Az ellenzéki pártok felszólították Orbánt, hogy az orosz–ukrán helyzet miatt mondja le a moszkvai látogatását

2022. január 24. – 17:41

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellenzéki pártok közös közleményben szólították fel Orbán Viktort, hogy mondja le a Vlagyimir Putyinnal február 1-jére tervezett moszkvai látogatását.

Az ellenzék szerint az ukrajnai konfliktus körüli kiélezett helyzetben a miniszterelnök baráti találkozója Putyin elnökkel kifejezetten káros és a nemzeti érdekekkel ellentétes.

„Orbán Viktor látogatása – és az a tény, hogy a kialakult helyzet ellenére sem mondta le az utat – azt üzeni, hogy a NATO- és EU-tagállamok nem egységesek Putyin javaslatainak elutasításában”

– írták a közös közleményben. Szerintük a találkozó csak bátorítja Putyint a feszültségek fokozására.

A pártok amiatt is aggódnak, hogy a látogatás során döntő lépést kívánnak tenni Paks 2 építése kapcsán, és egy, Magyarország számára előnytelen újabb gázmegállapodást is tető alá akarnak hozni.

Az ellenzéki közleményben a pártok egy Ukrajna szuverenitása és területi integritása melletti kiállást szorgalmaztak, mivel amellett, hogy Magyarország érdeke, hogy a kárpátaljai magyarok háború veszélye nélkül élhessenek Ukrajna területein.

A hírek szerint Oroszország 100 ezres hadsereget sorakoztatott fel az ukrán határnál, hogy Kijev szerint háborút indítson a független Ukrajna ellen, ezzel is megakadályozva az ország NATO-hoz való csatlakozását. Az oroszok tagadják az ukrán megszállás lehetőségét, de pár éve egész egyszerűen elfoglalták az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet, és azóta is a háttérből támogatják a keletukrán szeparatista erőket.

Az elmúlt napokban megérkezett Kijevbe az első kilencven tonna hadifelszerelés, amit az Egyesült Államok küldött Ukrajnának. Nagy-Britannia és az USA is felszólította a diplomatái családtagjait, hogy hagyják el az országot. A magyar külképviselet egyelőre nem rendelt vissza senkit, és az utazási szabályokon se változtatott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!