szijjártó Péter nyilatkozatai alapján a találkozó előtt olyan témák előkerülése volt várható, mint a paksi atomerőmű – részben az orosz fél hibájából történt engedélyeztetési problémák miatt – késlekedő bővítésének beindítása, az Oroszország felől érkező évi 4,5 milliárd köbméter gáz évi 1 milliárd köbméterrel való megnövelése egy izmosabb gáztartalék kialakítása érdekében, a magyar–orosz légiközlekedés fejlesztése, a magyar mezőgazdasági export növelésének esélyei többek között.

A miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott, az élelmiszeriparban és turizmusban is van együttműködés a két ország között, sőt, azt is elárulta, hogy űregyüttműködésről is tárgyal Putyinnal Moszkvában.

Ukrajnával kapcsolatban Orbán Viktor kedde az MTI-nek arról beszélt, hogy a látogatása „békemisszió” is, az Európai Unió részéről. Készen állunk egy ésszerű megállapodásra, az EU egyetlen vezetője sem akar háborút – mondta a magyar miniszterelnök.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!