Biden szerint Oroszország rá fog mozdulni Ukrajnára, Kijev amerikai gyártmányú fegyvereket kaphat

2022. január 20. – 11:16

Biden szerint Oroszország rá fog mozdulni Ukrajnára, Kijev amerikai gyártmányú fegyvereket kaphat
Biden sajtótájékoztatója 2022. január 19-én – Fotó: Mandel Ngan / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök egy szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy szerinte Oroszország „rá fog mozdulni” Ukrajnára, de Vlagyimir Putyin nem akar egy „totális háborút” – írja a BBC. Csütörtökön aztán az Egyesült Államok jóváhagyta három NATO-szövetségesnek, Észtországnak, Litvániának és Lettországnak, hogy mostantól amerikai gyártmányú fegyvereket szállíthat Ukrajnának – írja a Politico.

Biden szerint egy megszállásért Oroszországnak súlyos árat kell majd fizetnie, de egy kisebb behatolásra már más lenne a reakció.

Oroszországnak jelenleg százezer katonája állomásozik az ukrán határon, de tagadják, hogy megszállást terveznének. A helyzetről és az utóbbi napok tárgyalásairól írt cikkünket itt lehet elolvasni.

Biden a sajtótájékoztatóján elmondta, hogy attól függően, mi fog történni, a NATO országai máshogy lennének hajlandóak reagálni. Szerinte ha egy „egyszerű behatolás” történne, akkor a szövetség országai először megvitatnák, hogy mit is kellene tenniük.

A Fehér Ház sajtófőnöke később pontosította Biden szavait, és megerősítette, hogy ha az orosz erők átlépik az orosz határt, az megszállásnak számít, és akkor Oroszország „gyors, erős és egységes” válaszra számíthat.

Erre a pontosításra azért is volt szükség, mert Kijevben is felmerült, hogy az orosz erők Biden szavait értelmezhetik úgy is, hogy van az a fokú katonai beavatkozás Ukrajnával szemben, amely még nem von maga után súlyos szankciót. A Fehér Ház végül egyértelművé tette, hogy „kisebb behatolás” is az ukrán államhatár katonai erővel való átlépését és ukrán katonák elleni halálos támadásokat jelenti, így egységes, kemény válaszlépéssel jár.

Később Biden is újra megszólalt, és pontosította korábbi sajtótájékoztatóját. „Teljesen egyértelművé tettem Putyin számára, hogy ne legyenek félreértések. Ha bármilyen orosz csapatok átkelnek az ukrán határon, az inváziónak minősül”. Mint mondta, egy ilyen katonai beavatkozás Washington szövetségeseivel egyeztetett, súlyos gazdasági következményekkel járna Oroszország számára.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is reagált Biden „kisebb betöréssel” kapcsolatos kijelentésére, mondván, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy Oroszország zöld jelzést kapott volna egy lehetséges támadásra Ukrajna ellen.

Biden az eredeti sajtótájékoztatón elmondta, hogy szerinte Putyin tesztelni fogja az Egyesült Államokat és a NATO-t egyaránt, de ezért még megfizethet. „Még nem is látott olyan szankciókat, amiket akkor kap, ha tesz egy lépést” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy egy ukrajnai konfliktusba belekeverednének-e a szomszédos NATO-tagok, Biden azt mondta, hogy

„az egyetlen háború, ami rosszabb a szándékosnál, az a szándékolatlan háború, és aggódom, hogy ezzel elszaladhat a ló.”

Ugyanakkor a Politico szerint az amerikai Külügyminisztérium csütörtökön engedélyezte három NATO-tagállamnak, hogy többek között páncéltörő rakétákat, lőszereket, és más, amerikai gyártmányú fegyvereket küldjenek Ukrajnába. Az amerikai kormány összesen 200 millió dollár értékű katonai felszereléseinek szállítását a következő napokban kezdik meg.

A lett, észt és litván kérések az elmúlt hetekben érkeztek, és az utolsót szerdán hagyták jóvá – közölte egy névtelenséget kérő amerikai kormányzati tisztviselő. Azt nem árulta el, hogy pontosan milyen fegyverekre vonatkozott az engedélyeztetés.

Az elnök szerint az Egyesült Államok még nyitott arra, hogy tárgyaljon Oroszországgal, és egy csúcstalálkozó Putyinnal még mindig egy lehetőség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!