Telex Neked #37: befagyasztott benzinár, Fidesz-kongresszus és brutál nagy LMBTQ+-buli közpénzen

2021. november 19. – 04:54

Telex Neked #37: befagyasztott benzinár, Fidesz-kongresszus és brutál nagy LMBTQ+-buli közpénzen
Böszörményi Edina, háttérben pedig a csodás balatoni panoráma

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele, a november 11. és november 17. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Sziasztok, Böszörményi Edina vagyok, legtöbbször a Telex Instát vagy a Facebookot pörgetem munkaidőben is, mivel én vagyok a Telex közösségi médiás csapatának egyik felelőse. Posztszövegeket írok, képeket válogatok, Facebook-ügyeletet is viszek, plusz a Telex TikTok-csatornáján is fel-feltűnök. Életem dolgos éveiben kommunikálom a kommunikálandót, videózom, és az újságírás műfaja sem áll messze tőlem. Szabad, boldog, három állatgyerekes (Papi, ifj. Fostos József, Nudli), turkálóba és erdőbe járós lény vagyok.

Ennyit rólam, most nézzük, mi történt az elmúlt napokban.

Benzin benzin hátán

Forró volt a helyzet benzinfronton, ugyanis hétfőtől 480 forintban maximálták a 95-ös benzin és a dízel árát, és azokat a benzinkutakat, amik nem tartják be az árstopot, be fogják zárni, sőt már jelentkezni lehet a bezárt kutak üzemeltetésére is. Az intézkedésen az átlagfelhasználó nyer pár ezer forintot, kordában tartja az inflációt, de a vesztesek is megvannak már. Mutatunk pár tippet is, hogyan fogyasszon kevesebbet az autó.

Dübörög a járvány

Bár hétfőn Magyarország elérte a 6 millió beoltottat, a napi új fertőzöttek száma és a halálozási adatok sem túl kedvezőek, sőt az amerikai járványügy szerint egyenesen kockázatos ma hazánkba beutazni. Mit érzékelünk mi ebből? Sokat nem, mivel a megszigorított maszkhasználaton kívül egyéb korlátozások még nincsenek, a Magyar Orvosi Kamara szerint ha nem akarunk karácsonyra rengeteg halottat, akkor szigorítás kell. Más országok alaposan elemzik, hányan fertőződnek meg a beoltottak közül. Miközben nálunk ezt az adatot még mindig titkolják, a szomszédos Ausztriában kitiltották az oltatlanokat a vendéglátóhelyekről, hétfőtől pedig már elvileg az otthonukat is csak meghatározott célból hagyhatják el.

Szelfigép, újraválasztott Orbán Viktor

Vasárnap tartották a Fidesz 29. tisztújító kongresszusát, ahol újabb két évre újraválasztották Orbán Viktort. A miniszterelnök beszédet is mondott, és külön megköszönte feleségének, hogy akkor is mellette volt, amikor nem érdemelte meg. Videósaink pedig az érkezőket csípték el pár mondatra, kiderült, hogy vannak fideszesek, akik örülnének, ha Orbán kiállna vitázni Márki-Zay ellen.

Állatvédelem felsőfokon?!

Börtönnel büntethetik a szaporítókat és az állatviadalok nézőit, hatékonyabb lesz az állattartástól való eltiltás ellenőrzése. Múlt héten tárgyalták először a parlamentben az állatvédelmi törvényjavaslat-csomagot, ami bár a civilek és szakértők szerint komoly előrelépést jelent, azért itt is vannak még vakfoltok, az ellenzék pedig több javaslattal is kiegészítené a csomagot. Szakértőkkel értelmeztük a tervezetet.

Glitter, vörös szőnyeg, sztárparádé

Csókolózó férfiak, szexi és szabad emberek és LMTBQ+-buli volt az idei MTV EMA budapesti díjátadóján, mindez a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezésében, aka kormányzati pénzen. Jeetendr Sehdev marketingguru pedig Orbán Viktornak is üzent ruházatával a vörös szőnyegről.

A hét kultjai

  • Mészáros Lőrinc volt felesége bemutatta a művészetét Bicskén, verset is olvasott.
  • A Netflix 2021-es megasztárfilmje, a Red Notice lehetne akár egy kétórás képernyővédő is, filmkritika.
  • Diana hercegné a teljes idegösszeomlás szélén, az új Diana-filmet, a Spencert is megnéztük.

A múlt hét legolvasottabb Telex-cikke

A múlt hét legolvasottabb cikke egy olyan eldugott szigetről szól az Atlanti-óceán közepén, ahol csak egy évvel később tudták meg, hogy véget ért az első világháború.

A hét képe

Minden héten Barakonyi Szabolcs választja ki a hét képét.

A lőfegyverrel kapcsolatos bűncselekmények egyre nagyobb problémát jelentenek Ecuadorban. A hét képe is az ország erőszakos oldalát mutatja be. Az ecuadori fegyveres erők Guayaquilban közel 4000, többségében razziák során elkobzott fegyvert semmisítettek meg. A fegyverek több mint felét Guayaquilban, Ecuador legnagyobb és legnépesebb városában foglalták le, 40 százalékát Pichincha tartományban, ahol a főváros, Quito található. A hatóságok november 16-án egy sajtótájékoztatón egy hatalmas elektromágnessel emelték az olvasztókemencébe a gépfegyvereket, puskákat, sörétes puskákat, pisztolyokat és revolvereket. Emellett rengeteg lőszert is megsemmisítettek, a tetemes mennyiség nagyjából egy év alatt jött össze.

Fotó: Santiago Arcos / Reuters
Fotó: Santiago Arcos / Reuters

Ha kíváncsi arra, hogy mutatkoznak be személyes miniinterjúkon keresztül a Telex kollégái, itt tud feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!