Csütörtökig lehet jelentkezni az árstop miatt bezáró benzinkutak üzemeltetésére

2021. november 15. – 16:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökig jelentkezhetnek az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál (ITM) azok a szolgáltatók, akik készek lennének a bezáró benzinkutak átvételére és üzemeltetésére – írja a minisztérium közleménye.

Az elszabaduló benzinárak és a kilenc éve nem látott mértékű infláció miatt a kormány november 15-től 480 forintban rögzítette a 95-ös oktánszámú benzin és a dízel literenkénti árát. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy azokat a benzinkutakat, ahol nem tartják be az árstopot, be fogják zárni.

Ugyanakkor az üzemszünetet hirdető vagy ismételt jogsértésen ért benzinkutak működtetése az ellátás biztonsága érdekében átmenetileg egy nyilvántartott szolgáltatóra bízható. A megfelelő felkészültséggel és engedéllyel rendelkező vállalkozások 2021. november 18-áig jelezhetik igényüket a nyilvántartásba vételre az Innovációs Minisztériumnál – írja az ITM.

A hétfőtől hatályos szabályok szerint azok a szolgáltatók, akik nem hajlandóak 480 forintos literenkénti áron adni a benzint, kötelesek üzemszünetet hirdetni. „Az ismételt jogsértésen ért vállalkozás üzemeltetési joga legalább egy nap, legfeljebb fél év időtartamra korlátozható. Ilyen esetekben a szakminiszter kijelölése alapján a szükséges anyagi, technikai és ellátási képességekkel, megfelelő hatósági engedéllyel rendelkező, korábban nyilvántartásba vett szolgáltató veheti át ideiglenesen a benzinkút működtetését” – áll a közleményben.

Az OMV Nagykőrösi úti üzemanyagtöltő-állomása Budapesten 2021. november 15-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Az OMV Nagykőrösi úti üzemanyagtöltő-állomása Budapesten 2021. november 15-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

„A más üzemanyagtöltő állomásának üzemeltetésére vállalkozóknak ebbéli szándékukat 2021. november 18-ig kell bejelenteniük az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál a kormányrendelet melléklete szerinti adattartalommal. Nem lehet nyilvántartott szolgáltató, aki üzemszünetet hirdetett, vagy akinek üzemeltetési jogát többszöri jogsértés miatt korlátozták” – írják.

A rendelet részletei szombat este jelentek meg a Magyar Közlönyben. Ebből kiderült, hogy a kutaknak kötelező nyitva lenniük, nem zárhatnak be maguktól. Az esetben viszont kötelező üzemszünetet tartaniuk, ha két napnál hosszabb ideig nem árulják a megjelölt üzemanyagokat.

A közlöny úgy fogalmaz: „köteles üzemszünetet hirdetni az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője, ha a fogyasztókat az Árrendelet szerinti termékekkel kiszolgálni 7 napon belül nyitvatartási idejében összesen 48 órán keresztül nem tudja. Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője más okból üzemszünetet nem hirdethet”.

Emellett az üzemszünet közben a kutakon más kereskedelmi tevékenységet sem lehet folytatni, és rövidebb ideig sem lehetnek nyitva a szokásosnál. Az a kút, amelyik nem tartja be az előírásokat, szankciókra számíthat:

  • 100 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírságot kaphat, fellebbezni nem lehet a büntetés ellen;
  • ismételt jogsértés esetén akár fél évre is eltilthatják az üzemeltetőt a saját benzinkútjának üzemeltetésétől.

Az olajpiac mostani helyzetéről és arról, a járvány hogyan befolyásolta a benzinár zuhanását, majd újbóli növekedését, ebben a cikkben olvashat. A benzinár befagyasztásának várható következményeiről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!