Ramaswamy ismét elszabadult hajóágyúként próbálta felhívni magára a figyelmet a republikánusok tévévitáján

2023. december 7. – 11:11

Ramaswamy ismét elszabadult hajóágyúként próbálta felhívni magára a figyelmet a republikánusok tévévitáján
Chris Christie, Nikki Haley, Ron DeSantis és Vivek Ramaswamy a republikánus elnökjelölt-aspiránsok negyedik vitáján – Fotó: Brian Snyder / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A republikánus elnökjelölt-aspiránsok negyedik vitáján ellenfelei pofozózsák-szerepbe kényszerítették a lendületben lévő Nikki Haleyt, az ismét távol maradó és toronymagas esélyes Donald Trump kritizálását azonban ismét kínosan kerülték kihívói.

A felmérésekben megalázó lemaradásban lévő trónkövetelőknek megint nem sikerült felmutatniuk semmi meggyőző érvet arra, hogy miért ők érdemelnék a republikánus elnökjelöltséget Trump helyett, és hogyan tudnák legyőzni a korábbi elnököt.

Miután az elmúlt hetekben a korábban nagy reménységnek kikiáltott Tim Scott és az abszolút esélytelen Doug Burgum is kiszállt a versenyből, a csütörtök hajnali, negyedik tévévitán már csak négy republikánus politikus állt a színpadon: a felmérésekben egyre mélyebbre süllyedő Ron DeSantis, az elmúlt hetekben lendületben lévő Nikki Haley, a korábbi vitákon elszabadult hajóágyúként viselkedő Vivek Ramaswamy és a verseny egyetlen nyíltan Trump-ellenes szereplője, Chris Christie. A felmérésekben toronymagasan vezető Donald Trump ismét kihagyta a vitát.

Ahogy arra számítani lehetett, Nikki Haley egyből a támadások kereszttüzébe került, miután a jelenlevők közül ő volt az egyetlen, aki az elmúlt hónapokban növelni tudta támogatottságát a felmérésekben, és már Ron DeSantist szorongatja a második helyért.

Nikki Haley többször is védekezni kényszerült Ron DeSantis támadásai miatt – Fotó: Brian Snyder / Reuters
Nikki Haley többször is védekezni kényszerült Ron DeSantis támadásai miatt – Fotó: Brian Snyder / Reuters

DeSantis és Ramaswamy is azzal támadta Trump korábbi ENSZ-nagykövetét, hogy az elmúlt hetekben mögé felsorakozó centrista adományozók és a nagyvállalatok bábja. Ramaswamy ezenkívül gyanúsnak nevezte, hogy hogyan lett az elmúlt néhány év alatt nincstelenből multimilliomos Haley a Boeing igazgatótanácsában ülve és fegyvergyártó vállalatoknak dolgozva.

„Imádom ezt a nagy érdeklődést, srácok!”

– vetette oda válaszul Haley, akinek azonban nem sikerült minden támadás elől meggyőzően kitérnie.

Az első tévévitán berobbanó, majd a felmérésekben villámgyorsan visszasüllyedő Ramaswamy egyre elkeseredettebben küzd a választók figyelméért. Látszódott, hogy az előző vitákhoz hasonlóan most is ki akar erőlködni magának egy virális pillanatot. A vita egy pontján például felmutatott egy papírt, melyre azt írta, „Nikki = korrupt”, minden bizonnyal azt remélve, hogy a fotó nagyot megy majd a Twitteren.

Vivek Ramaswamy Nikki Haleyt támadja – Fotó: Brian Snyder / Reuters
Vivek Ramaswamy Nikki Haleyt támadja – Fotó: Brian Snyder / Reuters

De Ramaswamy Haley elleni támadásai nem álltak itt meg. A vita egy pontján Chris Christie-nek kellett védelmébe vennie a korábbi dél-karolina kormányzót, miután Ramaswamy azzal vádolta meg, hogy bár lelkesen támogatja Ukrajnát, nem tudna megnevezni három tartományt Kelet-Ukrajnában.

„Fogalma sincs, hogy hogy az istenbe hívják azokat a tartományokat, de oda akarja küldeni a fiainkat és lányainkat, hogy harcoljanak értük”

– vágta Haley fejéhez.

A 38 éves üzletember ezenkívül olyan kijelentésekkel próbálta felhívni magára a figyelmet, hogy a klímaváltozás kamu, a 2020-as választást elcsalták a nagy techvállalatok, a Capitolium 2021. január 6-i ostroma FBI-összeesküvés volt, hogy lejárassák a republikánusokat, a „nagy lakosságcsere-elmélet” pedig valós demokrata stratégia. Utóbbi egy korábban Orbán Viktor által is hangoztatott antiszemita összeesküvés-elmélet arról, hogy a „háttérhatalom” a fehér, keresztény lakosságot színes bőrűekre és/vagy muszlimokra akarja cserélni a bevándorlás által.

Ismét Trump örülhet a legjobban

A vita legnagyobb nyertese azonban ismét a távol maradó Donald Trump lett. A korábbi elnök megalázó fölénnyel vezet a felmérésekben, így nem kényszerült rá arra, hogy elmenjen a vitára. A FiveThirtyEight összesítése szerint Trump támogatottsága 60 százalék körüli, míg a második helyen álló, korábban fő kihívóként kikiáltott DeSantis mindössze 13 százalékon áll. Haleyt 11, Ramaswamyt 5, Christie-t pedig mindössze 3 százalékra mérik a közvélemény-kutatók.

Ahogy a korábbi vitákon, Trump kihívói most is egymás gáncsolásával voltak elfoglalva ahelyett, hogy az exelnök gigantikus előnyéből próbáltak volna lefaragni. Minden bizonnyal attól félve, hogy még az 5-10 százaléknyi támogatóikat is elveszítenék, ha keményen beleszállnának a republikánus szavazók körében töretlen népszerűségnek örvendő politikusba.

Szokás szerint egyedül az emberarcú republikánus szerepét játszó, esélytelenek nyugalmával induló Chris Christie támadta Trumpot. A korábbi New Jersey-i kormányzó a színpadon mellette álló vetélytársainak is odaszólt, hogy túl félősök ahhoz, hogy az exelnököt kritizálják. Ezenkívül amiatt is ostorozta őket, amiért azt tettetik, hogy a verseny köztük zajlik az elnökjelöltségért, és nem Trump ellen.

„Mintha ez a három ember Voldemort ellen küzdene. A Tudjukki ellen, akit nem nevezünk nevén. Beszélni sem akarnak róla.”

Trump négy versenyben maradó kihívójának már nincs sok ideje ledolgozni a tetemes hátrányt. Kevesebb mint hat hét múlva ugyanis az iowai kaukusszal kezdetét veszi az előválasztás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!