Többször is összeütközésbe került már a törvénnyel a Trump golfklubjánál merényletre készülő férfi

Legfontosabb

2024. szeptember 16. – 23:30

Többször is összeütközésbe került már a törvénnyel a Trump golfklubjánál merényletre készülő férfi
Egy járőr sétál a Trump International Golf Clubnál, miután bejelentették, hogy lövések dördültek Donald Trump republikánus elnökjelölt és volt amerikai elnök golfpályájánál a floridai West Palm Beachen 2024. szeptember 15 – Fotó: Marco Bello / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint vasárnap este újabb merényletre készült egy férfi Donald Trump republikánus elnökjelölt ellen. Az exelnök épp egyik floridai golfklubjában, a Trump International Golf Clubban játszott, amikor a biztonságára vigyázó egyik ügynök – a politikusok védelméért felelős Secret Service tagja – észrevett egy férfit, aki épp átdugta egy gépkarabély csövét a drótkerítésen. A golfpályán tartózkodó ügynökök azonnal lövéseket adtak le a gyanús alakra, melyekkel megfutamították őt.

A férfi a helyszínen hagyta „AK-47-jellegű” karabélyát, fegyverre szerelhető távcsövét, egy GoPro kamerát, golyóálló mellénybe való kerámiabetéteket és két hátizsákot, bepattant a SUV-jába, és elhajtott. Az időközben riasztott rendőrök azonban ekkor már ellenőrzőpontokat alakítottak ki a nagyobb utakon, ráadásul a birtokukban volt egy járókelő fotója alapján az autó típusa és rendszáma. Ezért az I-95-ös autópályán, a golfklubtól 70 kilométerre északra le is kapcsolták a férfit. A hatóságok bejelentették, hogy a gyanúsítottnak a vádemelés előtt pszichiátriai vizsgálaton kell majd átesnie.

Palm Beach megye seriffje egy gépkarabélyról és más otthagyott tárgyakról készített fényképet tart a kezében a merényletkísérlettel kapcsolatos sajtótájékoztatón 2024. szeptember 15-én a floridai West Palm Beachen – Fotó: Joe Raedle / Getty Images
Palm Beach megye seriffje egy gépkarabélyról és más otthagyott tárgyakról készített fényképet tart a kezében a merényletkísérlettel kapcsolatos sajtótájékoztatón 2024. szeptember 15-én a floridai West Palm Beachen – Fotó: Joe Raedle / Getty Images

A történtek első rendőrségi rekonstrukciója alapján Trump mintegy 250-450 méterre lehetett a fegyverestől. És bár egy 300 méteres hatékony lőtávval rendelkező Kalasnyikovval bajosan lehetett volna célzott lövést leadni rá, a politikus élete közvetve veszélyben forgott.

Hétfőn egy szövetségi bíróságon a férfi ellen egyelőre két rendbeli lőfegyverrel való visszaélés miatt emeltek vádat, de további vádemelések is várhatók az ügyben. Korábban elítélt bűnözőként ugyanis Routh nem tarthatott fegyvert, másrészt fegyverén felismerhetetlenné tették a sorozatszámot.

A telefonjának adatai alapján Routh körülbelül 12 órán át várakozott a golfpályánál. A férfi által vezetett Nissan terepjáró rendszáma pedig egy 2012-es fehér Ford teherautóra volt bejegyezve, amelyet korábban elloptak.

Alig több mint két hónap alatt másodjára terveztek Trump életére törni: a republikánus elnökjelöltre július 13-án nyitott tüzet egy merénylő a pennsylvaniai Butlerben tartott választási gyűlésén. Az egyik épület tetejéről tüzelő 20 éves férfi több embert eltalált, miután leadta lövéseit. Donald Trump élete három centin múlt, de csak a füle sérült meg, egy résztvevő halálos lövést kapott, ketten pedig megsérültek a lövöldözésben. A merénylővel a Secret Service mesterlövészei végeztek.

Többször is összeütközésbe került a törvénnyel

Annak ellenére, hogy a rendőrség nem nevezte meg a vasárnap elfogott gyanúsítottat, amerikai lapok egyöntetűen az Észak-Karolina államban született, jelenleg Hawaiin élő 58 éves Ryan Wesley Routh-ot tartják a merényletkísérlet elkövetőjének. Routh életéről és lehetséges motivációiról csak töredékes információk láttak napvilágot, és – annak ellenére, hogy tudásunk gyakorlatilag óráról órára gyarapodik – sok a feloldatlan ellentmondás.

A CNN információi szerint a férfi egy kis építőipari vállalkozás tulajdonosa, mely „megfizethető házakat és raktárakat kínál”, azonban egyes kuncsaftjai is megfigyelték azt, hogy néha agresszívan reagált.

A férfi korábban többször is összetűzésbe került a törvénnyel; 2002-ben Észak-Karolinában letartóztatták, miután egy autós igazoltatásnál „rátette a kezét” a birtokában lévő lőfegyverre, majd elmenekült, és egy épületben elbarikádozta magát. Ezen kívül automata fegyver birtoklása és pénzügyi szabálytalanságok miatt is a hatóságok látókörébe került, azonban kiterjedt ügyeinek feltérképezése még nem történt meg.

Geopolitikai könyvben fejtette meg a világot

Egy politikus elleni támadásnál mindig különös figyelem irányul az elkövető politikai nézeteire – különösen egy amerikai elnökválasztási kampány hajrájában. Routh politikai nézetei meglehetősen hektikusak.

2016-ban Donald Trump támogatója volt, azonban a Capitolium 2021-es ostroma miatt szembefordult vele. Az X platformon vasárnap elérhetetlenné tett posztjai alapján Routh a 2024-es republikánus előválasztáson a mérsékeltebb Nikki Haley-t és a több vitán elszabadult hajóágyúként viselkedő Vivek Ramaswamyt támogatta. Azonban csak szavakban, mivel az észak-karolinai választási hatóságok szerint márciusban az ottani demokrata előválasztáson adott le szavazatot, és 100 dolláros adományt fizetett a Demokrata Párt kampányát támogató ActBlue szervezetnek.

A merénylő politikai aktivitása azonban ennél jóval kiterjedtebb. Routh 2023-ban a New York Times látókörébe is bekerült, mivel azon munkálkodott, hogy a 2021-ben hatalomra került tálib rezsim elől emigráló afgán katonákat toborozzon az Ukrajna oldalán harcoló Nemzetközi Légióba. A harcokban az előzetesen vártnál jóval kisebb szerepet játszó alakulat azonban közölte, hogy a férfi megkeresésére nem is válaszoltak, mivel teljesen irreális ötletekkel és ígéretekkel bombázta őket. A New York Times riporterében hasonló érzéseket keltett a férfi, ezért végül ejtette a sztoriját. Emellett a Newsweek romániai újságírója kétszer is találkozott az Ukrajna támogatásáért lobbizó Routh-szal.

Routh egyébként annak ellenére, hogy 2022-ben egyik tweetjében azt írta, kész lenne életét áldozni Ukrajnáért, nem állt be a nemzetközi brigádba, mivel túl idős volt és nem rendelkezett a feltételként szabott katonai tapasztalattal sem.

Ryan Wesley Routh – Fotó: Social Media / Reuters
Ryan Wesley Routh – Fotó: Social Media / Reuters

Routh-ot valószínűleg az egészségesnél jobban foglalkoztatta a világ sorsa, amire az a tény is utal, hogy saját kiadásban jelentetett meg egy geopolitikai megfejtéseket tartalmazó 291 oldalas könyvet, aminek a címe igen sokatmondó:

Ukrajna megnyerhetetlen háborúja: A demokrácia végzetes hibája, a világtól való elfordulás és globális állampolgárság – Tajvan, Afganisztán, Észak-Korea és az Emberiség vége

Ebben a könyvben nem fukarkodott a negatív jelzőkkel: Trump szerinte „idióta”, „bohóc” és „bolond”; és a Trump által szított január 6-i ostromot Nicolás Maduro venezuelai elnök autoriter uralmával állította párhuzamba.

Ruth geopolitikai ívű tevékenységének itt még nincs vége: Twitteren (azóta X) meghívta Kim Dzsongunt az észak-koreai ballisztikus rakéták első számú amerikai célpontjának számító Hawaiira, ráírt Nikki Haley-re, miért nem emeli fel a szavát Gáza mellett, és a cikk kereteit teljesen szétfeszítő random gondolatokat is megosztott a zsidók és a történelmi Palesztina kapcsolatáról.

Egység az erőszak ellen

A júliusi merényletkísérlethez képest Trump és a republikánus politikusok nyilatkozatai – legalábbis első körben – sokkal kevésbé voltak támadó jellegűek. A merényletkísérletet nem kötötték össze a kampány egyik fő demokrata párti üzenetével, miszerint Trump az egész amerikai demokráciára fenyegetést jelent, sem pedig a Trump ellen folyó – megalapozottságuk ellenére „boszorkányüldözés”-nek minősített – bűnvádi eljárásokkal.

Maga az elnökjelölt saját közösségi oldalára, a Truth Socialre azt írta ki vasárnap, hogy

„Lövések dördültek el a közelemben, de mielőtt elszabadulnának a híresztelések, szeretném ha tőlem tudnátok meg: BIZTONSÁGBAN ÉS ÉPSÉGBEN VAGYOK! Semmi nem állíthat meg. SOHA NEM FOGOK MEGHÁTRÁLNI!”

Trump vezető kampánytanácsadói, Chris LaCivita és Susie Wiles közös közleményben hangsúlyozták, hogy a kampány finisében „nem szabad elfelejtenünk, hogy csak akkor tudjuk megmenteni Amerikát azoktól, akik elpusztítására törekednek, ha egy csapatként dolgozunk”. Mitch McConnell szenátusi frakcióvezető és Mike Johnson képviselőházi elnök egyaránt azt hangsúlyozták, hogy a politikai erőszaknak „nincs helye hazánkban”, J.D. Vance alelnökjelölt pedig kiemelte, hogy amikor a merényletkísérlet után beszélt Trumppal, az elnökjelölt „meglepően jó hangulatban volt”.

Trump hétfőn a Fox Newson aztán arról beszélt, hogy a férfi szerinte elhitte Biden és Harris retorikáját, és az alapján cselekedett. „Az ő retorikájuk okozza, hogy rám lőnek, miközben én vagyok az, aki megmenti majd az országot és ők azok, akik kívülről és belülről próbálják elpusztítani az országot” – jelentette ki a volt elnök.

A merényletkísérletet az összes demokrata vezető, Joe Biden elnök, Kamala Harris alelnök és demokrata elnökjelölt, Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakcióvezetője és Hakeem Jeffries képviselőházi demokrata frakcióvezető is elítélte. „Örülök, hogy biztonságban van. Az erőszaknak nincs helye Amerikában” – tette hozzá Harris. Biden bejelentette, személyesen adott utasítást, hogy a Secret Service-nek minden eszközt és forrást biztosítsanak a volt elnök biztonságának garantálása érdekében.

Hamar befutottak a merényletkísérletet elítélő reakciók a nemzetközi vezetők és Trump leglojálisabb nemzetközi követői részéről. Orbán Viktor azt a következtetést vonta le, hogy „Világos, hogy Trump elnök úr élete egészen addig veszélyben van, amíg nem győz. Imádkozunk önért, Elnök úr!”

Matteo Salvini olasz szélsőjobboldali politikus pedig azt emelte ki, hogy „A perek, az erőszak, a fanatikusok és a kommunisták nem fognak minket megállítani. Felemelt fejjel haladunk előre!” Ezzel arra utalhatott, hogy a hét végén az olasz ügyészség hat év börtönt kért emberrablás vádjával Salvinire, miután a volt belügyminiszter 2019 nyarán hetekig akadályozta, hogy kikössön egy illegális bevándorlókat szállító hajó Szicíliánál. Björn Höcke, a Németország keleti felén komoly politikai tényezővé vált Alternatíva Németországért (AfD) türingiai elnöke pedig leszögezte, „a nyugati világban ilyen többé nem fordulhat elő”.

Megint lehettek biztonsági hiányosságok

Annak ellenére, hogy Trump „lenyűgöző”-nek nevezte testőrei munkáját, az incidens újabb árnyékot vet a kiterjedt amerikai titkosszolgálati hálózat krémjeként számon tartott Secret Service-re. Az Axios szerint fotóriporterek között nyílt titoknak számított, hogy a kerítésen kívülről rá lehet látni a golfpálya több szakaszára, ráadásul a kerítést sűrű növényzet veszi körül, ahol könnyen el lehet rejtőzni. Chris Swecker, az FBI egykori igazgatóhelyettese azt is aggályosnak tartja, hogy kiszivároghatott, mikor és hol golfozik éppen Trump (bár azt nem tudjuk, a merénylő milyen régóta figyelhette meg a politikust).

Forrás: BBC / Google Maps
Forrás: BBC / Google Maps

Azonban a protokoll szerint a helyszínt az elnök közvetlen környezetétől távolabb biztosító helyi rendőrség azzal védekezett, hogy a golfpályát csak akkor vonhatták volna körül őrök láncával, ha Trump hivatalban lévő elnök lenne.

Az óriási erőket mozgósító biztosítással kapcsolatban már a butleri merényletnél is felmerültek komoly szakmai kétségek, ezekről itt olvashat részletesen. Kimberly Cheatle, a Secret Service akkori igazgatója elismerte, hogy a Ronald Reagan elleni 1981-es merényletkísérlet óta nem hibázott ekkorát a szervezet. A kétpárti össztűz alá vett intézmény hibáiért elismerte a felelősséget, és a merényletkísérlet után lemondott. A Secret Service megbízott vezetője, Ronald Rowe személyesen utazott el Floridába, hogy megszemlélje a tetthelyt és a Trump biztonságának szavatolására hozott extra intézkedéseket, azonban a képviselőház butleri merényletet vizsgáló bizottsága is várja őt, hogy tájékoztassa a képviselőket az incidens körülményeiről.

A visszafogott politikai reakcióknak köszönhetően az incidens talán nem mélyíti tovább a két politikai oldal közti nézetkülönbségeket. Azonban, ahogy arra többen is felhívják a figyelmet, az újabb merényletkísérlet – főleg, ha beillesztjük a 2010-es évek közepétől kezdődő erőszakos politikai cselekmények sorozatába – azt mutatja, hogy az erőszak kivételből az amerikai politika szerves részévé vált, és valószínű, hogy az indulatok a november 5-i elnökválasztás után sem fognak elcsitulni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!