Miközben az orosz–ukrán válság fokozódik, Orbán továbbra is Moszkvába készül

2022. január 26. – 11:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor továbbra is készül a jövő hét keddre bejelentett, Vlagyimir Putyinnal való moszkvai találkozására – közölte a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan az Atv.hu-val.

Már tavaly év végén is lehetett tudni, hogy 2022 februárjában találkozik legközelebb a magyar miniszterelnök és Oroszország elnökével, de a pontos dátum csak a múlt héten lett nyilvános. Azóta napról napra komolyabb az orosz–ukrán válság. A hírek szerint Oroszország 100 ezres hadsereget sorakoztatott fel az ukrán határnál, hogy Kijev szerint háborút indítson a független Ukrajna ellen, ezzel is megakadályozva az ország NATO-hoz való csatlakozását. Az oroszok tagadják az ukrán megszállás lehetőségét, de pár éve egész egyszerűen elfoglalták az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet, és azóta is a háttérből támogatják a keletukrán szeparatista erőket.

Múlt hét végén megérkezett Kijevbe az első kilencven tonna hadifelszerelés, amit az Egyesült Államok küldött Ukrajnának. Nagy-Britannia és az USA is felszólította a diplomatái családtagjait, hogy hagyják el az országot, de a magyar külképviselet egyelőre nem rendelt vissza senkit, és az utazási szabályokon se változtatott.

Az ellenzéki pártok hétfőn közös közleményben szólították fel Orbán Viktort arra, hogy mondja le a moszkvai útját. Szerintük az ukrajnai konfliktus körüli kiélezett helyzetben a miniszterelnök baráti találkozója Putyin elnökkel kifejezetten káros és a nemzeti érdekekkel ellentétes. Szerdán Gyurcsány Ferenc arról posztolt a Facebookon, hogy Orbán némasága „fülszaggató kiabálás”, akkor, amikor „miniszterelnök barátja, Putyin orosz elnök azt követeli, hogy Magyarország lépjen ki a NATO-ból.”

Ahogy ebben az orosz–ukrán válsággal részletesen foglalkozó cikkünkben írtunk, az ukrajnai konfliktus feloldására tett ajánlatában Moszkva lényegében kiherélné a közép- és kelet-európai NATO-tagok védelmi garanciáit. A szuverenitását az EU-val szemben gyakran harcosan védelmező magyar kormány most nem szólalt meg az ügyben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!