Nagy-Britannia is hazarendeli a követségi dolgozók családtagjait Ukrajnából az orosz inváziótól tartva

2022. január 24. – 15:34

Másolás

Vágólapra másolva

A brit kormány hazarendeli követsége néhány alkalmazottját és azok családtagjait egy esetleges orosz inváziótól tartva, miután az amerikai külügyminisztérium is az ország elhagyására szólította fel vasárnap délután az amerikai diplomatacsaládokat és a külképviselet azon dolgozóit, akiknek jelenlétére nincs feltétlenül szükség – írja brit médiaértesülések nyomán az MTI.

A magyar kormány jelenleg nem tervezi hazahívni kijevi nagykövetségének munkatársait, mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Telex kérdésére, miként az Európai Unióban sem gondolkodnak hasonlóban, legalábbis erre utal Josep Borellnek, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének nyilatkozata: „Nincs szükség az ukrán(–orosz) határon kialakult helyzet dramatizálására és a diplomaták hazahívására, hacsak Antony Blinken amerikai külügyminiszter a mai videókonferencián nem lát el minket olyan információval, amely indokolná ezt a lépést.”

Az ukrán külügyminisztérium elhamarkodottnak minősítette az amerikai külügyminisztérium döntését, és bár tiszteletben tartja, hangsúlyozta, hogy mind az amerikai, mind pedig a brit követség tovább fog működni, továbbra is elvégzik a munkát, ráadásul az alkalmazottak, ha akarnak, szabadon távozhatnak – összegzett Oleg Nyikolenko külügyi szóvivő.

Szerinte ugyanis nem történt az utóbbi időben olyan rendkívüli változás a biztonsági helyzetben, ami ezt indokolná, mivel ahogyan fogalmazott: az újabb és újabb orosz agressziós hullámok veszélye 2014 óta állandó, az orosz csapatok Ukrajna határaihoz vonása pedig már tavaly áprilisban elkezdődött.

A külügyi szóvivő azt is hozzátette, hogy: nem kell aggódni amiatt, hogy az amerikaiaknak azt tanácsolják, regisztrálják utazási terveiket a külügyminisztérium honlapján, mert ez egy bevett nemzetközi gyakorlat a külföldi állampolgárokkal való kapcsolattartásra, az ukrán külügyminisztérium is rendelkezik hasonló rendszerrel.

A brit követség Kijevben – Fotó: Anadolu Agency / Getty Images
A brit követség Kijevben – Fotó: Anadolu Agency / Getty Images

A szóvivő szerint ráadásul Oroszország terjeszti az álhíreket és a dezinformációkat a nemzetközi médiában azzal a céllal, hogy pánikot keltsen, és elriassza a külföldi partnerek vállalkozásait, aláásva ezáltal Ukrajna pénzügyi és gazdasági stabilitását. „Ebben a helyzetben fontos, hogy józanul mérjük fel a kockázatokat, és nyugodtak maradjunk” – emelte ki Nyikolenko, aki azt is hozzátette, hogy Ukrajna különösen hálás az Egyesült Államoknak nemcsak a diplomáciai segítségért, hanem a legmodernebb fegyverek és technikai eszközök biztosításáért, továbbá az ország védelmi képességeinek erősítéséért is.

A BBC szerint a brit diplomaták hazarendelése azonban csak óvintézkedésnek számít, és semmi rendkívüli nem történt az elmúlt 24 órában, ami veszélyessé vált volna az USA-nak és az Egyesült Királyságnak. Az Egyesült Államok közlése szerint is csak a nem hivatalos személyzet hagyja el az országot. Ugyanakkor mindenkinek azt ajánlják, hogy ne utazzon most Ukrajnába és Oroszországba, mivel potenciális veszélyben lehetnek.

A NATO-tagok közül eddig Dánia, Spanyolország, Bulgária és Hollandia küld több vadászrepülőgépet és hadihajót Kelet-Európába a régió biztosítása végett, mivel a NATO vezetője szerint fennáll egy új európai konfliktus veszélye.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette: az Európai Unió új, sürgősségi kölcsönökből és támogatásokból álló pénzügyi támogatási csomagot nyújt Ukrajnának. A Bizottság így először egy 1,2 milliárd eurónyi összegű sürgősségi támogatást javasolt, amit később 120 millió eurós támogatás követ az ellenálló képesség megerősítéséhez, majd azt egy hatmilliárd eurós befektetés Ukrajna jövőjébe.