Az Egyesült Államok felszólította a diplomatái családtagjait, hogy hagyják el Ukrajna területét

2022. január 24. – 06:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai külügyminisztérium felszólította a kijevi nagykövetségén dolgozó diplomaták családtagjait, hogy hagyják el Ukrajna területét, írja a Reuters. Továbbá azt ajánlják az országban tartózkodó amerikai állampolgároknak, hogy gondolják át, akarnak-e Ukrajnában maradni, amikor minden hír szerint Oroszország katonai behatolást tervez a területen. Ezenkívül az amerikai külügy azt is jelezte, hogy amelyik amerikai teheti, inkább halassza el az ukrajnai vagy oroszországi utazásait a kellemetlenségek elkerülése végett.

Az amerikai nagykövetség szerint bármelyik pillanatban megindulhat az orosz katonai akció Ukrajna területére, és az Egyesült Államok nem tudja biztosítani, hogy azonnal evakuálja minden állampolgárát az országból.

A hírek szerint Oroszország 100 ezres hadsereget sorakoztatott fel az ukrán határnál, hogy Kijev szerint háborút indítson a független Ukrajna ellen, ezzel is megakadályozva az ország NATO-hoz való csatlakozását. Az oroszok tagadják az ukrán megszállás lehetőségét, de hát jó pár éve egész egyszerűen elfoglalták az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet, és azóta is a háttérből támogatják a keletukrán szeparatista erőket.

Az Európai Unió viszont egyelőre nem követi az amerikaiak példáját, legalábbis ezt derül ki Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének nyilatkozatából.

Nincs szükség az ukrán(-orosz) határon kialakult helyzet dramatizálására, és a diplomaták hazahívására, hacsak Antony Blinken amerikai külügyminiszter a mai videokonferencián nem lát el minket olyan információval, amely indokolná ezt a lépést

– mondta Borrell az MTI tudósítása szerint.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!