Nagy-Britannia is hazarendeli a követségi dolgozók családtagjait Ukrajnából az orosz inváziótól tartva

2022. január 24. – 15:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A brit kormány hazarendeli követsége néhány alkalmazottját és azok családtagjait egy esetleges orosz inváziótól tartva, miután az amerikai külügyminisztérium is az ország elhagyására szólította fel vasárnap délután az amerikai diplomatacsaládokat és a külképviselet azon dolgozóit, akiknek jelenlétére nincs feltétlenül szükség – írja brit médiaértesülések nyomán az MTI.

A magyar kormány jelenleg nem tervezi hazahívni kijevi nagykövetségének munkatársait, mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Telex kérdésére, miként az Európai Unióban sem gondolkodnak hasonlóban, legalábbis erre utal Josep Borellnek, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének nyilatkozata: „Nincs szükség az ukrán(–orosz) határon kialakult helyzet dramatizálására és a diplomaták hazahívására, hacsak Antony Blinken amerikai külügyminiszter a mai videókonferencián nem lát el minket olyan információval, amely indokolná ezt a lépést.”

Az ukrán külügyminisztérium elhamarkodottnak minősítette az amerikai külügyminisztérium döntését, és bár tiszteletben tartja, hangsúlyozta, hogy mind az amerikai, mind pedig a brit követség tovább fog működni, továbbra is elvégzik a munkát, ráadásul az alkalmazottak, ha akarnak, szabadon távozhatnak – összegzett Oleg Nyikolenko külügyi szóvivő.

Szerinte ugyanis nem történt az utóbbi időben olyan rendkívüli változás a biztonsági helyzetben, ami ezt indokolná, mivel ahogyan fogalmazott: az újabb és újabb orosz agressziós hullámok veszélye 2014 óta állandó, az orosz csapatok Ukrajna határaihoz vonása pedig már tavaly áprilisban elkezdődött.

A külügyi szóvivő azt is hozzátette, hogy: nem kell aggódni amiatt, hogy az amerikaiaknak azt tanácsolják, regisztrálják utazási terveiket a külügyminisztérium honlapján, mert ez egy bevett nemzetközi gyakorlat a külföldi állampolgárokkal való kapcsolattartásra, az ukrán külügyminisztérium is rendelkezik hasonló rendszerrel.

A brit követség Kijevben – Fotó: Anadolu Agency / Getty Images
A brit követség Kijevben – Fotó: Anadolu Agency / Getty Images

A szóvivő szerint ráadásul Oroszország terjeszti az álhíreket és a dezinformációkat a nemzetközi médiában azzal a céllal, hogy pánikot keltsen, és elriassza a külföldi partnerek vállalkozásait, aláásva ezáltal Ukrajna pénzügyi és gazdasági stabilitását. „Ebben a helyzetben fontos, hogy józanul mérjük fel a kockázatokat, és nyugodtak maradjunk” – emelte ki Nyikolenko, aki azt is hozzátette, hogy Ukrajna különösen hálás az Egyesült Államoknak nemcsak a diplomáciai segítségért, hanem a legmodernebb fegyverek és technikai eszközök biztosításáért, továbbá az ország védelmi képességeinek erősítéséért is.

A BBC szerint a brit diplomaták hazarendelése azonban csak óvintézkedésnek számít, és semmi rendkívüli nem történt az elmúlt 24 órában, ami veszélyessé vált volna az USA-nak és az Egyesült Királyságnak. Az Egyesült Államok közlése szerint is csak a nem hivatalos személyzet hagyja el az országot. Ugyanakkor mindenkinek azt ajánlják, hogy ne utazzon most Ukrajnába és Oroszországba, mivel potenciális veszélyben lehetnek.

A NATO-tagok közül eddig Dánia, Spanyolország, Bulgária és Hollandia küld több vadászrepülőgépet és hadihajót Kelet-Európába a régió biztosítása végett, mivel a NATO vezetője szerint fennáll egy új európai konfliktus veszélye.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette: az Európai Unió új, sürgősségi kölcsönökből és támogatásokból álló pénzügyi támogatási csomagot nyújt Ukrajnának. A Bizottság így először egy 1,2 milliárd eurónyi összegű sürgősségi támogatást javasolt, amit később 120 millió eurós támogatás követ az ellenálló képesség megerősítéséhez, majd azt egy hatmilliárd eurós befektetés Ukrajna jövőjébe.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!